PsychologyNow Team

Ο κορωνοϊός και η καραντίνα επηρρέασαν αρνητικά την ψυχολογία των παιδιών - Έρευνα με συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών

Ο κορωνοϊός και η καραντίνα επηρρέασαν αρνητικά την ψυχολογία των παιδιών - Έρευνα με συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών

PsychologyNow Team
παιδιά με αρνητική ψυχολογία εξαιτίας του κορωνοϊού και της καραντίνας
Image credit: Izzy Park / unsplash.com

Στην έρευνα συμμετείχε το τμήμα φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών


Μια νέα έρευνα που αναλύει τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα, παρουσιάζεται ως προ-δημοσίευση στο Medrxiv. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές από την Α’ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Παν. Αθηνών, το Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Παν. Δυτικής Αττικής και το Τμήμα Φαρμακευτικής του Παν. Πατρών, μέλη της επιστημονικής ομάδας Coronavirus Greece Research Group.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις απαντήσεις σε ερωτηματολόγιο που αναρτήθηκε διαδικτυακά από το Μάρτιο έως το Μάιο του 2020 και απευθυνόταν σε γονείς παιδιών ηλικία κάτω των 18 ετών.

Οι 1.232 γονείς που συμμετείχαν παρείχαν πληροφορίες για την οικογενειακή και οικονομική τους κατάσταση πριν και μετά την έναρξη της πανδημίας, και για τις ανησυχίες και τις διαπιστώσεις τους σχετικά με τις αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, τη συμπεριφορά και τον ψυχισμό των παιδιών τους.


Διαβάστε σχετικά: Ψυχολογική πανδημία COVID-19. Πως η πανδημία επιδρά στην ψυχική υγεία


Το 35% των γονέων ανέφερε πως η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού επηρέασαν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών τους. Οι μεγαλύτερες ανησυχίες τους και οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν σε σχέση με τα παιδιά ήταν η κοινωνική απομόνωση, η αυξημένη χρήση υπολογιστών και παρακολούθησης τηλεόρασης και η ελάττωση της φυσικής δραστηριότητας και άσκησης.

Η ανεργία, οι αυξανόμενες οικογενειακές συγκρούσεις, ο αποκλεισμός από τη δυνατότητα τηλεργασίας και η επιδεινούμενη ψυχολογική υγεία του γονέα, καθώς και προηγούμενο ιστορικό σωματικής νόσου των παιδιών, συσχετίζονταν σημαντικά με αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Παρόλο που η μελέτη αφορούσε ένα μη-αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού, αναδεικνύει ότι τα παιδιά αποτελούν μια ευαίσθητη ομάδα που μπορούν να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα στον ψυχισμό τους λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, ενώ οι οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες της οικογένειας μπορούν να επιτείνουν αυτά τα προβλήματα.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.thebest.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...