Ελευθερία-Έρη Κεχαγιά

Η πρόκληση να είμαστε γονείς....! [Α’ μέρος]

Η πρόκληση να είμαστε γονείς....! [Α’ μέρος]

Ελευθερία-Έρη Κεχαγιά
μητέρα που κρατά ένα αγόρι στην παραλία και χαμογελούν

Συνέντευξη της Έρης Κεχαγιά στη δημοσιογράφο Μαρία Αβορίτη, με αφορμή το θέμα: «Ίδρυση Ομάδων Σχολών Γονέων και ευαισθητοποίησης της οικογένειας, υπό την αιγίδα του Δήμου Λεβαδέων (2000-2002)». Προσκεκλημένη ομιλήτρια από την Αθήνα και επιστημονική υπεύθυνη ομάδων, η κ. Έρη Κεχαγιά, Σύμβουλος Οικογένειας – Ψυχοθεραπευτής και Εκπαιδεύτρια ομάδων.


Ερώτηση: Τι είναι ο θεσμός των Σχολών Γονέων; Εννοείτε ότι πρέπει να πάνε οι γονείς «σχολείο»; Ποιους ακριβώς αφορούν οι ομάδες αυτές και ποιο το όφελος παρακολούθησής τους;

Έρη Κεχαγιά: Σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ και πάλι στην τεράστια σπουδαιότητα του θεσμού των Σχολών Γονέων, δηλαδή «κλειστών» ομάδων βιωματικής ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, μέσα απο διαδραστικά παιγνίδια - ασκήσεις και μικρές δράσεις σε υποομάδες - μέσα σε κλίμα εχεμύθειας, ασφάλειας και επιστημονικής φροντίδας με τα φώτα μίας εκ των μητέρων των επιστημών, της ψυχολογίας, καθενός που ασχολείται με τα παιδιά (ακόμη και των γιαγιάδων και παππούδων!) και φυσικά πρωτίστως των γονέων ή των υποψηφίων γονέων.

Η θεματολογία άπτεται μίας αρχικής εισήγησης επί βασικών και άκρως ενδιαφερόντων θεμάτων που «καίνε» τους γονείς επί της διαπαιδαγώγησης, εξέλιξης και αναγκών της κάθε ηλικιακής φάσης.

Ως προς τα οφέλη τους, ως μία πρώτη απάντηση θα αναφερθώ παρακάτω στη φράση – που με αντιπροσωπεύει απόλυτα και που είπε ένας σπουδαίος σύγχρονος παιδαγωγός, ο Ντον Ντινκμάγιερ, αλλά και στα λόγια άλλων φωτισμένων επιστημόνων, όπως ο Ντράϊκωρς, σε βιβλία που έχουν γίνει best-sellers, όπως το «Σχολείο για Παιδιά» και το ομότιτλο «Η προκληση να είμαστε γονείς» εκδ. Θυμάρι και τα δύο:

 

Σε μία δημοκρατική κοινωνία κάθε άνθρωπος πρέπει να συμπεριφέρεται με υπευθυνότητα. Αν θέλουμε να διαμορφώσουμε υπεύθυνους πολίτες, πρέπει να ξεκινήσουμε από το σπίτι, μεγαλώνοντας υπεύθυνα παιδιά.

 

Ξέρουμε ότι κάθε τέχνη ή εργασία πρέπει να μαθαίνεται πριν ασκηθεί.

Κι όμως μία από τις δυσκολότερες τέχνες, η τέχνη της ανατροφής των παιδιών, ασκείται από τη μία μέρα στην άλλη, από ανθρώπους που δεν έχουν λάβει την κατάλληλη προετοιμασία, ή από ανθρώπους που ξέρουν κάποια πράγματα, ενδεχομένως μέσες-άκρες - «μισά», ή και που όχι σπάνια είναι και εσφαλμένα.

