Οι άνθρωποι που δεν επηρεάζονται συναισθηματικά μπροστά σε εικόνες καταστροφής του περιβάλλοντος είναι επίσης λιγότερο συναισθηματικοί και έχουν γενικά μικρότερη ενσυναίσθηση.
Οι διαφορές στην πολιτική ιδεολογία μπορούν να περιορίσουν τις προσαρμογές πολιτικής που αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή. Ερευνητές και εργαζόμενοι συχνά προκαλούν το ενδιαφέρον απευθυνόμενοι στην ενσυναίσθηση των ανθρώπων.
Παρόλα αυτά, κάποιοι άνθρωποι δείχνουν να επηρεάζονται λιγότερο συναισθηματικά από την περιβαλλοντική καταστροφή, ιδιαίτερα εκείνοι που είναι περισσότερο συντηρητικοί ιδεολογικά και λιγότερο υπέρ του περιβάλλοντος, όπως έδειξε η μελέτη.
Σε μια σειρά διαδικτυακών πειραμάτων στις ΗΠΑ, ο Λόγκαν Μπίκελ, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και η καθηγήτρια ψυχολογίας Στέφανι Πρέστον εξέτασαν τις συναισθηματικές αντιδράσεις περισσότερων από 600 ανθρώπων σε μια ποικιλία πλαισίων.
Οι άνθρωποι που δεν ενδιαφέρθηκαν όταν έβλεπαν εικόνες καταστροφής του περιβάλλοντος, όπως διαρροές πετρελαίου που είχαν πάρει φωτιά σε έναν κόλπο, επίσης δεν αισθάνθηκαν άσχημα με άλλες εικόνες με μωρά που έκλαιγαν, τραυματισμένους αθλητές, πληγωμένους στρατιώτες και ακόμη και μουχλιασμένο φαγητό.
Διαβάστε σχετικά: Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την Ψυχική μας Υγεία;
Σε συμφωνία με αυτή την έλλειψη μεταδοτικής στεναχώριας, οι περισσότερο «απαθείς» άνθρωποι είπαν ότι αισθάνονταν λιγότερη ενσυναίσθηση για εκείνους στην καθημερινότητα και ήταν λιγότερο υπέρ του περιβάλλοντος και λιγότερο εντυπωσιασμένοι από τη φύση. Αυτή η ομάδα επίσης ανταποκρίθηκε λιγότερο σε θετικές εικόνες όπως χαρούμενα μωρά, παγωτό και πακέτα χρημάτων, σύμφωνα με την έρευνα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης προτείνουν ότι η έλλειψη ενδιαφέροντος κάποιων ανθρώπων για το περιβάλλον μπορεί να μην έχει ιδιαιτέρως πολιτικό χαρακτήρα ή να αντανακλά μια συγκεκριμένη αδιαφορία για το περιβάλλον. Αντιθέτως είναι ένα χαρακτηριστικό της ευρύτερης συναισθηματικής τους παλέτας, ανέφερε η Πρέστον.
Όπως είπε η καθηγήτρια: Δεδομένου ότι η αίσθηση μας για τον κίνδυνο και οι αποφάσεις μας καθοδηγούνται έντονα από τα συναισθήματα, οι περισσότερο απαθείς άνθρωποι έχουν την τάση να μην αφιερώνουν την προσοχή τους σε αυτή την κρίση που αυξάνεται αργά.
Οι εκκλήσεις να βοηθήσουμε το περιβάλλον πρέπει να λάβουν υπόψη τους τη διακύμανση στο συναισθηματικό προφίλ των ανθρώπων και να εφεύρουν νέες τακτικές για εκείνους που δεν πείθονται από τις εκκλήσεις στο συναίσθημα.
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*