banner2
psychologist-banner-2
thumb

Η μεγαλύτερη μελέτη που έγινε ποτέ για την έκθεση στο φως αποδεικνύει τον αντίκτυπό της στην ψυχική υγεία

- Κοινωνία
16 Οκτωβρίου 2023

Η αυξημένη έκθεση στο φως τη νύχτα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχιατρικών διαταραχών, όπως άγχος, διπολική διαταραχή και σοβαρότητα PTSD, καθώς και αυτοτραυματισμών σε αντίθεση με την έκθεση στο φως της ημέρας.


Η μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο σχετικά με την έκθεση στο φως και τις επιπτώσεις της στην ψυχική υγεία, με σχεδόν 87.000 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι η αυξημένη έκθεση στο φως τη νύχτα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχιατρικών διαταραχών, όπως άγχος, διπολική διαταραχή και σοβαρότητα PTSD, καθώς και αυτοτραυματισμών. Είναι σημαντικό ότι η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η αύξηση της έκθεσης στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να λειτουργήσει ως ένα μη φαρμακευτικό μέσο για τη μείωση του κινδύνου ψύχωσης.

Σε όσους εκτέθηκαν σε υψηλές ποσότητες φωτός τη νύχτα, ο κίνδυνος κατάθλιψης αυξήθηκε κατά 30% – ενώ όσοι εκτέθηκαν σε υψηλές ποσότητες φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας μείωσαν τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 20%.

banner1

Παρόμοια μοτίβα αποτελεσμάτων παρατηρήθηκαν για τη συμπεριφορά αυτοτραυματισμού, την ψύχωση, τη διπολική διαταραχή, τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και τη μετατραυματική διαταραχή. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η απλή πρακτική της αποφυγής του φωτός τη νύχτα και της αναζήτησης φωτεινότερου φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μπορούσε να είναι ένα αποτελεσματικό, μη φαρμακολογικό μέσο για τη μείωση σοβαρών προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σιν Κέιν από τη Σχολή Ψυχολογικών Επιστημών Monash και το Ινστιτούτο Turner για τον Εγκέφαλο και την Ψυχική Υγεία στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Mental Health.

Τα ευρήματά μας θα έχουν δυνητικά τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο, δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Κέιν. Μόλις οι άνθρωποι κατανοήσουν ότι τα πρότυπα έκθεσης στο φως έχουν ισχυρή επίδραση στην ψυχική τους υγεία, μπορούν να λάβουν κάποια απλά μέτρα για να βελτιστοποιήσουν την ευημερία τους. Το θέμα είναι να έχουμε φωτεινό φως την ημέρα και σκοτάδι τη νύχτα.

Οι 86.772 συμμετέχοντες της μελέτης προέρχονταν όλοι από τη βρετανική βιοτράπεζα και εξετάστηκαν ως προς την έκθεσή τους στο φως, τον ύπνο, τη σωματική δραστηριότητα και την ψυχική τους υγεία. Ο αναπληρωτής καθηγητής Cain δήλωσε ότι η επίδραση της έκθεσης στο νυχτερινό φως ήταν επίσης ανεξάρτητη από τα δημογραφικά στοιχεία, τη σωματική δραστηριότητα, την εποχή και την απασχόληση.

Και τα ευρήματά μας ήταν συνεπή όταν λαμβάνονταν υπόψη η εκ περιτροπής εργασία, ο ύπνος, η αστική έναντι της αγροτικής διαβίωσης και η καρδιομεταβολική υγεία, δήλωσε.

Οι άνθρωποι στη σύγχρονη, βιομηχανοποιημένη εποχή έχουν κυριολεκτικά αναποδογυρίσει τα βιολογικά μας συστήματα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Κέιν, ο εγκέφαλός μας εξελίχθηκε ώστε να λειτουργεί καλύτερα με έντονο φως την ημέρα και στη συνέχεια με σχεδόν καθόλου φως τη νύχτα.

Οι άνθρωποι σήμερα αμφισβητούν αυτή τη βιολογία, περνώντας περίπου το 90% της ημέρας σε εσωτερικούς χώρους υπό ηλεκτρικό φωτισμό, ο οποίος είναι πολύ αμυδρός κατά τη διάρκεια της ημέρας και πολύ φωτεινός τη νύχτα σε σύγκριση με τους φυσικούς κύκλους φωτός και σκότους. Αυτό μπερδεύει το σώμα μας και μας κάνει να μην αισθανόμαστε καλά, δήλωσε.


Έρευνα: Angus C. Burns et al, Day and night light exposure are associated with psychiatric disorders: an objective light study in >85,000 people, Nature Mental Health (2023). DOI: 10.1038/s44220-023-00135-8
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια