Οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την διακίνηση παιδικής πορνογραφίας, για να εντοπίσουν παιδιά προκειμένου να τα παρενοχλήσουν σεξουαλικά, καθώς και για να επικοινωνήσουν με άλλους παιδόφιλους.
Οι παιδόφιλοι διακινητές παιδικής πορνογραφίας, εντοπίζουν παιδιά τα οποία παρενοχλούν σεξουαλικά, κάνοντας τους ανάρμοστες σεξουαλικές προτάσεις, επικοινωνούν με άλλους παιδόφιλους και παρουσιάζονται στα Chat rooms ως παιδιά και ως ενήλικες συγχρόνως. Μη ερχόμενοι σε άμεση σωματική επαφή με τα παιδιά αρνούνται πως διέπραξαν κάποιο αδίκημα και πως έκαναν κάτι κακό. Με το διαδίκτυο οι παιδόφιλοι μπορούν να παρουσιάζουν πλευρές του εαυτού τους που αλλιώς θα παρέμεναν κρυμμένες ή αδρανείς.
Η παιδική πορνογραφία μέσω του διαδικτύου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την σεξουαλική διέγερση και την άρση πιθανών αναστολών, καθώς και στην αποπλάνηση των παιδιών δια της χειραγώγησης σεξουαλικών φαντασιώσεων και του αυνανισμού. Αυτές οι εικόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης ποικιλοτρόπως.
Σύμφωνα με έρευνες, το 20% παιδιών και εφήβων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο γίνονται στόχοι ανεπιθύμητης σεξουαλικής παρενόχλησης σε διάστημα ενός έτους, 5% αυτών ήταν ιδιαίτερα «επιθετικές» (οι δράστες προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά/ εφήβους εκτός διαδικτύου), και μόνο 10% αυτών των περιπτώσεων αναφερθηκαν στην Αστυνομία, ή σε κάποια άλλη Αρχή.
Κορίτσια – έφηβοι 14-17 ετών, καθώς και νέοι με ψυχολογικές δυσκολίες, απομονωμένοι ή καταθλιπτικοί, φαίνεται να είναι περισσότερο ευάλωτοι στην διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση από αγνώστους. Επίσης, οι τακτικοί χρήστες του διαδικτύου καθώς και συμμετέχοντες σε ομάδες συζητήσεων στο διαδίκτυο (chat rooms).
Το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Cork, στην Ιρλανδία, κατασκεύασε μια κλίμακα (COPINE scale, Combating Pedophile Information Networks In Europe) για να κατηγοριοποιήσει της αναπαραστάσεις της παιδικής πορνογραφίας, βάση του υλικού που υπήρχε στις ιστοσελίδες, ώστε να χρησιμοποιηθεί στην έρευνα και την επιβολή του Νόμου (Quayle, 2008).
Οι τύποι των αναπαραστάσεων κατανεμήθηκαν ως εξής:
- Ενδεικτική (Indicative): εικόνες μη σεξουαλικοποιημένες που δείχνουν παιδιά με εσώρουχα ή μαγιό από διαφημίσεις ή οικογενειακά άλμπουμ, εικόνες παιδιών που παίζουν σε φυσιολογικές συνθήκες, στις οποίες το πλαίσιο και η οργάνωση από τον συλλέκτη δείχνουν ακαταλληλότητα.
- Γυμνές (Nudist): εικόνες γυμνών ή μισόγυμνων παιδιών σε κατάλληλες τοποθεσίες από νόμιμες πηγές.
- Ερωτικές (Erotica): λαθραία λήψη φωτογραφιών παιδιών σε περιοχές παιχνιδιού ή άλλα ασφαλή περιβάλλοντα που τα δείχνουν είτε με εσώρουχα, είτε με διάφορους βαθμούς γύμνιας.
- Πόζες (Posing): φωτογραφίες ντυμένων, γυμνών ή ημίγυμνων παιδιών που σκοπίμως έχουν ποζάρει και το πλαίσιο και η οργάνωση υπονοούν σεξουαλικό ενδιαφέρον.
- Ερωτικές πόζες (Erotic Posing): εικόνες παιδιών ντυμένων, γυμνών ή ημίγυμνων σε σεξουαλικές ή προκλητικές πόζες.
- Σαφώς ερωτικές (Explicit erotic): εικόνες που απεικονίζουν τις γεννητικές περιοχές παιδιών ντυμένων, γυμνών ή ημίγυμνων.
- Σαφώς ερωτική δραστηριότητα (Explicit erotic activity): εικόνες που απεικονίζουν χάδια, αμοιβαίο ή αυτό- αυνανισμό, στοματικό σεξ και σεξουαλική επαφή με παιδί, δεν περιλαμβάνεται ο ενήλικας.
