psychologist-banner-2
thumb

Δραστηριότητες που γίνονται συνήθειες για πιο θετική αντιμετώπιση στο lockdown!

- Κοινωνία
25 Ιανουαρίου 2021

Είναι γεγονός πως έχουμε κουραστεί από την πανδημία και τους εγκλεισμούς. Είναι γεγονός επίσης πως και η οικονομία δεν είναι και στα καλύτερά της. Γνωρίζουμε ακόμη πως η ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων έχει επηρεαστεί αρνητικά, όπως δείχνουν τα αυξημένα ίχνη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στα λύματα. Παρόλα αυτά, αρκετοί έχουν αναλάβει δραστηριότητες καινοτομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.


Δραστηριότητες που μας ικανοποιούν είναι το κλειδί για να ενισχύσουμε τον ψυχισμό μας

Η πραγματοποίηση σημαντικών δραστηριοτήτων ή δραστηριοτήτων που μας ικανοποιούν είναι το κλειδί για να ενισχύσουμε τον ψυχισμό μας και να αποκτήσουμε μια πιο θετική ματιά στο δύσκολο αυτό διάστημα, ενώ ισχύουν οι κανόνες κοινωνικής απόστασης και εγκλεισμού, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αντίθετα, το να κρατάμε τον εαυτό μας απασχολημένο μόνο και μόνο για να κάνουμε κάτι που όμως δεν μας ευχαριστεί ή δεν μας δίνει κάποιο νόημα, δεν αυξάνει ούτε την ευχαρίστηση, ούτε την ευτυχία.

Πράγματι, όταν κάνουμε κάτι επειδή «πρέπει», επειδή είναι απαραίτητο, δεν μας δίνει ικανοποίηση, αντίθετα το θεωρούμε αγγαρεία. Συνήθως η αγγαρεία μας αφήνει ανικανοποίητους, μας αγχώνει, μας κουράζει, μας αναστατώνει… Είναι καλύτερα λοιπόν να ασχοληθούμε με δραστηριότητες που ήταν ευχάριστες πριν από την πανδημία, μόνο που τώρα, ίσως χρειάζεται να τις κάνουμε με έναν διαφορετικό τρόπο. Ας βρούμε λοιπόν τι μας λείπει περισσότερο, τι έχουμε νοσταλγήσει και ας δοκιμάσουμε νέους τρόπους.

banner1

Τι λέει η έρευνα…

Οι ερευνητές ρώτησαν σχεδόν 100 άτομα για το επίπεδο ευημερίας τους πριν και κατά τη διάρκεια των εγκλεισμών.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν πως όταν οι άνθρωποι ασχολήθηκαν με νέες δραστηριότητες σε περίοδο lockdown, όπως το μαγείρεμα και η ζωγραφική, αισθάνθηκαν πιο ήρεμοι. Όταν κάνουμε κάτι που αγαπάμε, είναι λογικό να νιώθουμε πιο ισορροπημένοι. Αντίθετα το να κάνουμε κάτι μόνο και μόνο για να κρατάμε τον εαυτό μας απασχολημένο, χωρίς όμως αυτό που κάνουμε να μας γεμίζει, δεν είναι ικανοποιητικό και δεν αρκεί για να αποτρέψει την πιθανή θλίψη και άλλα «δύσκολα» συναισθήματα.

Οι συμμετέχοντες που απλώς έμειναν απασχολημένοι με κάποια δραστηριότητα το διάστημα του εγκλεισμού, ανέφεραν αύξηση τόσο στα θετικά όσο και στα αρνητικά συναισθήματα. Αυτή η αυξημένη συναισθηματικότητα παρατηρήθηκε ότι είχε την τάση να τους απομακρύνει από τη δραστηριότητα που έκαναν.


Διαβάστε σχετικά: Η ταυτότητα της Καραντίνας


Οι συνήθειες…

Σύμφωνα με μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο British Journal of General Practice, οι συνήθειες είναι «ενέργειες που ενεργοποιούνται αυτόματα ως απάντηση σε ενδείξεις που έχουν συσχετιστεί με την απόδοσή τους».

Αν λοιπόν υιοθετήσουμε συνήθειες που μας ευχαριστούν και μας ικανοποιούν, είναι πολύ πιθανό και ο συναισθηματικός μας κόσμος να μένει περισσότερο ικανοποιημένος. Για παράδειγμα, όταν μπαίνουμε στο αυτοκίνητο φοράμε αυτόματα τη ζώνη ασφαλείας χωρίς να σκεφτούμε γιατί το κάνουμε.

