Δήμητρα Τσώλα

Διαζύγιο: Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά να το διαχειριστούν;

Διαζύγιο: Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά να το διαχειριστούν;

Δήμητρα Τσώλα

Το διαζύγιο είναι σχεδόν πάντα τραυματικό για τα παιδιά. Παρ’ όλα αυτά οι γονείς μπορούν να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις επιτυγχάνοντας μια ανοιχτή και καλή επικοινωνία. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να γνωρίζουν κάποια από τα συναισθήματα που μπορεί να βιώσουν τα παιδιά τους ώστε να τα βοηθήσουν να προσαρμοστούν όσο γίνεται πιο ομαλά στις νέες συνθήκες.


 1. Ενοχές: τα παιδιά που είναι λίγο μεγαλύτερα από τεσσάρων χρονών μπορεί να θεωρούν πως είναι υπεύθυνα τα ίδια για το διαζύγιο των γονιών τους ή ότι δεν έκαναν αρκετά για να το αποτρέψουν. Ακόμα και η ανακούφιση που μπορεί να νιώσουν μετά την απόφαση του διαζυγίου επειδή οι συγκρούσεις και οι καυγάδες μειώθηκαν μπορεί να τους προκαλέσει ενοχές.
 2. Θλίψη: νοσταλγούν τη δομή της οικογένειας και θα ήθελαν να δουν τους γονείς τους πάλι μαζί.
 3. Μοναξιά: επιδιώκουν να είναι μόνα τους προκειμένου να κρύβουν τα συναισθήματά τους.
 4. Θυμός: απέναντι στους γονείς που διατάραξαν την οικογενειακή ενότητα.
 5. Σύγχυση: δεν ξέρουν τι να περιμένουν, τι να πιστέψουν. Έχουν ανάμεικτα και αντικρουόμενα συναισθήματα τα οποία δεν μπορούν να εξηγήσουν.
 6. Φόβος: φοβούνται μήπως οι γονείς τους τα εγκαταλείψουν όπως άφησαν ο ένας τον άλλον. Ανησυχούν μήπως σταματήσουν να τα αγαπούν όπως σταμάτησαν να αγαπούν ο ένας τον άλλον. Αναρωτιούνται αν θα μετακομίσουν ή αν θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κανονικά. Μπορεί να φοβούνται μήπως δεν ξαναδούν το γονιό που θα φύγει από το σπίτι.

 

Πώς μπορούν οι γονείς να μειώσουν το αρνητικό αντίκτυπο του διαζυγίου:

 1. Να ενθαρρύνουν την ανοιχτή επικοινωνία επιτρέποντας στα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις, βοηθώντας τα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Κάποια παιδιά ανησυχούν πως αν εκφράσουν αυτό που νιώθουν θα επιδεινώσουν μια ήδη αποδιοργανωμένη κατάσταση. Μπορεί να διστάζουν να εκφράσουν το θυμό τους μη τυχόν βγει εκτός ελέγχου και καταστρέψει ότι έχει απομείνει. Μερικά παιδιά φοβούνται πως αν σκεφτούν ή συζητήσουν κάτι τρομερό θα αυξήσουν τις πιθανότητες να συμβεί.
 2. Να είναι μαζί όταν θα ανακοινώσουν στα παιδιά την απόφασή τους να πάρουν διαζύγιο. Η κοινή παρουσία τους καθησυχάζει τα παιδιά περνώντας το μήνυμα ότι παρόλο που ο γάμος έφτασε στο τέλος του, οι γονείς θα συνεχίσουν να είναι μαζί για θέματα που αφορούν τα παιδιά τους.
 3. Να παραμείνουν και οι δύο στη ζωή των παιδιών τους συμμετέχοντας σε κάθε τομέα – σχολικό, κοινωνικό, συναισθηματικό. Έτσι δείχνουν πως εξακολουθούν να είναι διαθέσιμοι και πως τα αγαπούν και μετά το διαζύγιο.
 4. Να παρέχουν μια υγιή, συγκροτημένη καθημερινότητα. Το προβλέψιμο πρόγραμμα και η ρουτίνα θα βοηθήσουν τα παιδιά να συνεχίσουν να αισθάνονται ασφαλή και να έχουν μια αίσθηση ελέγχου της ζωής τους. Και κυρίως θα είναι σίγουρα πως θα βλέπουν σταθερά και τον γονιό που λείπει πλέον από το σπίτι.
 5. Να είναι υποστηρικτικοί και θετικοί όσον αφορά τον άλλο γονιό. Να μιλούν με σεβασμό ο ένας για τον άλλον. Αυτό θα έχει θετική επίπτωση στις σχέσεις τους με τα παιδιά τους, αλλά και στις σχέσεις των παιδιών με άλλους ανθρώπους μακροπρόθεσμα.
 6. Όταν οι ίδιοι χρειάζονται υποστήριξη να απευθύνονται σε ενήλικες. Τα παιδιά δεν μπορούν να διαχειριστούν το βάρος των συναισθηματικών αντιδράσεων των γονιών τους. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε στα παιδιά ενοχές, τα οποία θα ένιωθαν υπεύθυνα να φροντίσουν τα συναισθήματα των γονιών τους,ενώ δεν είναι αυτός ο ρόλος τους.

Δείτε περισσότερα για το Animus Corpus και τις υπηρεσίες του

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!

Βρείτε μας στα...