- Κακοποίηση (Assault): εικόνες παιδιών που υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση, που περιλαμβάνει άγγιγμα με τη συμμετοχή του ενήλικα.
- Χυδαία κακοποίηση (Gross assault): εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης που περιλαμβάνουν διεισδυτικό σεξ, αυνανισμό, στοματικό σεξ του παιδιού με ενήλικα.
- Σαδισμός / Κτηνοβασία (Sadistic / Bestiality): α) εικόνες που δείχνουν ένα παιδί να είναι δεμένο, να το δέρνουν, να το μαστιγώνουν ή γενικά πράξεις που συνεπάγονται πόνο, β) εικόνες παιδιών σε σεξουαλικές πράξεις με ζώα.
Διαβάστε σχετικά: Όταν τα παιδιά βλάπτονται
Κατηγορίες παιδόφιλων
Οι χρήστες διαδικτύου που ενέχονται στην παιδική πορνογραφία εμπίπτουν σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω κατηγορίες:
- Ο Ξεφυλλιστής (Browser). Γίνεται χωρίς να το επιδιώξει κάτοχος παιδικής πορνογραφίας υλικό το οποίο κρατάει από την στιγμή που βρίσκεται στην κατοχή του. Συνιστά αδίκημα, εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι ο χρήστης είχε πρόθεση να διατηρήσει στην κατοχή του το παράνομο αυτό υλικό.
- Ο μη ασφαλής συλλέκτης αγοράζει, μεταφορτώνει ή ανταλλάσσει την παιδική πορνογραφία διαμέσου κάθε διαθέσιμης πηγής πληροφοριών στο διαδίκτυο ή διαμέσου ομάδων συνομιλίας (chat rooms), όπου δεν επιβάλλονται περιορισμοί για την ασφάλεια των χρηστών. Αυτοί οι περιορισμοί περιλαμβάνουν συνήθως κωδικούς πρόσβασης, κρυπτογράφηση ή την απαίτηση να ανταλλαχτεί ένας ελάχιστος αριθμός εικόνων. Υπάρχει ένας υψηλότερος βαθμός δικτύωσης μεταξύ των μη-ασφαλών συλλεκτών απ’ ό,τι μεταξύ των αλιευτικών πλοιαρίων.
- Ο ασφαλής συλλέκτης χρησιμοποιεί τους περιορισμούς ασφάλειας για να συλλέξει την πορνογραφία. Εκτός από την κρυπτογράφηση, μερικές ομάδες απαιτούν από κάθε χρήστη την υποβολή συγκεκριμένου αριθμού φωτογραφιών παιδικής πορνογραφίας πριν να γίνει μέλος σε αυτές.
- Ο groomer, είναι πρόσωπο που έχει αρχίσει την απευθείας σύνδεση, on line επαφή με ένα παιδί με την πρόθεση είτε να συμμετάσχει σε κυβερνοσέξ (cybersex) είτε σε κανονική σεξουαλική σχέση.
- Ο Φυσικός Καταχραστής (Εκμεταλλευτής) συμμετέχει ενεργά στην κατάχρηση παιδικής πορνογραφίας για να ικανοποιήσουν το σεξουαλικό πόθο τους. Η σωματική κακοποίηση μπορεί να καταγραφεί για την προσωπική χρήση του καταχραστή αλλά δεν προορίζεται να διανεμηθεί περαιτέρω.
- Ο Παραγωγός παράγει υλικό παιδικής πορνογραφίας και το παρέχει σε άλλους χρήστες.
- Ο Διανομέας της παιδικής πορνογραφίας μπορεί να έχει ή να μην έχει σεξουαλικό ενδιαφέρον για την παιδική πορνογραφία, αλλά έχει ως σκοπό το οικονομικό όφελος.
Ενημερωθείτε για θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο στο https://www.cyberkid.gov.gr και στο https://cyberalert.gr.
Για οποιοδήποτε θέμα αφορά παραβατική συμπεριφορά μέσω Διαδικτύου, επικοινωνήστε με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:
Τηλέφωνο: 11188, – Email: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
μέσω του portal: https://goo.gl/vOHdVb
Ταχυδρομική διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ. 11522, Αθήνα
Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος:
Τηλέφωνο: 11188, – Email: ydheve@cybercrimeunit.gov.gr
Ταχυδρομική διεύθυνση: Μοναστηρίου 326, Τ.Κ. 54 121, Θεσσαλονίκη
Πηγή
- Σεξουαλική Βία, Ορέστης Γιωτάκος, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, 2021, ISBN: 978-960-452-315-3
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*