PsychologyNow Team

Τα παιδιά με στοργικούς και λιγότερο περιοριστικούς γονείς μεγαλώνουν πιο ευτυχισμένα

Τα παιδιά με στοργικούς και λιγότερο περιοριστικούς γονείς μεγαλώνουν πιο ευτυχισμένα

PsychologyNow Team
παιδιά στοργικοί γονείς ευτυχία

Η κακή ανατροφή στην παιδική ηλικία φαίνεται να έχει, ακόμα και σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, παρόμοιο συναισθηματικό αντίκτυπο με το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου τους.


Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα παιδιά με θερμότερους και λιγότερο περιοριστικούς γονείς μεγαλώνουν πιο ευτυχισμένα.

Αντίθετα, τα παιδιά με υπερβολικά περιοριστικούς γονείς φαίνεται να μεγαλώνουν αναπτύσσοντας μία όχι τόσο καλή ψυχική ευεξία.

Η Δρ Μέι Στάφορντ, μία από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε:

«Ανακαλύψαμε ότι οι άνθρωποι που μεγάλωσαν με γονείς που έδειχναν ζεστασιά και ανταπόκριση, ήταν περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους και είχαν καλύτερη ψυχική υγεία σε όλη την πρώιμη, μέση και όψιμη ενήλικη ζωή».

Η μελέτη εξέτασε τις ζωές 5.362 ανθρώπων από το έτος της γέννησής τους, το 1946.

Περίπου εξήντα χρόνια αργότερα, 2.000 από αυτούς ολοκλήρωσαν μια σειρά από συμπληρωματικές αξιολογήσεις, συμπεριλαμβανομένης μίας που ρωτούσε πόσο περιοριστικοί υπήρξαν οι γονείς τους.

Οι περιοριστικοί γονείς δεν επέτρεπαν στα παιδιά τους να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και ενθάρρυναν την εξάρτηση των παιδιών από τους ίδιους. Επίσης, εισέβαλαν στην ιδιωτική ζωή των παιδιών τους και δεν τους επέτρεπαν να έχουν τις δικές τους απόψεις.

Οι άνθρωποι που πήραν μέρος στην μελέτη, ένιωθαν ακόμα και στα 60 τους χρόνια, την αρνητική επίδραση της συμπεριφοράς των περιοριστικών γονέων τους.

Οι ερευνητές παρομοίασαν αυτή την επιβλαβή συναισθηματική επίδραση με το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Ο άλλος προβληματικός παράγοντας που εξέτασαν - η έλλειψη γονικής ζεστασιάς – έδειξε ότι είναι δύσκολο για το παιδί να αναπτύξει έναν ισχυρό δεσμό με τους γονείς.

Ένα ισχυρό συναισθηματικό δέσιμο με τους γονείς προσφέρει στα παιδιά μια καλύτερη βάση για να ανακαλύψουν τον κόσμο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “The Journal of Positive Psychology”.


Πηγή: www.spring.org.uk

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...