banner2
psychologist-banner-2
thumb

Lockdown Volume 2: οδηγός επιβίωσης στο σπίτι

- Κοινωνία
16 Νοεμβρίου 2020

Και φτάσαμε στον Νοέμβριο του 2020. Μέσα στο σπίτι ξανά. Υπό κάπως διαφορετικές συνθήκες, έχοντας περάσει ήδη έναν πρώτο «εγκλεισμό», έχοντας την εμπειρία της προηγούμενης φοράς. Ξέρουμε πως λειτουργούν τα πράγματα, τι κάναμε την πρώτη φορά και μας ταίριαξε, μας ευχαρίστησε και περάσαμε καλύτερα κάποιο μέρος του χρόνου μας και αντίστοιχα, τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει και δεν κάναμε ή τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει κάπως διαφορετικά.


Τώρα είναι η ευκαιρία! Να αξιοποιήσουμε την εμπειρία της προηγούμενης καραντίνας προς όφελός μας, να βελτιστοποιήσουμε ό, τι μπορούμε τηρώντας τις οδηγίες προστασίας και τα μέτρα ασφαλείας, και να περάσουμε πιο ανώδυνα αυτή τη φορά, για να επανέλθουμε όσο γρηγορότερα γίνεται στη νέα «κανονικότητά μας», όποια κι αν καταλήξει να είναι αυτή.

Συμβουλή νούμερο 1: αφιέρωσε λίγο χρόνο για σένα. Συνειδητά για εσένα. Τώρα που διαθέτεις περισσότερο χρόνο ελεύθερο, αξιοποίησέ τον στο να φροντίσεις λίγο παραπάνω τον εαυτό σου, το σώμα σου. Είναι η στιγμή να κάνεις όλα όσα λες πως θα θελες να έκανες μέσα στην καθημερινότητά σου, αλλά ποτέ δεν έχεις χρόνο…

banner1

2: Είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσεις να διαβάζεις ένα βιβλίο. Βρες κάποιο που να σε ιντριγκάρει και βάλε στόχο μέχρι το τέλος του lockdown να το έχεις τελειώσει.
Τα βιβλία πέρα από το γεγονός ότι αποτελούν μια πολύ καλή συντροφιά, μας δίνουν τροφή για σκέψη, εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας, εξάπτουν τη φαντασία μας, βελτιώνουν το λεξιλόγιό μας, προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης, ξεγνοιασιάς, μας κινητοποιούν, μας εμθαρρύνουν, μας ανακουφίζουν από τα βάρη της καθημερινότητας και συνάμα λειτουργούν και θεραπευτικά. Το μυαλό θέλει τροφή για να προχωράει (όπως και το σώμα) και να μη μένει “κολλημένο”. Τα βιβλία θρέφουν ψυχή και μυαλό.

3: Ασχολήσου με κάτι παραγωγικό. Η τέχνη πέρα από την αίσθηση της δημιουργίας λειτουργεί ψυχο-θεραπευτικά. Γράψε, ζωγράφισε, σχεδίασε, κατασκεύασε ή απλώς χρωμάτισε αυθόρμητα, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη και περιορισμούς. Ποτέ δεν είναι αργά να δοκιμάσεις πράγματα που δεν είχες κάνει ως τώρα κι ενδεχομένως ν’ ανακαλύψεις ικανότητες και ταλέντα που κι εσύ δεν ήξερες ότι έχεις.


Διαβάστε σχετικά: Το Tαξίδι της Yπευθυνότητας στα Xρώματα του COVID


4: Πάρε μολύβι και χαρτί και γράψε. Αυθόρμητα. Ό, τι βγει από μέσα σου. Σκέψεις, συναισθήματα, προβληματισμούς. Γράψε πράγματα που θα ήθελες να μοιραστείς με κάποιον. Λόγια που δεν ειπώθηκαν ποτέ. Ιστορίες, σενάρια, ποιήματα… Βγάλε ό, τι έχεις μέσα σου και σε βαραίνει κι άστο να ελευθερωθεί, αποτυπώνοντάς το στο χαρτί.

5: Κράτησε επαφή με τους δικούς σου ανθρώπους. Επικοινώνησε με όσους αγαπάς. Μίλα ουσιαστικά μαζί τους, στείλε τους να δεις αν είναι πραγματικά καλά, προγραμμάτισε βιντεοκλήσεις για να μην χάσετε την οπτική επαφή. Όσο μακριά κι αν βρίσκονται τα αγαπημένα σου πρόσωπα, η τεχνολογία πλέον εκμηδενίζει τις αποστάσεις. Το θέμα είναι να μην ξεχνάμε τις αποστάσεις που βάζουμε στις καρδιές μας, ακόμα κι αν οι άλλοι κάθονται δίπλα μας. Ή έστω, 2 μέτρα μακριά.

