PsychologyNow Team

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχολογίας στα ΗΕ: Η συνεισφορά της Ψυχολογίας σε έναν οδικό χάρτη για τη δράση για το κλίμα

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχολογίας στα ΗΕ: Η συνεισφορά της Ψυχολογίας σε έναν οδικό χάρτη για τη δράση για το κλίμα

PsychologyNow Team
εργοστάσια που δημιουργούν ατμοσφαιρικούς ρύπους
Image credit: Pixabay / pexels.com

Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση συλλογικής δράσης που αντιμετωπίζει η γενιά μας και η επιστήμη της ψυχολογίας μπορεί να συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων.


PagkosmiaHmerasPsyxologiasHE e1

Οι επιπτώσεις της παρατηρούνται ήδη: οι θερμοκρασίες αυξάνονται, η ξηρασία και οι πυρκαγιές εμφανίζονται όλο και συχνότερα, τα πρότυπα βροχοπτώσεων μεταβάλλονται, οι παγετώνες και το χιόνι λιώνουν και η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας, ανεβαίνει.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια μοναδική πρόκληση, καθώς η αντιμετώπισή της ξεπερνά την εμβέλεια μιας χώρας, ενός τομέα ή ενός ατόμου, εγείροντας έτσι ζητήματα ετερογένειας των ενδιαφερομένων μερών ως προς την προθυμία και την ικανότητα, κοινωνικό δίλημμα και αλληλεξάρτηση - παρατηρώντας ποιος συμμετέχει και συνεισφέρει, ώστε να κρίνεται αν θα συμμετάσχει και πόσο θα συνεισφέρει.

Η κλιματική αλλαγή βιώνεται επίσης σε ατομικό επίπεδο, επηρεάζοντας την υγεία (ψυχική και σωματική) μέσω της έκθεσης σε γεγονότα όπως οι φυσικές καταστροφές, η συρρίκνωση των πόρων ή οι ομαδικές συγκρούσεις. Η αντίληψη ότι η πρόκληση είναι δυσεπίλυτη οδηγεί επίσης σε ανησυχία, άγχος και «οικολογική παράλυση».

PagkosmiaHmerasPsyxologiasHE e2

Ως απάντηση στην πρόκληση, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Εθνών στην 76η Γενική Συνέλευση, Αμπδουλά Σαχίντ από τις Μαλδίβες, σημείωσε ότι η ελπίδα είναι απελπιστικά απαραίτητη. Είπε επίσης ότι σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή «δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την ελπίδα ότι η ανθρωπότητα θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι, οι οργανισμοί και οι κοινότητες παγκοσμίως είναι ανθεκτικοί όταν αντιμετωπίζουν αντιξοότητες, η ελπίδα μπορεί να αξιοποιηθεί σε παράγοντα ανθεκτικότητας, μειώνοντας τα συναισθηματικά προβλήματα και κατευθύνοντας τις προσπάθειες προς τη δράση για την προσαρμογή και τον μετριασμό.

Η ψυχολογική επιστήμη μπορεί να προσφέρει μια πολυεπίπεδη προσέγγιση (ατομική, οικογενειακή, κοινοτική, τοπική, εθνική, διεθνής) σε αυτές τις προκλήσεις. Το πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχολογίας 2022 θα παρουσιάσει ψυχολόγους από διάφορους υπο-ειδικούς κλάδους και διάφορες περιοχές του κόσμου, οι οποίοι θα ασχοληθούν με τα ζητήματα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και θα προσφέρουν μονοπάτια δράσης.

Θα διερευνήσουν με το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις για την αλλαγή της ανθρώπινης συμπεριφοράς και την ανάπτυξη παρεμβάσεων για να αυξήσουμε τις δράσεις για τον μετριασμό και την προσαρμογή στο κλίμα και να μειώσουμε την οικολογική παραζάλη. Ένας ψυχολόγος με εμπειρογνωμοσύνη στην επιστήμη της εφαρμογής θα ενσωματώσει τις συνεισφορές, αντιμετωπίζοντας τη διασταύρωση των διαφορετικών επιπέδων προσαρμογής, μετριασμού, ανθεκτικότητας και ανάπτυξης, με αποκορύφωμα έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στη μετάφραση της ψυχολογικής γνώσης στην πράξη και με τον τρόπο αυτό θα υποστηρίξει την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχολογίας για το 2022 θα φέρει σε επαφή την επιστήμη και την πρακτική της ψυχολογίας για να συζητηθούν οι τελευταίες ψυχολογικές έρευνες σχετικά με την κλιματική αλλαγή και οι τεκμηριωμένες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες ομάδες να μετριάσουν και να προσαρμοστούν αποτελεσματικότερα στις προκλήσεις που προκύπτουν από την αλλαγή του κλίματος.

Παρακολουθήστε το τρέιλερ της εκδήλωσης:
https://www.youtube.com/watch?v=kCf8JdfG8aw&ab_channel=PsychologyDayattheUN

Δείτε πληροφορίες για το πρόγραμμα της εκδήλωσης και δηλώστε τη διαδικτυακή συμμετοχή σας εδώ: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_WH3mfMhBSoOuPdfM14w89w


Απόδοση: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...