psychologist-banner-2
banner2
thumb

Πρώιμες ενδείξεις εγκεφαλικής βλάβης σε ασθενείς με COVID-19

- Κοινωνία
18 Ιανουαρίου 2021

Η εξειδικευμένη απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού εγκεφάλου προάγει την κατανόηση των πιθανών επιπτώσεων του ιού COVID-19 στον εγκέφαλο. Επίσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα εργαλείο παρακολούθησης της νόσου και της θεραπείας της.


Μία από τις πρώτες μελέτες φασματοσκοπικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού σε ασθενείς με COVID-19 δημοσιεύθηκε από ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης στο περιοδικό American Journal of Neuroradiology.

Εξετάζοντας έξι ασθενείς μέσω της χρήσης μιας εξειδικευμένης απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (MR), βρήκαν ότι οι ασθενείς με νευρολογικά συμπτώματα λόγω της νόσου COVID-19, παρουσιάζουν μερικές από τις ίδιες μεταβολικές διαταραχές στον εγκέφαλο με άλλους ασθενείς που έχουν υποστεί στέρηση οξυγόνου (υποξία) από άλλες αιτίες.

Παρ’ όλο που πρόκειται κυρίως για μια αναπνευστική νόσο, ο ιός COVID-19 επηρεάζει και άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Πιστεύεται ότι η κύρια επίδραση της νόσου στον εγκέφαλο είναι μέσω της υποξίας, ωστόσο λίγες μελέτες έχουν καταγράψει τους συγκεκριμένους τύπους βλαβών που διαφοροποιούν τον εγκεφαλικό τραυματισμό που σχετίζεται με την επιδημία COVID-19.

Αρκετές χιλιάδες ασθενείς που έχουν νοσήσει με COVID-19 εξετάστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς και αυτή η μελέτη περιέλαβε ευρήματα από τρεις από αυτούς τους ασθενείς.

Η σοβαρότητα των νευρολογικών συμπτωμάτων ποικίλλει από την προσωρινή απώλεια όσφρησης έως πιο σοβαρά συμπτώματα όπως ζαλάδα, σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Μας ενδιέφερε να προσδιορίσουμε τα βιολογικά θεμέλια κάποιων συμπτωμάτων, αναφέρουν οι ερευνητές. Επίσης, θέλαμε να κατανοήσουμε τις μακροχρόνιες επίμονες επιπτώσεις της νόσου COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των πονοκεφάλων, της κόπωσης και της γνωστικής έκπτωσης. Η λεγόμενη «ομίχλη του εγκεφάλου» και άλλες διαταραχές έχει διαπιστωθεί ότι επιμένουν και μετά την πάροδο της οξείας φάσης, προσθέτουν.


Διαβάστε σχετικά: Κορωνοϊός και οι επιπτώσεις του στην ψυχική υγεία


Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φασματοσκοπική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRS), έναν εξειδικευμένο τύπο απεικόνισης ο οποίος κάποιες φορές ονομάζεται εικονική βιοψία. Η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί να εντοπίσει νευροχημικές ανωμαλίες ακόμη και όταν τα ευρήματα της δομικής απεικόνισης είναι φυσιολογικά.

Δύο από τους τρεις ασθενείς με COVID-19 διασωληνώθηκαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας κατά την περίοδο της εγκεφαλικής απεικόνισης, η οποία πραγματοποιήθηκε ως μέρος της περίθαλψής τους. Ο πρώτος παρουσίασε νεκρωτική λευκοεγκεφαλοπάθεια, σχετιζόμενη με τον ιό COVID-19, ενώ ο δεύτερος είχε βιώσει πρόσφατη καρδιακή ανακοπή και παρουσίασε ήπιες αλλαγές λευκής ουσίας στη μαγνητική τομογραφία.

Ο τρίτος ασθενής δεν παρουσίασε σαφή εγκεφαλοπάθεια ή πρόσφατη καρδιακή ανακοπή. Τα περιστατικά ελέγχου τα οποία δεν είχαν διαγνωσθεί με COVID, περιλάμβαναν έναν ασθενή με βλάβες λευκής ουσίας λόγω υποξίας και λόγω άλλων αιτιών (Υποξική‐Ισχαιμική Εγκεφαλοπάθεια), έναν με βλάβη λευκής ουσίας σχετιζόμενη με σήψη και έναν υγιή εθελοντή ίδιας ηλικίας.

Ένα βασικό ερώτημα είναι αν μόνο η μείωση του οξυγόνου στον εγκέφαλο προκαλεί αυτές τις αλλαγές στη λευκή ουσία ή αν ο ίδιος ο ιός επιτίθεται στη λευκή ουσία, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η φασματική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού μπορεί να παρουσιάσει σαφέστερα τις παθολογικές διεργασίες, όπως ο νευρωνικός τραυματισμός, η φλεγμονή, η απομυελίνωση και η υποξία, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Με βάση αυτά τα ευρήματα, πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα εργαλείο παρακολούθησης της συγκεκριμένης νόσου και της θεραπείας της.


Έρευνα: O. Rapalino, A. Weerasekera, S.J. Moum, K. Eikermann-Haerter, B.L. Edlow, D. Fischer, A. Torrado-Carvajal, M.L. Loggia, S.S. Mukerji, P.W. Schaefer, R.G. Gonzalez, M.H. Lev, E.-M. Ratai. Brain MR Spectroscopic Findings in 3 Consecutive Patients with COVID-19: Preliminary Observations. American Journal of Neuroradiology, 2020; DOI: 10.3174/ajnr.A6877

Mar Tom
Απόδοση: Μαρία Τομπουλίδη – Φοιτήτρια Ψυχολογίας

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια