Το κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε είναι κρίσιμο για τον καθορισμό της ευημερίας και της υγείας μας αργότερα στη ζωή.
Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι βίωσαν τουλάχιστον ένα τραυματικό γεγονός στην παιδική ηλικία και μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι εμπειρίες αυτές έχουν σημαντικές επιπτώσεις στους κινδύνους για την υγεία μας ως ενήλικες.
Οι έρευνες αναφέρουν άμεση επίδραση στις σωματικές ασθένειες όπως η παχυσαρκία και ο χρόνιος πόνος, αλλά οι ψυχικές διαταραχές παρουσιάζουν τη σημαντικότερη συσχέτιση, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD), της διπολικής διαταραχής, της κατάχρησης ουσιών και της κατάθλιψης.
Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι συμμετείχαν εθελοντικά στην έρευνα στο πλαίσιο του Healthy Nevada Project, με επικεφαλής ερευνητές από το Desert Research Institute (DRI) και το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στις ΗΠΑ.
Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το κοινωνικό τους περιβάλλον πριν από την ηλικία των 18 ετών, συμπεριλαμβανομένων των εμπειριών συναισθηματικής, σωματικής ή σεξουαλικής κακομεταχείρισης, παραμέλησης και κατάχρησης ουσιών στην οικογένεια. Οι ερευνητές συνδύασαν αυτές τις πληροφορίες με ανώνυμα ιατρικά αρχεία για να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα παιδικά τραύματα επηρεάζουν τα αποτελέσματα της υγείας.
Η μελέτη παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πώς οι κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας μπορούν να επηρεάσουν τις διαταραχές της υγείας των ενηλίκων, δήλωσαν οι ερευνητές.
Διαβάστε σχετικά: Το κλειδί για να θεραπευθείτε από τα τραύματα της παιδικής ηλικίας
Σχεδόν τα δύο τρίτα (66%) των συμμετεχόντων θυμήθηκαν τουλάχιστον ένα είδος τραύματος και σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) ανέφερε ότι βίωσε περισσότερα από τέσσερα. Οι γυναίκες και τα άτομα αφροαμερικανικής και λατινικής καταγωγής ανέφεραν μεγαλύτερη συχνότητα τραυματικών εμπειριών από τους άνδρες και τα άτομα με ευρωπαϊκή καταγωγή, αλλά τα άτομα σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα επηρεάστηκαν περισσότερο.
Δεκατρείς ψυχικές ασθένειες εμφάνισαν τις πιο στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών της διάθεσης, της κατάθλιψης, της ΔΜΤΣ, των αγχωδών διαταραχών, των διατροφικών διαταραχών, της σχιζοφρένειας και της κατάχρησης ουσιών. Για κάθε αναφερόμενο είδος κακοποίησης που βίωσε ο συμμετέχων στην παιδική του ηλικία, ο κίνδυνος εμφάνισης ΔΜΤΣ αυξήθηκε κατά 47%. Κάθε σωρευτικό τραύμα αύξανε επίσης τον κίνδυνο για απόπειρα αυτοκτονίας κατά 33%.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αν και η μελέτη έχει τις ρίζες της σε μία συγκεκριμένη πολιτεία των ΗΠΑ, τη Νεβάδα -η οποία έχει υψηλά ποσοστά ενηλίκων με ψυχικές ασθένειες και κακή πρόσβαση στη φροντίδα- παρέχει ένα παράθυρο σε βαθιά ριζωμένα ζητήματα δημόσιας υγείας.
Η καταπολέμηση του επιπολασμού των παιδικών τραυμάτων είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Οι προσωπικές εμπειρίες παραμέλησης και κακοποίησης είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αλλά πολλά από τα υποκείμενα ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν σε κοινοτικό επίπεδο, όπως η φτώχεια.
Πέρα από τη βελτίωση της κατανόησης του τρόπου με τον οποίο το πρώιμο κοινωνικό περιβάλλον επηρεάζει την υγεία μας, οι ψυχολόγοι αναφέρουν ότι ο επόμενος στόχος της έρευνας είναι να κατανοήσουμε πώς τα παιδικά τραύματα μπορούν να συνδεθούν με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως η παρορμητικότητα.
Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις των αντιξοοτήτων της πρώιμης ζωής στην υγεία του τοπικού πληθυσμού και τις ανισότητες, πρέπει να επικεντρωθούμε στους κυρίαρχους κοινωνικούς και συμπεριφορικούς μηχανισμούς που επηρεάζουν τους ανθρώπους, δήλωσαν.
Έρευνα: Karen A. Schlauch et al, Using phenome-wide association studies and the SF-12 quality of life metric to identify profound consequences of adverse childhood experiences on adult mental and physical health in a Northern Nevadan population, Frontiers in Psychiatry (2022). DOI: 10.3389/fpsyt.2022.984366
Απόδοση: Νικολέτα Παπαβίδη – Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*