PsychologyNow Team

6 Τρόποι για να Γίνετε Σύμμαχος ενός Ανθρώπου με Ψυχική Ασθένεια

6 Τρόποι για να Γίνετε Σύμμαχος ενός Ανθρώπου με Ψυχική Ασθένεια

PsychologyNow Team

Με τόσες παρανοήσεις, στιγματισμό και στερεότυπα που πλαισιώνουν την ψυχική ασθένεια, ο ψυχικά ασθενής, χρειάζεται οπωσδήποτε συμμάχους. Παρακάτω παρουσιάζονται 6 τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε σύμμαχος ενός ανθρώπου με ψυχική ασθένεια.


1. Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να γίνετε σύμμαχος είναι να μιλάτε για την ψυχική ασθένεια ως ασθένεια και όχι ως μια κατάσταση που ορίζει ολόκληρο το άτομο. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: «Έχω σχιζοφρένεια» και όχι «Είμαι σχιζοφρενής». Οι άνθρωποι έχουν διπολική διαταραχή, δεν είναι διπολικοί. Αυτή η πρόταση μπορεί να μοιάζει πολύ μικρή και άσχετη σε σχέση με το μέγεθος της κατάστασης, αλλά βοηθά στο να απομακρυνθείτε από τον ορισμό του ανθρώπου από την ασθένεια. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς την αντιμετώπιση και τη θεραπεία της ψυχικής ασθένειας ως μια ιατρική κατάσταση και όχι ως κάτι που περιγράφει το άτομο ως όλον.

2. Ένας δεύτερος τρόπος να γίνετε σύμμαχος, είναι να γνωρίζετε μερικές βασικές πληροφορίες για την ψυχική ασθένεια, ώστε αν δοθεί η ευκαιρία να τις γνωστοποιήσετε και σε άλλους. Κάποιες από τις πληροφορίες που μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες είναι ότι:

  • 1 στους 4 (άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι 1 στους 5) ανθρώπους στο δυτικό πολιτισμό θα υποφέρει από κάποια ψυχική διαταραχή, κάποια στιγμή της ζωής του, με τις αγχώδεις διαταραχές να είναι οι πιο κοινές.
  • Έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή και η κατάθλιψη, έχουν πιο πολλά κοινά στοιχεία, από αυτά που υπέθεταν οι ερευνητές αρχικά.
  • Τέλος, με την πρώιμη πρόγνωση και θεραπεία, οι άνθρωποι με σοβαρές ψυχικές ασθένειες έχουν περισσότερες ευκαιρίες να ζήσουν μια ολοκληρωμένη και επιτυχημένη ζωή.

3. Ακούστε! Με τη συστηματική χρήση των κινητών, των συσκευών αναπαραγωγής μουσικής και άλλων σύγχρονων τεχνολογικών πραγμάτων που αποσπούν την προσοχή μας, χάνουμε την ικανότητα να ακούμε τον άλλον. Η ικανότητα να μπορούμε να ακούμε τον άλλον είναι μια σημαντική δεξιότητα σε κάθε σχέση, αλλά η ενεργητική ακρόαση ενός ανθρώπου με ψυχική διαταραχή μπορεί να σώσει ζωές.

Σε ορισμένες ψυχικές διαταραχές, οι σκέψεις αυτοκτονίας απασχολούν τους ασθενείς. Αυτές οι σκέψεις όμως δεν γίνονται απαραίτητα πράξη. Αν τα άτομα με ψυχική ασθένεια αποφασίσουν να μοιραστούν αυτές τις σκέψεις, είναι σημαντικό να είμαστε εκεί για να τους ακούσουμε και να τους βοηθήσουμε. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν μοιράζονται συχνά αυτές τις σκέψεις. Η ικανότητα ακοής βοηθά να κατανοήσουμε αν κάποιος απέναντί μας, αρχίζει και παρουσιάζει σημάδια που βλάπτουν τη σταθερότητα και τη λειτουργικότητα του, όπως παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις, σκέψεις μεγαλείου, γρήγορη ομιλία και άλλα συμπτώματα που απαιτούν παρέμβαση.

4. Αν θέλετε, συμπεριλάβετε τους ανθρώπους με ψυχική ασθένεια στο πρόγραμμά σας. Οι άνθρωποι με ψυχική ασθένεια, αποδέχονται συχνά προσκλήσεις σε εκδηλώσεις και εξόδους και νιώθουν όμορφα όταν τους καλέσετε. Συχνά, οι άνθρωποι αυτοί δυστυχώς ακυρώνουν τα σχέδια τους εξαιτίας του κοινωνικού άγχους, της κατάθλιψης, της παράνοιας και των άλλων συμπτωμάτων που βιώνουν. Οι συνεχόμενες προσκλήσεις ατόμων που ακυρώνουν τις συναντήσεις, είναι μια θαυμάσια πράξη αποδοχής (αυτή η πράξη μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη ειδικά με άτομα που δεν δείχνουν την απαιτούμενη ευγένεια ή ακυρώνουν τις συναντήσεις την τελευταία στιγμή. Πολύ συχνά οι άνθρωποι εγκαταλείπουν την προσπάθεια να καλούν κάποιους ανθρώπους και το συναίσθημα της απογοήτευσής που προκαλείται έχει νόημα).

5. Χτίστε εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη είναι συχνά θέμα ουσίας για τους ανθρώπους με ψυχική ασθένεια. Αν μπορείτε να βρείτε κάποιους τρόπους για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στη σχέση, τότε αυτή η προσπάθεια σας θα αποδειχθεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Αν μπορείτε να αποτελέσετε ένα «ασφαλές» πρόσωπο, στο οποίο ο άνθρωπος να μπορεί να μιλήσει, τότε είναι πιθανό να μπορείτε να βοηθήσετε να μειωθεί η επίδραση κάποιων εκ των συμπτωμάτων και να αποτελέσετε το υποστηρικτικό περιβάλλον που τόσο έχουν ανάγκη οι άνθρωποι με ψυχική ασθένεια. Υπάρχουν φορές που η θετική σχέση, μπορεί να μειώσει συμπτώματα άγχους, παράνοιας κλπ.

6. Αν σας ενδιαφέρει πραγματικά ο άνθρωπος, μπορείτε να γίνετε ένας καλός του φίλος. Οι φίλοι μας στηρίζουν και δεν πατούν στις αδυναμίες μας ή μιλούν άσχημα για εμάς. Οι φίλοι ψάχνουν τρόπους να μας φτιάξουν την διάθεση όταν τα δάκρυα πρωτοεμφανίζονται. Χαίρονται με την επιτυχία μας και μας βοηθούν να διατηρούμε το καλό μας πρόσωπο προς τα έξω.

Το πραγματικό μυστικό για να γίνετε ένας καλός σύμμαχος των ατόμων με ψυχική ασθένεια είναι αυτό: Να είστε εκεί για αυτούς. Θα εκπλαγείτε με το πόσα πράγματα μπορεί να σας δώσουν πίσω.

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Πηγή: psychcentral.com
Συγγραφέας: Rebecca Chamaa
Απόδοση: Άννα Αποστολίδου, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...