PsychologyNow Team

Ο πατέρας μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πώς μαθαίνουν τα παιδιά για την ψυχική υγεία

Ο πατέρας μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πώς μαθαίνουν τα παιδιά για την ψυχική υγεία

PsychologyNow Team
πατέρας κάνει τη διαφορά στο πώς μαθαίνει το παιδί του για την ψυχική υγεία
Image credit:  Edward Cisneros / unsplash.com

Όταν οι πατεράδες μπορούν να μιλήσουν με τα παιδιά τους για τα συναισθήματα, βοηθούν στην ανάπτυξή τους και στην κατάργηση του στίγματος γύρω από την ψυχική υγεία.


Οι γονείς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την ψυχική υγεία των παιδιών.

Έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες ότι η πατρική συμμετοχή στην ανατροφή του παιδιού είναι ένας προστατευτικός παράγοντας κατά της εκδήλωσης ψυχικών ασθενειών μελλοντικά στο παιδί.

Όταν οι άνδρες υποστηρίζουν την παιδική ψυχική υγεία, αυτό βοηθά στον αποστιγματισμό των ψυχικών παθήσεων και συμβάλλει στην ανάπτυξη των παιδιών.

Αυτή η υποστήριξη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα αγόρια, τα οποία είναι πιο πιθανό από τα κορίτσια να αντιμετωπίσουν ψυχικές δυσκολίες στην παιδική ηλικία, όπως Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) και διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού.

Ενώ είναι χρήσιμο για όλους τους ενήλικες να υποστηρίζουν την ψυχική υγεία των παιδιών και να προωθούν υγιείς πρακτικές, οι ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι συγκεκριμένα οι μπαμπάδες αντιμετωπίζουν εμπόδια.

Υπάρχει ένα στερεότυπο σε ορισμένους πολιτισμούς ότι οι άνδρες δεν συζητούν ανοιχτά για τα συναισθήματα τους και γενικά για θέματα ψυχικής υγείας, γεγονός που μπορεί να προωθήσει το υπάρχον στίγμα σχετικά με αυτές τις συζητήσεις.

Για να ξεκινήσετε τη συζήτηση σχετικά με την ψυχική υγεία και να αφαιρέσετε το στίγμα από κάποιες καταστάσεις με τα παιδιά σας, οι ψυχολόγοι προτείνουν να λάβετε υπόψη τις ακόλουθες συμβουλές:

Εφαρμογή και ενθάρρυνση της διαχείρισης συναισθημάτων

Σε πολλά πολιτισμικά πλαίσια, οι άνδρες διδάσκονται να είναι στωικοί και να μη μοιράζονται συναισθήματα. Αυτή η καταστολή των συναισθημάτων είναι συχνά μια αναποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης προβλημάτων και δεν προωθεί τις δεξιότητες που απαιτούνται για την ανάπτυξη της ικανότητας διαχείρισης των συναισθημάτων, η οποία είναι μια βασική πτυχή της ψυχικής ευεξίας.

Οι άνδρες πρέπει να ενθαρρύνονται να αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά τους προσδιορίζοντας τα συναισθήματά τους. Για παράδειγμα, ένας μπαμπάς μπορεί να πει «Είμαι απογοητευμένος» όταν χάνει η ομάδα του σε ένα παιχνίδι ή «Νιώθω χαρούμενος» όταν τρώει το αγαπημένο του φαγητό.

Εάν σας είναι πολύ δύσκολο να μιλήσετε για τα δικά σας συναισθήματα, η στροφή στα βιβλία είναι ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να δημιουργήσετε συναισθηματικό λεξιλόγιο και περιέργεια για τα συναισθήματα. Οι πατεράδες μπορούν να ρωτήσουν το παιδί τους πώς νομίζουν ότι αισθάνεται ένας χαρακτήρας του βιβλίου. Αυτές οι απλές τεχνικές θέτουν τα θεμέλια για πιο προηγμένες δεξιότητες καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Διδάξτε τη συναισθηματική νοημοσύνη

Μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες για τα παιδιά είναι να είναι σε θέση να κατανοούν, να εκφράζουν και να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους. Αυτή είναι η βάση για την ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης, που ορίζεται ως «η ικανότητα κατανόησης του πώς οι άνθρωποι αισθάνονται και αντιδρούν, καθώς και η χρήση αυτής της ικανότητας για καλή κριτική σκέψη και επίλυση προβλημάτων».

