Καθώς εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τα αυξανόμενα επίπεδα φόβου και άγχους σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο του COVID-19 στην υγεία και την οικονομία.
Είναι φυσιολογικό να βιώνετε συναισθηματική αναταραχή σε αβέβαιες στιγμές. Ακόμα κι αν έχετε μέχρι τώρα βιώσει μόνο ήπια επίπεδα άγχους και στρες, ίσως αρχίσετε να παρατηρείτε ότι οι καθημερινές ειδήσεις για τον COVID-19 αρχίζουν να επηρεάζουν την ψυχική σας υγεία.
Τα υπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος ή οι εμμονές και οι ψυχαναγκασμοί, συχνά επιδεινώνονται σε περιόδους άγχους ή έντασης. Εάν βιώνετε αυτές τις ανησυχίες, η αντιμετώπιση της πραγματικότητας μιας παγκόσμιας πανδημίας θα μπορούσε εύκολα να πυροδοτήσει συμπτώματα που μέχρι σήμερα μπορούσατε να διαχειριστείτε. Ακόμη και η εύρεση ενός θεραπευτή ή η συνάντηση με τον τωρινό θεραπευτή σας, μπορεί να παρουσιάζει μεγαλύτερη πρόκληση από ό, τι συνήθως.
Πώς θα βρείτε θεραπευτή εν μέσω της κοινωνικής απόστασης
Καθώς αρχίζουμε να εκτιμούμε πόσο σοβαρός είναι αυτός ο ιός, οι κυβερνήσεις αρχίζουν να θέτουν περιορισμούς στις συγκεντρώσεις και τις συναντήσεις σε κλειστούς χώρους.
Ενώ οι συνεδρίες ομαδικής συμβουλευτικής μπορεί να έχουν διακοπεί, η ατομική θεραπεία περιλαμβάνει μόνο δύο άτομα. Αποτελεί επίσης έναν τρόπο υγειονομικής περίθαλψης, οπότε ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία ζείτε, η ψυχοθεραπεία θεωρείται απαραίτητη υπηρεσία. Με άλλα λόγια, είναι επιτρεπτό να βγείτε από το σπίτι σας για να δείτε τον θεραπευτή σας.
Αλλά τι συμβαίνει εάν εσείς, ο θεραπευτής σας ή κάποιος από την οικογένειά σας αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα COVID-19; Εάν πρέπει να μπείτε σε καραντίνα ή να απομονωθείτε, η ψυχοθεραπεία δεν είναι πλέον δυνατή. Εσείς ή ο θεραπευτής σας, μπορεί επίσης να θέλετε να αποφύγετε την έξοδο από το σπίτι, ακόμα κι αν το κράτος αναστείλει τον κατ’ οίκον περιορισμό.
Πολλοί θεραπευτές έχουν ήδη μεταφέρει τις υπηρεσίες τους διαδικτυακά ως προληπτικό μέτρο. Η διαδικτυακή θεραπεία μπορεί να είναι απόλυτα ασφαλής και ιδιωτική.
Εάν δεν έχετε ήδη θεραπευτή, ίσως να είναι σοφή επιλογή να ξεκινήσετε την αναζήτησή σας όσο νωρίτερα μπορείτε. Κάποιοι θεραπευτές μπορεί να είναι περισσότερο απασχολημένοι απ’ ό, τι συνήθως, καθώς περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται υποστήριξη αυτή την περίοδο. Μπορείτε να ξεκινήσετε αναζητώντας θεραπευτές που παρέχουν ψυχοθεραπεία διαδικτυακά. Ολοένα και περισσότεροι θεραπευτές αρχίζουν να στρέφονται σε αυτήν τη μορφή ψυχοθεραπείας, καθώς ο COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται.
Ενώ ορισμένοι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι η κατ’ ιδίαν θεραπεία μπορεί να είναι ένας προτιμώμενος τρόπος θεραπείας, σε πολλές περιπτώσεις όταν η πρόσβαση σε αυτήν καθίσταται δύσκολη, η διαδικτυακή θεραπεία μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη. Ακόμα κι αν προτιμάτε να συναντηθείτε προσωπικά με έναν θεραπευτή, η εξ αποστάσεως συμβουλευτική θα μπορούσε να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε σοβαρά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Διαβάστε σχετικά: Κορωνοϊός: Αυτοφροντίδα – Η ασπίδα μας σε κάθε κρίση
Αντιμετώπιση δύσκολων συμπτωμάτων ψυχικής υγείας λόγω του COVID-19
Εκτός της ανησυχίας σας για το αν εσείς οι ίδιοι ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα μπορεί να προσβληθείτε από τον ιό, μπορεί επίσης να ανησυχείτε για το μέλλον της δουλειάς σας, να αναρωτιέστε για το πότε θα περάσει το ξέσπασμα και να αρχίσετε να αισθάνεστε το βάρος της παρατεταμένης απομόνωσης, ειδικά εάν ζείτε μόνοι σας κατά τη διάρκεια της κοινωνικής απόστασης.