6: Μετακίνηση 6: πάντα τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, βγες για έναν περίπατο στη φύση. Είναι αναγκαίο όχι μόνο για σωματική άσκηση, αλλά και για ψυχική ανάταση. Χρειαζόμαστε γενικότερα στη ζωή μας τακτική επαφή με τη φύση. Οξυγόνο. Ανανέωση. Βιταμίνη D. Χαλάρωση, ηρεμία, «σύνδεση» με τον κόσμο μας και το περιβάλλον. Να «γειωνόμαστε».

Απόλαυσε αυτή τη βόλτα. Παρατήρησε κάθε τι γύρω σου που βλέπεις με τα μάτια σου. Κάθε εικόνα που εισπράττεις, κάθε λεπτομέρεια, χρώμα και σχήμα. Εστίασε σε κάθε ήχο που φτάνει στα αυτιά σου, σε κάθε άρωμα που μπορείς να διακρίνεις, στην αίσθηση του αέρα που νιώθεις στο σώμα σου, στις ακτίνες του ηλίου που αγκαλιάζουν το σώμα σου…

7: Κάνε κάτι για κάποιον άλλο. Βοήθησε όπως και όποιον μπορείς. Κάποιον που ξέρεις πως έχει ανάγκη. Π.χ. αν έχεις κάποιον ηλικιωμένο στην πολυκατοικία σου, μπορείς να προσφερθείς να τον βοηθήσεις με τα ψώνια της εβδομάδας.

8: Κάνε ένα διάλλειμμα από την τεχνολογία. Δεν χρειάζεται να είσαι όλη μέρα αγκαλιά με το κινητό και τον υπολογιστή σου ή όποιο άλλο γκατζετάκι αρέσκεσαι να χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση. Δεν φαντάζεσαι πόση ενέργεια και χρόνο μας τρώνε άσκοπα μέσα στην ημέρα μας. Κάνε μια παύση. Άσε το μυαλό σου ελεύθερο από τον κόσμο της τεχνολογίας και της «άκριτης» πληροφόρησης.

Κάνε το έστω δοκιμαστικά. Προσπάθησε για 1 ώρα αφότου ξυπνήσεις να μην πιάσεις καμία ηλεκτρονική συσκευή. Να κάνεις «ησυχία». Και να αφουγκραστείς απλώς τις σκέψεις σου. Οι καλύτερες ιδέες, λύσεις, απαντήσεις κ.λπ. μας έρχονται το πρωί! Είναι η ώρα που ο εγκέφαλός μας έχει μόλις ξυπνήσει, είναι ανανεωμένος από το βραδινό ύπνο, λειτουργεί στο 100% των δυνατοτήτων του και είναι έτοιμος για δράση. Κι εμείς τον «αποχαυνώνουμε» με κινητά, υπολογιστές, τηλεοράσεις και τάμπλετ…Πόσο κρίμα.

9: Όρισε μια στιγμή μέσα στη μέρα σου, που θα εξασκηθείς στη διαφραγματική αναπνοή και τη χαλάρωση. Βρες μια ήρεμη γωνιά μέσα στο σπίτι σου, κάτσε αναπαυτικά κι επικεντρώσου μόνο στην αναπνοή σου. Σε τίποτα άλλο.

Εστίασε στο να αναπνέεις σωστά. Σε κάθε εισπνοή από τη μύτη να αισθάνεσαι τον αέρα που γεμίζει τα πνευμόνια σου και «φουσκώνει» την κοιλιά σου και σε κάθε εκπνοή από το στόμα, νιώσε τον αέρα να βγαίνει και την κοιλιά σου να «πέφτει», καθώς αδειάζει. Όσο πιο αργές και βαθιές είναι οι αναπνοές σου, τόσο πιο πολύ θα χαλαρώνεις.

10: Κάνε κάθε τι μέσα στη μέρα σου λίγο πιο ενσυνείδητα. Προσπάθησε να είσαι παρών σε ό, τι καταπιάνεσαι με όλες τις αισθήσεις σου. Το γεγονός ότι είμαστε σε lockdοwn δε σημαίνει ότι πρέπει να προσπερνάμε στιγμές ή ολόκληρες μέρες. Οφείλουμε να ζούμε κι όχι απλώς να υπάρχουμε. Δώσε εσύ την δέουσα αξία σε κάθε στιγμή. Μην επιλέγεις να ζεις την κάθε σου ημέρα σε replay. Μπορεί να είναι περιορισμένες οι επιλογές μας, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε επιλογές.