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση έρευνας του 2020, η συναισθηματική νοημοσύνη αποτελεί προβλεπτικό παράγοντα των ακαδημαϊκών αποτελεσμάτων.


Διαβάστε σχετικά: Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου να κατανοήσει και να εκφράσει τα δύσκολα συναισθήματα


Τα πέντε βήματα για την επίτευξη συναισθηματικής ενδυνάμωσης είναι τα εξής:

1. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα και το τι σημαίνουν.

2. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας καθώς τα αισθάνεστε.

3. Παρατηρήστε και κατανοήστε τα συναισθήματα των άλλων.

4. Εκφράστε τα συναισθήματά σας κατάλληλα.

5. Διαχειριστείτε τα ισχυρά συναισθήματα μέσω στρατηγικών αντιμετώπισης που σας ταιριάζουν.

Οι ενήλικες μπορούν να είναι πραγματικά χρήσιμοι για τα παιδιά τους εφαρμόζοντας αυτές τις συμπεριφορές στη ζωή τους και να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Η ανοιχτή συζήτηση όχι μόνο των θετικών συναισθημάτων, αλλά και των δύσκολων, όπως ο θυμός, ο φόβος και η θλίψη, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μοιραστούν περισσότερες από τις εμπειρίες τους, κάτι που είναι σημαντικό για τη διδασκαλία των δεξιοτήτων αντιμετώπισης.

Συνιστάται να μιλάτε για την ημέρα σας κατά τη διάρκεια του δείπνου, την ώρα του ύπνου ή μια άλλη στιγμή που είστε μαζί με τα παιδιά σας. Ζητήστε τους να απαριθμήσουν τα πράγματα για τα οποία νιώθουν ευγνωμοσύνη, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν μέσα στη μέρα.

Όπως οι μητέρες, έτσι οι πατέρες μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών τους. Όταν οι γονείς εφαρμόζουν και διδάσκουν καλές συνήθειες ψυχικής υγείας στα παιδιά τους από νωρίς, θέτουν τις βάσεις για μακροχρόνια οφέλη σε όλη την παιδική ηλικία αλλά και στην ενηλικίωση.

Εξηγήστε ότι υπάρχει γιατρός για το σώμα αλλά και για το μυαλό μας

Τα περισσότερα παιδιά έχουν επισκεφθεί έναν γιατρό για τις ετήσιες εξετάσεις τους ή για κάποια αρρώστια, κι έτσι κατανοούν την έννοια της σωματικής θεραπείας. Ωστόσο, το να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι υπάρχουν και γιατροί που θεραπεύουν το μυαλό, τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα μπορεί να βοηθήσει στην επικύρωση και την κανονικοποίηση της θεραπείας για την ψυχική υγεία.

Αντιμετωπίστε τις δικές σας ανάγκες θεραπείας της ψυχικής υγείας

Η πατρότητα μπορεί να είναι μεγάλη πρόκληση από άποψη ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ύπνου, της κατάθλιψης μετά τον τοκετό, των οικονομικών ανησυχιών και των προβληματισμών που αφορούν τη δική σας δύσκολη παιδική ηλικία.

Εάν δεν επισκέπτεστε ήδη κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας ή δεν γνωρίζετε πού να απευθυνθείτε, επικοινωνήστε με τον προσωπικό σας γιατρό ή με ένα άτομο εμπιστοσύνης για να σας συστήσει κάποιον. Επιπλέον, ίσως ο παιδίατρος να είναι σε θέση να φέρει σε επαφή εσάς ή το παιδί σας με έναν κατάλληλο θεραπευτή.


Kat Kakou
Απόδοση: Κατερίνα Κακουλάκη, Ειδικευόμενη Σχολική Ψυχολόγος

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...