Τα άτομα που ήδη παλεύουν με κάποια συμπτώματα μπορεί να περνάνε ακόμα πιο δύσκολες στιγμές. Εάν έχετε Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή ή άγχος για την υγεία σας, οι συνεχείς υπενθυμίσεις αναφορικά με τη πιθανή έκθεση στον ιό και την ανάγκη για συχνό πλύσιμο των χεριών, μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας, ακόμα και αν έχετε ήδη δουλέψει πάνω σε αυτά με τη βοήθεια του θεραπευτή σας.
Οι καταθλιπτικές σκέψεις μπορεί να γίνουν πιο έντονες όταν αντιμετωπίζετε απομόνωση και μοναξιά, ειδικά αν δεν μπορείτε να ακολουθήσετε τις τυπικές συνήθειες αντιμετώπισής τους, όπως περνώντας χρόνο με φίλους, κάνοντας επισκέψεις στα αγαπημένα σας πάρκα ή πηγαίνοντας στο γυμναστήριο.
Εάν ζείτε με άγχος ή αντιμετωπίζετε κρίσεις πανικού, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε την εμφάνιση πιο σοβαρών συμπτωμάτων, καθώς δεν είναι ασυνήθιστο να επιδεινώνονται τα συμπτώματα όταν αντιμετωπίζετε περισσότερο άγχος από το συνηθισμένο. Μπορεί να αισθάνεστε παγιδευμένοι, απελπισμένοι και να έχετε πρόβλημα με τον ύπνο ή μεγαλύτερη δυσκολία να κοιμηθείτε από ό, τι συνήθως.
Εάν αισθάνεστε άσχημα αυτή τη στιγμή, ίσως αναρωτιέστε πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας. Αλλά είναι απολύτως εφικτό να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
1. Συζητήστε με τον θεραπευτή σας
Πρώτον, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με τον θεραπευτή σας για να καθορίσετε πώς μπορείτε να συνεχίσετε τη θεραπεία σας. Εάν η θεραπεία δεν είναι πλέον δυνατή με τον τρόπο που γινόταν συνήθως, ο θεραπευτής σας μπορεί να έχει κάποιες προτάσεις που μπορούν να χρησιμεύσουν ως υποκατάστατο προς το παρόν.
Εάν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή, καλέστε το φαρμακείο σας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις επιλογές σας για τη λήψη της συνταγής σας, εάν δεν μπορείτε να βγείτε έξω. Μπορεί να είστε σε θέση να πάρετε κάποια συμπληρώματα φαρμάκων όσο είναι ακόμη νωρίς. Ορισμένα φαρμακεία έχουν επίσης αρχίσει να προσφέρουν δωρεάν παράδοση σε άτομα που δεν μπορούν να πάνε να πάρουν τα φάρμακά τους. Συνεχίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με τη χρήση της φαρμακευτικής αγωγής σας.
Διαβάστε σχετικά: COVID-19: Οι επιπτώσεις για την ψυχική υγεία και εγχειρίδιο επιβίωσης
2. Διατηρήστε μια καθημερινή ρουτίνα
Η διατήρηση μιας καθημερινής ρουτίνας μπορεί να συμβάλει στην αίσθηση της κανονικότητας. Σίγουρα, δεν χρειάζεται να πάτε πουθενά ή να κάνετε τίποτα. Ωστόσο, ξυπνώντας την ίδια ώρα κάθε μέρα και η κατανάλωση τακτικών γευμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να πέσετε σε μοτίβα που μπορεί να έχουν ακόμη μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία σας, όπως η παράλειψη γευμάτων, ο συνεχής ύπνος όλη την ημέρα ή η αποφυγή βασικών μικροδουλειών καθαριότητας.
3. Φροντίστε τη σωματική σας υγεία
Είναι σημαντικό να κοιμάστε και να τρώτε όσο το δυνατόν καλύτερα. Το άγχος μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας και ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επιδεινώσει το άγχος. Αυτός ο φαύλος κύκλος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ακόμη και σε συνηθισμένες καταστάσεις και πιθανώς είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να αντιμετωπίσετε.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε απενεργοποιήσει τις ηλεκτρονικές συσκευές καθώς πλησιάζει η ώρα του ύπνου και προσπαθήστε να ξεκινήσετε μια χαλαρωτική δραστηριότητα πριν πέσετε στο κρεβάτι. Τα ζεστά μπάνια, η χαλαρωτική μουσική ή η ανάγνωση ενός αγαπημένου βιβλίου είναι όλοι εξαιρετικοί τρόποι χαλάρωσης.
