PsychologyNow Team

6 πράγματα που πρέπει να σταματήσουν να κάνουν οι γονείς

6 πράγματα που πρέπει να σταματήσουν να κάνουν οι γονείς

PsychologyNow Team
γονιός αναγνωρίζει τα 6 πράγματα που πρέπει να σταματήσουν να κάνουν οι γονείς
Image credit: Julia M Cameron / pexels.com

Οι γονείς δέχονται πολλές συμβουλές. Όμως, αντί οι ειδικοί να τους λένε τι πρέπει να κάνουν, ίσως είναι ώρα να τους πουν τι να σταματήσουν.


Έξι πράγματα που οι γονείς χρειάζεται να σταματήσουν να κάνουν:

1. Να «ασκούνται»

Είναι καλό να δίνετε το παράδειγμα και να είστε σωματικά δραστήριοι, αλλά μην πιέζετε τα παιδιά να ασκούνται, γιατί κάτι τέτοιο μοιάζει με αγγαρεία. Κάντε το διασκεδαστικό: παίξτε μπάσκετ, κρυφτό ή σκοινάκι. Ακολουθήστε τα παιδιά σας στην παιδική χαρά. Οργανώστε ένα παιχνίδι με τα παιδιά της γειτονιάς. Χορέψτε. Με αυτό τον τρόπο, ασκείστε κι εσείς και τα παιδιά σας, αλλά είναι διασκεδαστικό για όλους.

2. Να βασίζονται σε μια οθόνη

Το έχετε ακούσει πολλές φορές. Ο χρόνος μπροστά στην οθόνη «δεν είναι καλός τρόπος για να μαθαίνουν και να αναπτύσσονται πνευματικά και κοινωνικά τα παιδιά», σύμφωνα με τη γενική παιδίατρο Λι Μπιρς. Είναι εντάξει το να περνούν λίγο χρόνο στην οθόνη, είναι μέρος του κόσμου μας. Όμως, όταν περνούν έτσι το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους, το ξέρετε ότι είναι υπερβολικό.

Όσο περισσότερο χρόνο περνάει ένα παιδί στην οθόνη, τόσο λιγότερο χρόνο περνάτε όλοι σε εξωτερικό χώρο, παίζοντας, τρέχοντας ή διαβάζοντας. Ο υπερβολικός χρόνος μπροστά στην οθόνη σας εμποδίζει να κάνετε πιο θετικά πράγματα. Και φυσικά, είναι σημαντικό για ένα παιδί να ξέρει πώς να απασχολεί τον εαυτό του και να διασκεδάζει χωρίς οθόνες.

3. Να κρύβουν τις λιχουδιές

Κάτι τέτοιο ακούγεται αντιπαραγωγικό, αλλά, αν κρύβετε τις λιχουδιές, τα παιδιά θα τις βρουν. Κι όταν τις βρουν, θα τις καταναλώσουν όλες. Αντί, λοιπόν, να κρύβετε τα ανθυγιεινά πράγματα, αντικαταστήστε τα με καλύτερες λιχουδιές, και φυλάξτε τες σε μέρος όπου τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση.

Ελέγξτε το περιβάλλον. Εξοπλίστε τα ράφια σας με νόστιμες υγιεινές τροφές. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν φρούτα βουτηγμένα σε σοκολάτα ή φυστικοβούτυρο, μπάρες δημητριακών. Με αυτό τον τρόπο, θα βελτιώσετε τη διατροφή των παιδιών σας αλλά και τη δική σας.


Διαβάστε σχετικά: Πώς να χτίσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά σας


4. Να διορθώνουν, να κατευθύνουν, να δίνουν εντολές

Κάθε φορά που δίνουμε εντολές, διορθώνουμε και κατευθύνουμε τα παιδιά με φράσεις όπως «Ώρα να καθαρίσεις το δωμάτιό σου», «Όχι αγκώνες στο τραπέζι!» ή «Δοκίμασε λίγο μπρόκολο», δημιουργούμε το σκηνικό για έναν αγώνα εξουσίας.

