banner2
banner2
thumb

Οι σκέψεις να βλάψεις το μωρό σου είναι ένα φυσιολογικό αλλά δυσάρεστο κομμάτι της επιλόχειας εμπειρίας

Αυτές οι σκέψεις δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των μωρών.


Πολλές νέες μητέρες βιώνουν ανεπιθύμητες και παρεμβατικές σκέψεις για να βλάψουν σκόπιμα τα μωρά τους. Παρόλα αυτά, αυτές οι σκέψεις δεν φαίνεται να αυξάνουν τις πιθανότητες να κάνουν πράγματι κακό στο νεογνό τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας (UBC).

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τέτοιες σκέψεις θα πρέπει να συζητούνται με τις νέες μητέρες ως μια φυσιολογική, αλλά και δυσάρεστη και πιθανώς οδυνηρή, εμπειρία μετά τον τοκετό.

banner1

Ωστόσο, ελλείψει πρόσθετων παραγόντων κινδύνου, αυτές δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των βρεφών.

Η έρευνα του UBC, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη που διερευνά τη σχέση μεταξύ της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (ΙΨΔ) που εμφανίζεται μετά τον τοκετό και της μητρικής επιθετικότητας προς το βρέφος. Αυτή επιβεβαιώνει τις διαπιστώσεις μιας προηγούμενης πιλοτικής μελέτης.

Αυτό που γνωρίζουμε πλέον είναι ότι όταν οι σκέψεις είναι ανεπιθύμητες και παρεμβατικές – οι μητέρες δε κινδυνεύουν περισσότερο να πληγώσουν το βρέφος τους από άλλες γυναίκες που κάνουν ανάλογες ακούσιες σκέψεις, επειδή αυτές οι σκέψεις είναι πραγματικά φυσιολογικές και τυχαίνουν συνεχώς, επισημαίνει η Δρ. Nichole Fairbrother, κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής του UBC και στο Island Medical Program.

Παρόλο που οι ανεπιθύμητες, παρεμβατικές σκέψεις μιας μητέρας να βλάψει σκόπιμα το βρέφος της δεν συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο να γίνει πράγματι κάτι τέτοιο, υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταξύ των ευάλωτων γυναικών, αυτού του είδους οι σκέψεις μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ΙΨΔ.

Η ΙΨΔ είναι μια διαταραχή που σχετίζεται με το άγχος και χαρακτηρίζεται από την επανεμφάνιση ανεπιθύμητων, παρεμβατικών κι ενοχλητικών σκέψεων. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να επηρεάσει την ανατροφή των παιδιών, τις σχέσεις αλλά και την καθημερινότητα μας γενικότερα.


Διαβάστε σχετικά: Η ψυχική υγεία στην εγκυμοσύνη και μετά τη γέννα


Η αναγνώριση της διάκρισης μεταξύ των σκέψεων που είναι απολύτως φυσιολογικές έναντι εκείνων που μπορεί να υποδεικνύουν ανάγκη για θεραπεία – και εκείνων που μπορεί να σηματοδοτούν απειλή για το μωρό – θα μπορούσε να ενθαρρύνει την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ ιατρών και νέων μητέρων σε μια δύσκολη περίοδο.

Η ανησυχία μου αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει τόσο λίγη κατανόηση και γνώση γι’ αυτό το θέμα, που οι αποκαλύψεις μπορεί να πυροδοτήσουν απαντήσεις οι οποίες δεν είναι καθόλου βοηθητικές. Έχουμε παραδείγματα ανθρώπων που έπασχαν από επιλόχεια ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και απομάκρυναν το παιδί τους από τη φροντίδα τους επειδή η κατανόηση αυτού που είχαν ήταν ελάχιστη, αναφέρει η Δρ. Fairbrother.

Από τις 763 νέες μητέρες που συμμετείχαν στην έρευνα, συνολικά οι 388 παρείχαν δεδομένα μέσα από ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις προκειμένου να αξιολογηθούν οι «ανεπιθύμητες, παρεμβατικές σκέψεις» της ΙΨΔ και της μητρικής επιθετικότητας προς το βρέφος.

Μεταξύ των 151 γυναικών που είχαν τέτοιου είδους σκέψεις για να βλάψουν σκόπιμα το βρέφος τους, τέσσερις ανέφεραν ότι συμπεριφέρθηκαν επιθετικά προς αυτό – με αποτέλεσμα ο εκτιμώμενος επιπολασμός να είναι 2,6% – σε σύγκριση με το 3,1% στις γυναίκες που δεν ανέφεραν αυτόν τον ιδεασμό.

Με άλλα λόγια, υπήρχε λιγότερο από 1% διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις βασίζονται σε μια πρόσφατη μελέτη της Δρ. Fairbrother και της ομάδας της από το UBC, το Πανεπιστήμιο της Βικτόρια, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Υγείας των Γυναικών και το King’s College του Λονδίνου, η οποία ανακάλυψε ότι η ΙΨΔ μεταξύ των γυναικών που προσφάτως γέννησαν είναι συνηθέστερη από ό,τι πιστευόταν στο παρελθόν και συχνά αποδίδεται σε σκέψεις πρόκλησης κακού στο μωρό.


Mag Mpo
Απόδοση: Μάγια Μπούντζα, μεταφράστρια

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια