PsychologyNow Team

H χρόνια αρνητική σκέψη στους εφήβους μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και στέρηση ύπνου

H χρόνια αρνητική σκέψη στους εφήβους μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και στέρηση ύπνου

PsychologyNow Team
έφηβος με αρνητικές σκέψεις μπορεί να οδηγηθεί σε κατάθλιψη και στέρηση ύπνου
Image credit: kevin laminto / unsplash.com

Βοηθήστε τους εφήβους να σπάσουν το φαύλο κύκλο της αρνητικής σκέψης.


Μια νέα έρευνα βρήκε ότι η υπερανάλυση ή η επίμονη αρνητική σκέψη στους εφήβους, η οποία σχετίζεται με την τελειομανία, μπορεί να τούς ωθήσει σε αϋπνία και να αυξήσει την πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη και άγχος.

Ερευνητές από την Αυστραλία διεξήγαγαν μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περίπου 400 έφηβοι ηλικίας 14-20 ετών. Κατά τη διάρκειά της, αξιολογήθηκε η δυσκολία ύπνου, οι επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις, η τελειομανία και η καταθλιπτική διάθεση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η επαναλαμβανόμενη αρνητική σκέψη συσχετίζεται σε σημαντικό βαθμό τόσο με τη δυσκολία ύπνου όσο και με το αίσθημα κατάθλιψης. Το εύρημα αυτό υποστηρίζει ότι η αρνητική σκέψη δρα ως μηχανισμός ή παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση κατάθλιψης και άγχους.

Επίσης, οι ατομικές διαφορές τελειομανίας μπορεί να ενισχύσουν τη σχέση μεταξύ των επαναλαμβανόμενων αρνητικών σκέψεων και της διάθεσης. Η επιθυμία για καλή απόδοση στο σχολείο συχνά καθοδηγείται από την πεποίθηση ότι η καλή σχολική επίδοση σημαίνει και πιο επιτυχημένη ζωή.

Σε μερικές περιπτώσεις, αυτή η σκέψη είναι λογική: ένα ισχυρό κίνητρο για αριστεία πολλές φορές ανταμείβεται με καλούς βαθμούς. Τα υψηλά σχολικά επιτεύγματα επιτρέπουν τους εφήβους να πάρουν καλούς βαθμούς και να περάσουν στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι η συνεχής επιθυμία για τελειομανία πολλές φορές γυρνάει εις βάρος των εφήβων.


Διαβάστε σχετικά: Ανάλυση: Πέντε τρόποι να αναστρέψετε το αρνητικό σας σκεπτικό


Οι ερευνητές ύπνου από το Πανεπιστήμιο Φλίντερς στην Αυστραλία πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα κινητοποιήσουν τους επαγγελματίες υγείας να προτείνουν εναλλακτικές θεραπείες για την επίμονη αρνητική σκέψη και τη τελειομανία, οι οποίες θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση διαταραχών ύπνου και προβλημάτων ψυχικής υγείας στους εφήβους.

Η μελέτη ουσιαστικά επιβεβαιώνει τη συσχέτιση μεταξύ της επαναλαμβανόμενης αρνητικής σκέψης και των διαταραχών ύπνου. Αυτή η θεωρία επιβεβαιώθηκε από συμμετέχοντες με τελειομανείς τάσεις, αναφέρουν οι ερευνητές.

Επίσης, προσθέτουν η επίμονη αρνητική σκέψη μπορεί να γίνει συνήθεια και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην εμφάνιση προβλημάτων ύπνου και να προκαλέσει καταθλιπτική διάθεση στους εφήβους, οι οποίοι συνηθίζουν γενικότερα να μείνουν ξύπνιοι μέχρι αργά.

Η συγκεκριμένη μελέτη υποστηρίζει την ανάγκη να αναγνωρίσουμε το ρόλο της επίμονης αρνητικής σκέψης στην πρόληψη και θεραπεία των διαταραχών ύπνου, λαμβάνοντας υπόψη και τις υποκείμενες διαφορές ως προς την τελειομανία και τη διάθεση.

Διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι η κατάθλιψη επηρεάζει ένα ποσοστό 3%-8% των εφήβων. Είναι συχνά επαναλαμβανόμενη και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη πιο σοβαρών καταθλιπτικών διαταραχών κατά την διάρκεια της ενήλικης ζωής.

Στους εφήβους η κατάθλιψη μπορεί να έχει ως συνέπεια τη μείωση της συγκέντρωσης, την έλλειψη ενδιαφέροντος για τις εργασίες του σχολείου, τις δυσκολίες στις σχέσεις με τους συνομήλικους, ακόμη και την απόπειρα αυτοκτονίας.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι ο ύπνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και θεραπεία της κατάθλιψης των εφήβων. Επίσης, επισημαίνουν ότι οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στην υιοθέτηση ενός καλύτερου ύπνου μέσω της ενθάρρυνσης για τη διατήρηση ενός τακτικού προγράμματος ύπνου, τόσο για τις ημέρες του σχολείου όσο και για τα Σαββατοκύριακα και μέσω της παρότρυνσης για την απενεργοποίηση των κινητών από νωρίς το βράδυ.

Τέλος, αναφέρουν ότι ο πολυάσχολος τρόπος ζωής, το στρες και ο χρόνος που περνάμε μπροστά στις οθόνες καθιστούν όλο και πιο σημαντική την αυτοβοήθεια και την εύρεση υποστηρικτικών πηγών για έναν καλύτερο ύπνο.


Alk Kais
Πηγή

Απόδοση: Αλκμήνη Καισαρίδου – Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...