PsychologyNow Team

Η ψυχρή γονεϊκή ανατροφή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών στα παιδιά και πρόωρη γήρανση

Η ψυχρή γονεϊκή ανατροφή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών στα παιδιά και πρόωρη γήρανση

PsychologyNow Team
μητέρα που κρατάει αγκαλιά το μωρό της

Ο τρόπος ανατροφής μας δείχνει να διηγείται μία ιστορία που είναι στενά συνδεδεμένη με τα γονιδιώματά μας.


Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η μη υποστηριστική γονεϊκή ανατροφή μπορεί να έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική υγεία των παιδιών, ακόμη και στην ενηλικίωση.

Η μελέτη βρήκε ότι τα τελομερή των συμμετεχόντων (το τελευταίο άκρο των χρωμοσωμάτων μας που είναι υπεύθυνα για την διατήρηση της ακεραιότητας του DNA μας) που θεωρούσαν το στυλ ανατροφής των μητέρων τους «ψυχρό» ήταν κατά μέσο όρο 25% κοντύτερα σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν ότι είχαν μία μητέρα με «ζεστό» στυλ ανατροφής.

Οι έρευνες ανακάλυψαν ότι το στρες στα πρώτα χρόνια της ζωής συσχετίζεται με μικρότερα τελομερή, που είναι μετρήσιμος βιοδείκτης επιταχυμένης κυτταρικής γήρανσης και αυξημένου κινδύνου ασθένειας αργότερα στη ζωή.

Τα τελομερή έχουν ονομαστεί γενετικό ρολόι, ωστόσο τώρα βρήκαμε ότι καθώς αυξάνεται το στρες στα πρώτα χρόνια της ζωής, τα τελομερή κονταίνουν και ο κίνδυνος εμφάνισης πλήθους ασθενειών αυξάνεται, όπως και ο πρόωρος θάνατος, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Γνωρίζουμε ότι κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, τα τελομερή κονταίνουν με αποτέλεσμα να μειώνεται η διάρκεια ζωής.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι μεταλλάξεις στα γονίδια που διατηρούν τελομερή προκαλούν μία ομάδα σπάνιων ασθενειών που μοιάζουν με την πρόωρη γήρανση. Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε ότι κάποια κύτταρα στο σώμα παράγουν ένα ένζυμο που ονομάζεται τελομεράση, το οποίο μπορεί να αναδομήσει αυτά τα τελομερή, προσθέτουν οι ερευνητές.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από 200 συμμετέχοντες και εξέτασε προσεκτικά τον αντίκτυπο του στυλ ανατροφής στα τελομερή. Ο τρόπος ανατροφής μας δείχνει να διηγείται μία ιστορία που είναι στενά συνδεδεμένη με τη γενετική, δηλώνουν.

Η μελέτη επίσης εξέτασε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η μόρφωση και ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) στη συσχέτιση μεταξύ ψυχρής ανατροφής και μήκους τελομερών.

Η συσχέτιση με το στυλ ανατροφής ήταν υψηλότερη μεταξύ εκείνων με χαμηλότερη μόρφωση και εκείνων που ήταν υπέρβαροι υποδεικνύοντας ότι η υψηλότερη μόρφωση και ο φυσιολογικός Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI) μπορεί να παρέχουν κάποια μορφή ανθεκτικότητας ενάντια στην ψυχρή ανατροφή και την κυτταρική γήρανση, καταλήγει η ερευνητική ομάδα.


Έφη Μεσιτίδου

 

Μελέτη: Cold parenting is associated with cellular aging in offspring: A retrospective study
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...