Όπως συμβαίνει με όλους, στα παιδιά δεν αρέσει να ακολουθούν διαταγές, και μας το δείχνουν αυτό με διάφορους τρόπους. Αντί να δίνετε εντολές στα παιδιά, προσπαθήστε να τα κάνετε να συνεργαστούν. Δοκιμάστε προσεγγίσεις όπως: «Πνίγομαι στη δουλειά απόψε. Ό,τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις με τις δουλειές του σπιτιού, θα έχει μεγάλη αξία για μένα».

Σίγουρα, ως γονιός, θα χρειαστεί κάποιες φορές να δώσετε εντολές, να διορθώσετε και να κατευθύνετε. Όμως, προσπαθήστε αυτό το κομμάτι να είναι μόνο το 30 τοις εκατό της επικοινωνίας με το παιδί σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα καλύτερο πλαίσιο συνεργασίας και μια πιο ήρεμη οικογενειακή ζωή.

5. Να μην τρώνε πρωινό οι ίδιοι

Συνήθως, μπορεί να φτιάχνετε πρωινό για τα παιδιά σας, καθώς ετοιμάζεστε το πρωί, κι οι ίδιοι απλώς να βάζετε κάτι στο στόμα σας πριν φύγετε για τη δουλειά. Όμως, συχνά τα παιδιά ακολουθούν αυτό που βλέπουν. Θα τρέφονται καλά αν τρώνε αυτό που τρώτε ή όπως το τρώτε; Μάλλον όχι. Δώστε το παράδειγμα τρώγοντας και οι ίδιοι πρωινό κάθε μέρα. Θα σας βοηθήσει όλους αν το κάνετε ενδιαφέρον, με υγιεινούς και νόστιμους συνδυασμούς τροφών.

6. Να στέλνουν έτσι απλά τα παιδιά στο σχολείο

Λόγω της πανδημίας, περάσαμε αρκετό διάστημα με τα παιδιά στο σπίτι. Όταν επιστρέφουν στο σχολείο, είτε μετά την καραντίνα είτε έπειτα από διακοπές, μην τα στέλνετε έτσι απλά, σαν να βρίσκονταν εκεί την προηγούμενη μέρα. Ύστερα από μια μεγάλη παύση από το σχολείο, τα παιδιά που τείνουν να είναι αγχώδη μπορεί να δυσκολευτούν να αποχωριστούν τους γονείς τους και να κάνουν πάλι τη μετάβαση. Ακόμα και για τους ενήλικες είναι δύσκολο να επιστρέψουν στο πολύ πρωινό ξύπνημα, στις προθεσμίες και στα αυστηρά προγράμματα.

Την πρώτη μέρα της επιστροφής στο σχολείο ή στη δουλειά, χαμογελάστε και πείτε στο παιδί σας ότι ακόμα κι αν δεν θα περάσετε μαζί τη μέρα, θα το σκέφτεστε και ξέρετε ότι θα σας σκέφτεται κι εκείνο. Αυτή η σκέψη, εκφρασμένη με λόγια, θα βοηθήσει κι εσάς και το παιδί να διαχειριστείτε την αίσθηση της απουσίας και μπορεί να καθησυχάσει το παιδί ότι εσωτερικά θα είστε εκεί μαζί του, ακόμα κι αν δεν είστε σωματικά παρόντες.

Το να μπορέσει το παιδί να εσωτερικεύσει τα αγαπημένα του πρόσωπα και να χρησιμοποιεί τη γλώσσα για να σκέφτεται και να κατανοεί αυτά τα συναισθήματα είναι οι δύο πιο κρίσιμες αναπτυξιακές δεξιότητες διαχείρισης που μπορείτε να το βοηθήσετε να καλλιεργήσει. Επίσης, θα στείλετε το μήνυμα ότι έχετε εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να χρησιμοποιεί αυτές τις δεξιότητες.


Ism Tsox
Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, μεταφράστρια - επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...