Είναι βασικό να μην ξεχνάμε ότι αρκετά συχνά, η λίγη γνώση είναι πιο επικίνδυνη από την καθόλου γνώση.

Ξέρετε, ίσως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η κοινωνία μας, πάντα απαιτούσε να έχουν ειδική εκπαίδευση, όλοι όσοι εργάζονται με τα παιδιά: δάσκαλοι, καθηγητές, παιδίατροι, ψυχολόγοι, σύμβουλοι οικογένειας..

Οι άνθρωποι όμως που έχουν την πιο μεγάλη σημασία για τα παιδιά, οι γονείς δηλαδή, αναλαμβάνουν το έργο της ανατροφής των παιδιών τους, χωρίς να έχουν καμία ειδική εκπαίδευση, από τη μία μέρα στην άλλη!.
Είναι ανάγκη να βάλουμε σε νέες βάσεις τις σχέσεις ανάμεσα στα παιδιά και τους ενηλίκους.

Όπως ανέφερε επίσης ένας σπουδαίος ψυχολόγος και παιδαγωγός ο Βίλχελμ Μπους, «είναι εύκολο να γίνεις γονιός, αλλά είναι δύσκολο να είσαι γονιός» και άρα «για να είσαι γονιός πρέπει να μάθεις το πώς.»
Με αυτό τον προσανατολισμό λειτουργούν οι Σχολές Γονέων, υιοθετώντας μάλιστα την άποψη, ότι η διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός παιδιού, ξεκινά πολύ πριν τη γέννησή του. Στην ουσία ξεκινά από τη σκέψη ακόμη των υποψήφιων γονέων ότι θέλουν να αποκτήσουν παιδί.

Με λίγα λόγια λοιπόν θα έλεγα ότι σήμερα μιλάμε για μία νέα αντιμετώπιση του παιδιού και της οικογένειας.

Υποθέτω - και μακάρι - πως σε μερικά χρόνια, ίσως να θεωρείται χρέος των νέων ζευγαριών να περνούν από τις Σχολές Γονέων, καθώς το ένστικτο από μόνο του δεν επαρκεί. Είναι βοηθητικό μόνο για τις βιολογικές ανάγκες του παιδιού όπως το φαγητό, τον ύπνο κ.τ.λ. όχι όμως για τις ψυχολογικές ανάγκες, ακριβώς γιατί δεν προσαρμόζεται στις κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις της κάθε εποχής.

Πιστεύω ότι αν δεν αντιμετώπιζε η Ελλάδα το σοβαρό αγκάθι της οικονομικής κρίσης, σήμερα - εν έτει 2018, θα έπρεπε στις κατά τόπους περιοχές, να λειτουργούν στα πλαίσια των δημόσιων κέντρων ψυχικής υγείας, ομάδες Συμβουλευτικής Γονέων και Ομάδων Σχολών Γονέων, υποχρεωτικής παρακολούθησης για μέλλοντες γονείς, υφιστάμενους, δασκάλους και για όσους ασχολούνται με τα παιδιά!)

Στο δίλημμα μας λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε, σημειώνουν οι έξοχοι DINKMEYER DON, και MCKAY GARY στο εξαιρετικό βιβλίο, η απάντηση είναι: στη σημερινή εποχή, μία εποχή επιρροής και πειθούς – σε αντίθεση με τον έλεγχο και την αυταρχικότητα του παρελθόντος - είναι απαραίτητο για τους γονείς να εκπαιδευτούν έτσι ώστε να μάθουν να κατανοούν τη συμπεριφορά του παιδιού τους για να έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες και δυνατότητες να επηρεάσουν θετικά τα παιδιά τους.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ελευθερίας-Έρης Κεχαγιά


Δείτε εδώ το Β' μέρος του άρθρου «Η πρόκληση να είμαστε γονείς....!»

Δείτε εδώ το Γ' μέρος του άρθρου «Η πρόκληση να είμαστε γονείς....!»

Ετικέτες: γονείς, παιδιά
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...