Προστατεύουμε όμως τον εαυτό μας μέσα από μία «συνήθεια» σε περίπτωση ατυχήματος. Μάλιστα, στον εγκέφαλό μας αρέσουν οι συνήθειες επειδή είναι αποτελεσματικές. Όταν αυτοματοποιούμε κάποιες συμπεριφορές, το μυαλό μας είναι περισσότερο ελεύθερο να ασχοληθεί με άλλα θέματα.

Το πρόβλημα είναι ότι οι συνήθειες δύσκολα μπορούν να αλλάξουν η να αναδιαμορφωθούν! Και ίσως είναι και η απάντηση γιατί δεν πετυχαίνουμε κάποιους από τους στόχους μας… Κάπως έτσι μπορούμε να ξεκινήσουμε – με μία σταθερή συνέχεια – δραστηριότητες που μας δίνουν χαρά και μας γεμίζουν, ώστε να τις μετατρέψουμε σε μία καθημερινή συνήθεια.

Και βέβαια, δεν φτάνουν μόνο οι «καλές» δραστηριότητες για καλύτερη ψυχολογία στην δύσκολη αυτή περίοδο. Χρειάζεται να προσέχουμε τον εαυτό μας και τις … «άλλες» καθημερινές βιολογικές του συνήθειες, όπως:

Ύπνος: Ο ύπνος θεωρείται θεμελιώδης στην καλή σωματική αλλά και ψυχική υγεία. Ο ποιοτικός ύπνος δεν είναι δεδομένος. Ακόμα και αν κάποιος θεωρεί πως δεν έχει κανένα πρόβλημα στην ποιότητα ύπνου του, χρειάζεται να γνωρίζει πως αυτή η ποιότητα είναι εύθραυστη και μπορεί να χαλάσει πολύ εύκολα με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις να δυσκολέψουν την καθημερινότητά του, κάνοντάς τον να νιώθει κούραση, νύστα, ατονία, αδιαθεσία, κακή διάθεση…

Μάλιστα, κάθε ψυχολογική διαταραχή που γνωρίζουμε έχει κάποια μορφή διαταραχής ύπνου που σχετίζεται με αυτήν. Είναι σημαντικό λοιπόν στη φάση αυτή να προσέξουμε το πώς κοιμόμαστε και να υιοθετήσουμε συνήθειες που θα μας δημιουργήσουν έναν πιο ποιοτικό ύπνο, όπως:

  • Κοιμόμαστε και ξυπνάμε περίπου την ίδια ώρα
  • Αποφεύγουμε τη χρήση κινητού πριν πάμε για ύπνο
  • Αποφεύγουμε τις ειδήσεις και γενικότερα πληροφορίες που μας διεγείρουν πριν κοιμηθούμε
  • Δεν καταναλώνουμε καφεΐνη αρκετές ώρες πριν από τον ύπνο αλλά είμαστε και προσεκτικοί στην καφείνη που περιέχεται μέσα σε άλλες τροφές και ποτά.

Σωματική δραστηριότητα: Γνωρίζουμε όλοι μας τα οφέλη της γυμναστικής:

  • Η άσκηση έχει μεγαλύτερη χημική επίδραση στον εγκέφαλό μας από τα αντικαταθλιπτικά.
  • «Πάλη ή φυγή» – η γνωστή αντίδραση φόβου ως απόκριση του οργανισμού στο στρες όπου μέσω της γυμναστικής μπορεί να υπάρξει εκτόνωση.
  • Μας βοηθάει να κοιμηθούμε καλύτερα.
  • Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών.
  • Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη γνωστική μας λειτουργία – ναι, η άσκηση μας κάνει πιο έξυπνους!

Οι συνήθειες συνθέτουν μεγάλους στόχους και μας οδηγούν στην επιτυχία!

Οι συνήθειες είναι τα μικρά δομικά στοιχεία που συνθέτουν μεγάλους στόχους και μας οδηγούν στην επιτυχία, όταν πρόκειται για συνήθειες που μας εξελίσσουν. Και το πιο σημαντικό είναι πως βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας – σε όσους αρέσει ο έλεγχος καταλαβαίνετε για τι ακριβώς μιλάω…

Καθώς η αλλαγή των συνηθειών μας μπορεί να επιτευχθεί, ας χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία, όλα τα κόλπα και τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν να υιοθετήσουμε νέα και πιο θετική καθημερινή ρουτίνα…

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια