Γιώτα Κοβάνη

Χτίζοντας την αυτοπεποίθηση των παιδιών

Χτίζοντας την αυτοπεποίθηση των παιδιών

Γιώτα Κοβάνη
παιδιά παίζουν και έχουν αυτοπεποίθηση
Image credit: Annie Spratt / unsplash.com

Η αυτοπεποίθηση όχι μόνο βοηθά τα παιδιά μας να αναπτύσσονται διανοητικά και συναισθηματικά, αλλά προσθέτει και το πλεονέκτημα της βοήθειας με τις δεξιότητες ζωής και την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά μας.


Όταν αρχίζετε να μεγαλώνετε ένα παιδί, ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι έχετε τον έλεγχο μιας ζωής και αυτό που κάνετε και λέτε θα ελέγχει και θα επηρεάζει το παιδί σας για πάντα. Χωρίς αμφιβολία η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση είναι τα πιο σημαντικά συναισθήματα που μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει. Είναι ένα προνόμιο αλλά και μια τεράστια ευθύνη.

Δύο βασικές τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι η παροχή θετικών ανατροφοδοτήσεων και να δείξετε στο παιδί πως κάτι που μπορεί να φαίνεται δύσκολο και ακατόρθωτο, μπορεί να επιτευχθεί εάν διαχωριστεί σε πιο μικρά και εύχρηστα τμήματα.Αυτά είναι μέρος καλών γονεϊκών πρακτικών και κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα, ενώ η επανάληψη τους συμβάλλει στη βελτίωση των δεξιοτήτων.

Το να επικροτήσετε ένα παιδί όταν έχει πάρει ένα καλό βαθμό ή έχει κάνει μια καλή δουλειά, όπως το να ολοκληρώσει ένα έργο ή μια εργασία καλά, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Θα χτίσει τη σημασία και την επιθυμία να προσπαθεί για το περισσότερο και το καλύτερο. Βρείτε τρόπους να δώσετε συγχαρητήρια, ακόμα και όταν δεν υπάρχει τίποτα που να πρέπει να ολοκληρώσει.


Διαβάστε σχετικά: Μεγαλώνοντας ανεξάρτητα παιδιά


Η ζωή είναι δύσκολη και δεν είναι πάντα δίκαιη, γι’ αυτό το λόγο πρέπει να βοηθήσετε ένα παιδί να είναι προετοιμασμένο για τα διάφορα σκαμπανεβάσματα. Επιπλέον, η οικοδόμηση αυτοπεποίθησης μέσω ενθαρρυντικών σχολίων θα δώσει στο παιδί θάρρος να αντιμετωπίσει τους ανθρώπους που μπορεί να είναι καλύτεροι από αυτό σε διάφορες δεξιότητες και γνώσεις.

Η καλλιέργεια της αίσθησης της σιγουριάς και της αυτοπεποίθησης στα παιδιά, για τις δικές τους δεξιότητες θα τα βοηθήσει να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά μια ανταγωνιστική κατάσταση. Γνωρίζοντας ότι οι προσπάθειες και τα επιτεύγματά τους είναι τα καλύτερα που μπορούν να κάνουν, θα γεμίσουν με καλά συναισθήματα για τον εαυτό τους και θα μπορούν να έχουν καλύτερη κρίση και να πάρουν πιο σωστές αποφάσεις.

Για την επιτυχή υλοποίηση των παραπάνω, πρέπει να έχετε πάντα κατά νου, πως τα παιδιά ό,τι πούμε και ό,τι κάνουμε το απορροφούν αμέσως. Όταν γίνει κάποιο λάθος, είναι πολύ σημαντικό το πως θα απαντήσετε με τη φωνή και τη γλώσσα του σώματος. Η θετική ανατροφοδότηση, ακόμη και όταν τα πράγματα ή οι πράξεις είναι αρνητικές, είναι σημαντική. Ψάξτε για κάτι θετικό και ανυψωτικό να πείτε.

Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης του παιδιού και το πώς θα ανταποκριθείτε και θα του διδάξετε να χειρίζεται καταστάσεις στη ζωή. Οι δεξιότητες ζωής διαμορφώνονται από πολύ μικρή ηλικία μέσω των εμπειριών και διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη συναισθηματική και διανοητική του ανάπτυξη. Γι’ αυτό το λόγο, αυτό που κάνετε ως γονέας είναι τόσο σημαντικό.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...