Μπορεί να μην έχετε στο σπίτι σας όλα τα τρόφιμα που είχατε συνηθίσει να τρώτε. Εάν δεν έχετε καταφέρει να πάρετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα γεύματά σας ενδέχεται να περιορίζονται σε αυτά που έχετε στη διάθεσή σας.
Αυτό μπορεί να κάνει τη διατροφή σας δύσκολη, ωστόσο προσπαθήστε να προσθέσετε όσο το δυνατόν περισσότερα φρέσκα προϊόντα στα γεύματά σας. Τα λεγόμενα «τρόφιμα που ανεβάζουν την καλή διάθεση» μπορούν να έχουν πολλά οφέλη για τη συναισθηματική σας υγεία. Εάν δεν μπορείτε να τρώτε υγιεινά προς το παρόν, μην ανησυχείτε. Αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε να παραλείπετε γεύματα.
4. Εξασκηθείτε στην αυτο-φροντίδα
Ορισμένες από τις τυπικές μεθόδους αντιμετώπισης, όπως περνώντας χρόνο με φίλους, κάνοντας επισκέψεις στο ζωολογικό κήπο, τα μουσεία ή τη βιβλιοθήκη, ενδέχεται να μην είναι όλες προσβάσιμες προς το παρόν. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και θα μπορούσε ακόμη και να αυξήσει το αίσθημα απελπισίας.
Ωστόσο, η εύρεση μιας παρόμοιας δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει. Για παράδειγμα:
– Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ενός αγαπημένου ζωολογικού κήπου ζωολογικού κήπου για αναμεταδόσεις βίντεο
– Αποκτήστε πρόσβαση σε ηχητικά ή ηλεκτρονικά βιβλία μέσω της ιστοσελίδας μίας βιβλιοθήκης
– Συνδεθείτε με τους αγαπημένους σας μέσω κοινωνικών δικτύων και βίντεοσυνομιλιών
– Αναζητήστε προσφερόμενες πολιτιστικές διαδικτυακές εκδηλώσεις, όπως διαδικτυακές εκδρομές σε μουσεία ή ψηφιακές παραστάσεις.
Εάν είναι δυνατόν, ξεκινήστε χόμπι που ενισχύουν τη διάθεσή σας και που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι. Μπορεί να θέλετε να αξιοποιήσετε το χρόνο που μένετε στο σπίτι για να εξελιχθείτε στη μαγειρική, την κηπουρική την εκμάθηση μίας νέας γλώσσας ή τη συγγραφή.
Διαβάστε σχετικά: Mindfulness & Κορωνοϊός
5. Παραμείνετε ενεργοί
Εάν συνήθως πηγαίνατε στο γυμναστήριο ή ήσασταν μέλος μια αθλητικής ομάδας, ίσως αυτό να μην εφικτό αυτήν την περίοδο. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλεί αρνητική διάθεση, καθώς πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την άσκηση για να βοηθηθούν στη διαχείριση της συναισθηματικής δυσφορίας τους.
Ωστόσο, εξακολουθείτε να έχετε επιλογές για άσκηση, ακόμη και όταν βρίσκεστε σε κοινωνική απόσταση. Εάν έχετε χώρο για άσκηση στο σπίτι, υπάρχουν πολλοί ιστότοποι γυμναστικής που προσφέρουν διαδικτυακά προγράμματα προπόνησης. Μπορείτε επίσης να βρείτε βίντεο στο YouTube ή να επισκεφτείτε τον αγαπημένο σας ιστότοπο υγείας και ευεξίας για να αναζητήσετε σχετικά άρθρα.
Εάν δεν μπορείτε να ασκήσετε κάποια σωματική δραστηριότητα, βρείτε ένα ήσυχο μέρος έξω όπου μπορείτε να απολαύσετε την αλλαγή σκηνικού και τον καθαρό αέρα. Απλά φροντίστε να κρατήσετε την απόσταση σας από τους άλλους.
6. Να έχετε ένα πλάνο αντιμετώπισης της κρίσης
Η ανάπτυξη ενός πλάνου αντιμετώπισης της κρίσης είναι ένα σημαντικό μέτρο που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τυχόν σκέψεις αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού.
Αυτό το σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει:
– Λίστα με τα ονόματα αγαπημένων ατόμων για επικοινωνία και υποστήριξη
– Κάποιες μεθόδους αντιμετώπισης που λειτουργούν αποτελεσματικά για εσάς, όπως η παρακολούθηση αστείων βίντεο, η διατήρηση ημερολογίου ή ακούγοντας χαλαρωτική μουσική
– Τους τηλεφωνικούς αριθμούς του θεραπευτή σας και μιας γραμμής βοήθειας για την αντιμετώπιση κρίσεων
– Αποφυγή ενημερώσεων που πυροδοτούν το άγχος, όπως ειδήσεις ή ενημερώσεις κοινωνικών δικτύων
Πηγή: goodtherapy.org
Απόδοση: Άννα Μπαρδακά
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr