Ένας από τους λόγους που το να είσαι γονιός είναι δύσκολη δουλειά είναι ότι όλοι σου δίνουν συμβουλές, οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν είναι καλές. Ακολουθούν δέκα πρόσφατες ψυχολογικές μελέτες που κάθε γονιός χρειάζεται να γνωρίζει για να αντιμετωπίσει τυχαίες γνώμες και προλήψεις.
1. Οι γονείς είναι πιο χαρούμενοι από τους ανθρώπους χωρίς παιδιά
Τα τελευταία χρόνια, μερικές μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι όταν κάποιος έχει παιδιά τα αρνητικά υπερισχύουν των θετικών. Πολλοί γονείς θα συμφωνούσαν σιωπηλά. Ωστόσο, μια νέα έρευνα βρήκε ότι, κατά μέσο όρο, οι γονείς νιώθουν καλύτερα από τους ανθρώπους χωρίς παιδιά και αντλούν περισσότερη ευχαρίστηση από τη φροντίδα των παιδιών τους παρά από άλλες δραστηριότητες (Nelson et al., 2013). Ειδικά οι πατέρες αντλούν υψηλά επίπεδα θετικών συναισθημάτων και χαράς από τα παιδιά τους.
2. Αξίζει να βάζεις πρώτο το παιδί
Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι οι παιδοκεντρικές στάσεις είναι ωφέλιμες. Μια μελέτη (Ashton-James et al., 2013) βρήκε πως οι γονείς που ακολουθούσαν μια πιο παιδοκεντρική προσέγγιση ήταν πιο χαρούμενοι και αντλούσαν περισσότερο νόημα για τη ζωή από την ύπαρξη των παιδιών τους. Οι δραστηριότητες φροντίδας των παιδιών συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη αίσθηση νοήματος και λιγότερα αρνητικά συναισθήματα.
3. Ο «γονιός-ελικόπτερο»: μια προσέγγιση που συνδέεται με κατάθλιψη
Είναι λεπτή η γραμμή ανάμεσα στο να νοιάζεσαι για κάποιον και να τον «πνίγεις», ειδικά όταν τα παιδιά έχουν μεγαλώσει. Σε μια μελέτη (Schiffrin et al., 2013) ρώτησαν 297 φοιτητές για τη συμπεριφορά των γονιών τους και το πώς ένιωθαν γι’ αυτή. Η μελέτη βρήκε σύνδεση ανάμεσα στη συμπεριφορά του γονιού-ελικόπτερο (υπερπροστατευτικότητα, ασφυκτική αγάπη) και σε υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης μεταξύ των φοιτητών, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα αυτονομίας και ικανότητας.
4. Αποφύγετε την αυστηρή πειθαρχία
Η πειθάρχηση μέσω αυστηρής ή προσβλητικής γλώσσας, αντί να κρατήσει τους εφήβους υπό έλεγχο, μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Μια μελέτη με 967 οικογένειες στις ΗΠΑ βρήκε ότι η σκληρή λεκτική πειθάρχηση σε 13χρονους εφήβους προέβλεψε χειρότερη συμπεριφορά τον επόμενο χρόνο, ενώ δεν έπαιξε κάποιο ρόλο το αν οι γονείς είχαν δυνατό δεσμό με τα παιδιά τους (Wang et al., 2013).
5. Τακτική ώρα για ύπνο
Η τήρηση τακτικής ώρας για ύπνο είναι πολύ σημαντική για τον αναπτυσσόμενο παιδικό εγκέφαλο. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 11.000 παιδιά από τα 3 έως τα 5 χρόνια τους για να μετρήσουν τις επιδράσεις της ώρας που πήγαιναν για ύπνο στη γνωστική λειτουργία τους (Kelly et al., 2013).
Βρέθηκε ότι η μη τακτική ώρα ύπνου στην ηλικία των 3 ετών συνδέεται με χαμηλότερες επιδόσεις στην ανάγνωση, στα μαθηματικά και στη χωρική επίγνωση σε αγόρια και κορίτσια, υποδεικνύοντας ότι γύρω στην ηλικία των 3 ετών υπάρχει μια ευαίσθητη περίοδος για τη γνωστική ανάπτυξη.
Διαβάστε σχετικά: Τα 5 πιο συχνά λάθη των συναισθηματικά ανώριμων γονέων
6. Κάντε μαζί τις δουλειές
Η ανατροφή χαρούμενων παιδιών είναι ευκολότερη αν η σχέση της μαμάς και του μπαμπά δεν είναι ταραγμένη. Ένα συχνό σημείο τριβής ανάμεσα στους γονείς είναι οι δουλειές του σπιτιού. Μια καλή λύση είναι να τις κάνετε μαζί. Όταν οι σύντροφοι κάνουν τις δουλειές συγχρόνως, άσχετα από το ποιος κάνει τι, και οι δύο είναι πιο ικανοποιημένοι με τον διαμοιρασμό της εργασίας (Galovan et al., 2013).
7. Περιορίστε τον χρόνο μπροστά στην τηλεόραση
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα παιδιά να βλέπουν έως δύο ώρες τηλεόραση ημερησίως μετά την ηλικία των 2 ετών και καθόλου πριν από αυτή την ηλικία. Μια νέα μελέτη που παρακολούθησε σχεδόν 2.000 παιδιά στον Καναδά από τη γέννησή τους βρήκε ότι μια επιπλέον ώρα τηλεόρασης στην ηλικία των 2,5 ετών προέβλεψε χειρότερη επίδοση αργότερα στο νηπιαγωγείο (Pagani et al., 2013).
8. Η άσκηση βοηθά στη σχολική επίδοση των παιδιών
Μια νέα μελέτη με 11χρονα παιδιά βρήκε ότι η μέτρια άσκηση συνδέεται με αυξημένη ακαδημαϊκή επίδοση στη Γλώσσα, στα Μαθηματικά και στη Φυσική (Booth et al., 2013). Αυτά τα οφέλη της άσκησης ήταν επίσης εμφανή και σε διαγωνίσματα εφήβων 16 χρονών.
9. Οι κίνδυνοι της έντονης μητρικής φροντίδας
Κάποιες γυναίκες λένε ότι η φροντίδα των παιδιών είναι πιο αγχωτική από τη δουλειά. Η φροντίδα των παιδιών έχει συνδεθεί επίσης με στρες και συναισθήματα ενοχής. Πώς μπορούν να συνδυαστούν τα παραπάνω με τις αναφορές και τα ερευνητικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι τα παιδιά γεμίζουν τη ζωή με χαρά και νόημα; Η αντίθεση μπορεί να προκύπτει από τις διαφορετικές προσεγγίσεις στη φροντίδα.
Σε μια μελέτη με 181 μητέρες παιδιών μέχρι 5 ετών, βρέθηκε ότι οι μητέρες που υποστήριζαν την ιδέα ότι τα παιδιά είναι κάτι ιερό και ότι οι γυναίκες είναι καλύτεροι γονείς από τους άντρες ήταν πιο πιθανό να βιώσουν κατάθλιψη και λιγότερη ικανοποίηση από τη ζωή (Rizzo et al., 2012). Φροντίστε τα παιδιά σας, αλλά μη θυσιάζετε την ψυχική σας υγεία.
10. Γιατί τα αδέρφια είναι τόσο διαφορετικά
Σύμφωνα με μια μελέτη, τα αδέρφια δεν έχουν περισσότερα κοινά στην προσωπικότητά τους από δύο εντελώς αγνώστους (Plomin και Daniels, 1987). Αυτό φαίνεται παράξενο, δεδομένου ότι το 50% του γενετικού τους κώδικα είναι πανομοιότυπο. Η απάντηση δεν βρίσκεται στα γονίδια, αλλά στο περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν.
Κάθε παιδί έχει διαφορετική σχέση με τους γονείς του, διαφορετική σχέση με τα άλλα αδέρφια, διαφορετικούς φίλους και εμπειρίες. Αυτό σημαίνει ότι, επειδή οι προσωπικότητες των αδερφών είναι συχνά τόσο διαφορετικές, οι στρατηγικές ανατροφής που λειτουργούν καλά για το ένα παιδί, μπορεί να μη λειτουργούν για το άλλο. Αυτή είναι άλλη μία από τις προκλήσεις του να είναι κανείς γονιός.
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*