Επίλεξε κάτι καινούριο, κάτι διαφορετικό που θα κάνεις ή θα δοκιμάσεις στην κάθε σου ημέρα για να τη διαφοροποιείς από την προηγούμενη και να αποφύγεις την ανία. Είναι φυσιολογικό όταν περιορίζονται οι κινήσεις σου και η ελευθερία σου να περιορίζεις και τη σκέψη σου. Το μυαλό μας είναι προγραμματισμένο να σκέφτεται με αρνητικό τρόπο και να εντοπίζει με ευκολία αντίστοιχες πληροφορίες στο περιβάλλον μας.

Δεδομένα που υποστηρίζουν κι επιβεβαιώνουν τα αρνητικά και τα δυσάρεστα και τροφοδοτούν περαιτέρω την απαισιοδοξία μας. Για τα θετικά πρέπει να κοπιάσουμε λίγο περισσότερο και να εξασκηθούμε στην παρατήρηση και τον εντοπισμό τους. Έχουμε περιορισμό στις κινήσεις μας, όχι στο μυαλό μας. Μην το ξεχνάς. Οι δυνατότητες του μυαλού μας είναι πολλές. Άσε το ελεύθερο να σκεφτεί, να δημιουργήσει, να ονειρευτεί…Και ανοιχτό, για να σου δείξει κι άλλα μονοπάτια, κι άλλες επιλογές, περισσότερες απ’ όσες πιστεύεις πως έχεις.

11: Κάνε γυμναστική στο σπίτι. Δεν είναι ανάγκη να κάνεις κάτι πολύ έντονο και κοπιαστικό αν δεν είσαι φαν. Κάνε όμως κάτι να ξυπνήσεις τους μυς του σώματός σου, να ξεπιαστείς, να ανανεωθείς και να είσαι πιο ενεργητικός. Όταν καθόμαστε συνεχώς, «κάθεται» και η ενέργειά μας. Ο νόμος της αδράνειας καλά κρατεί.

Σήκω από τον καναπέ και νίκησε το νόμο της αδράνειας με το σκεπτικό «τρώγοντας έρχεται η όρεξη». Ακόμα και το να βάλεις μουσική και να ξεδώσεις χορεύοντας, όπως σου βγαίνει εσένα, είναι μια μορφή κίνησης. Αποφορτίζει, προκαλεί ευχαρίστηση, εκκρίνει ενδορφίνες και αμέσως νιώθουμε καλύτερα.

12: Απόλαυσε πιο συνειδητά το φαγητό σου. Δεν εννοώ να πέσεις με τα μούτρα και να καταναλώσεις υπερβολικές ποσότητες φαγητού, που σε συνδυασμό με την περιορισμένη σωματική δραστηριότητα θα έχει μάλλον δυσάρεστα αποτελέσματα για σένα. Η ώρα του φαγητού είναι ιερή και συχνά είναι τρόπος που φέρνει τους ανθρώπους κοντά και μας συνδέει. Δοκίμασε να φτιάξεις κάτι που έχεις αποπειραθεί στο παρελθόν ή που δεν συνηθίζεις να φτιάχνεις συχνά.

Πάρε αυτήν την ώρα του φαγητού και απόλαυσε το γεύμα σου χωρίς περισπασμούς και μακριά από οθόνες (κινητό, τηλεόραση, υπολογιστής κ.λπ.) που σε αποχαυνώνουν και δεν είσαι σε επαφή με την τροφή που καταναλώνεις εκείνη τη στιγμή.

Τέτοιου είδους παρεμβολές σε οδηγούν στο να καταναλώνεις την τροφή σου με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς, χωρίς καν να το αντιλαμβάνεσαι και μάλιστα σαν αποτέλεσμα, καταναλώνεις μεγαλύτερη ποσότητα τροφής απ’ όση πραγματικά χρειάζεσαι. Τρώγοντας απερίπαστος είσαι σε καλύτερη επαφή με το μυαλό και το σώμα σου και μπορείς να αντιληφθείς καλύτερα τα σημάδια πείνας και κορεσμού.

13: Μην αναλώνεις πολύ χρόνο παρακολουθώντας ειδήσεις. Μάλλον θα θορυβηθείς περισσότερο αναμασώντας πληροφορίες, φόβους κι αβεβαιότητα για «την επόμενη μέρα».

14: Διάλεξη την αγαπημένη σου γωνιά στο σπίτι, βάλε χαλαρωτική μουσική, χαμήλωσε τα φώτα, άναψε αρωματικά κεριά και απλώς αφέσου.

15: Φτιάξε μια λίστα με όσα αγαπάς στον εαυτό σου. Με όλα όσα σου αρέσουν σε εσένα και στην προσωπικότητά σου. Και κράτησέ την κάπου σε ένα όρατό σημείο για να υπενθυμίζεις καθημερινά στον εαυτό σου ποιος είσαι, τι μπορείς να κάνεις και τι αξίζεις.

16: Εάν νιώθεις μοναξιά, στενοχώρια, απογοήτευση, φόβο, άγχος, ανησυχία κ.λπ., επικοινώνησε με κάποιον. Μην βουλιάζεις στο αρνητικό συναίσθημα μόνος σου. Αυτές τις μέρες χρειαζόμαστε την ανθρώπινη επαφή περισσότερο από ποτέ.


Διαβάστε σχετικά: Ψυχολογική πανδημία COVID-19. Πως η πανδημία επιδρά στην ψυχική υγεία


17: Διατήρησε μια καλή ρουτίνα ύπνου. Λόγω του εγκλεισμού και των περιορισμένων δυνατοτήτων για απασχόληση ή έξοδο από το σπίτι, δημιουργείται μια αίσθηση απώλειας τόπου και χρόνου και ένας γενικότερος αποπροσανατολισμός. Επομένως, είμαστε επιρρεπείς στο να βγούμε από τους φυσιολογικούς ρυθμούς του ύπνου μας, να κοιμόμαστε/ξυπνάμε ακανόνιστες ώρες, με λιγότερο ποιοτικό ύπνο και συνήθως αυξημένο ποσοτικά.

Ωστόσο, ο ύπνος δεν είναι επιζήμιος μόνο όταν κοιμόμαστε συστηματικά λιγότερο από το θεμιτό, αλλά και όταν κοιμόμαστε πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό, ιδίως όταν ξενυχτάμε και καταλήγουμε να κοιμόμαστε μέσα στη μέρα. Ο αποδοτικος ύπνος της νύχτας δεν υποκαθίσταται μέσα στη μέρα, όσες ώρες και να κοιμηθούμε. Και συνήθως όταν βγαίνουμε από την υγιή ρουτίνα του ύπνου, καταλήγουμε πιο κουρασμένοι, με λιγότερη ενέργεια και διάθεση μέσα στη μέρα…Το βιολογικό μας ρολόι απορρυθμίζεται.

Σίγουρα, είναι μια ευκαιρία για όσους το χρειάζονται ν’αναπληρώσουν ύπνο τώρα με το lockdown, αλλά καλό είναι να διατηρούμε το πρόγραμμά μας, προσαρμοσμένο στις ισχύουσες συνθήκες και να διαχειριζόμαστε συνετά το χρόνο μας, αντί να τον σπαταλάμε άσκοπα περιμένοντας πότε θα υπάρξει κάποια αλλαγή. Κάνε εσύ την αλλαγή στη μέρα σου, σήμερα! Φυσικά και θα χαλαρώσεις περισσότερο τώρα και θα κοιμηθείς και θα περάσεις και κάποιο χρόνο λίγο πιο «άσκοπα», όμως κι αυτό θέλει οριοθέτηση. Όπως έλεγε κι ο Αριστοτέλης, είναι αδύνατον να είναι ευτυχισμένος ένας άνθρωπος που δεν κάνει τίποτα.

18: Βάλε λίγο παιχνίδι στη ζωή σου. Τα παιχνίδια δεν είναι μόνο για τα παιδιά. Κάνε κάτι διασκεδαστικό με την οικογένειά σου, το σύντροφό σου, τους φίλους σου ή με όποιον είσαι στο σπίτι. Είναι μια ευκαιρία να γελάσετε και να περάσετε ευχάριστα και ξέγνοιαστα.

19: Επικοινώνησε με έναν επαγγελματία υγείας εάν το έχεις ανάγκη. Συνεδρίες με Ψυχολόγο ή Ψυχίατρο γίνονται είτε δια ζώσης (μετακίνηση Β1) είτε διαδικτυακά, ενώ υπάρχει και 24ωρη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης λόγω του Κορωνοϊού, καλώντας στο 10306.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια