Δρ. Καλλιόπη Μέγαρη

Ψυχολογική πανδημία COVID-19. Πως η πανδημία επιδρά στην ψυχική υγεία

Ψυχολογική πανδημία COVID-19. Πως η πανδημία επιδρά στην ψυχική υγεία

Δρ. Καλλιόπη Μέγαρη
γυναίκα στο μετρό κατά τη διάρκεια της Ψυχολογικής πανδημίας COVID-19
Image credit: Anna Shvets / pexels.com

Καθώς η πανδημία COVID-19 εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο, προκαλεί σημαντικό βαθμό φόβου, άγχους και ανησυχίας στον πληθυσμό γενικά και μεταξύ συγκεκριμένων ομάδων ειδικότερα, όπως άτομα με υποκείμενες καταστάσεις υγείας, ηλικιωμένοι ενήλικες και επαγγελματίες υγείας.


Οι κύριες και σημαντικές ψυχολογικές συνέπειες είναι τα αυξημένα ποσοστά άγχους, υψηλά επίπεδα μοναξιάς, κατάθλιψης, χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών και αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονικής συμπεριφοράς. Το άγχος, η κατάθλιψη, η απογοήτευση, η αβεβαιότητα κατά το ξέσπασμα του COVID-19 εμφανίστηκαν σταδιακά.

Οι ψυχολογικές επιδράσεις της πανδημίας COVID-19 περιλαμβάνουν συμπεριφορές πανικού και συναισθήματα απελπισίας που σχετίζονται με αρνητικά αποτελέσματα (Serafini, Parmigiani, Amerio, Aguglia, Sher και Amore. 2020). Επιπλέον, ένα μεγάλο ποσοστό αγωνίας, κοινωνικής απομόνωσης, πλήξης και απογοήτευσης σχετίζονται με τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19.

Το έντονο άγχος και η εξάντληση από την ανησυχία για την πανδημία COVID-19 από την αρχή του έτους οδηγούν στην «κόπωση από την COVID» και σε σοβαρά ζητήματα ψυχικής υγείας. Γιατί έχει αυτό έχει σημασία: Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη συμπεριφορά που μπορεί να αυξήσει την εξάπλωση της COVID-19, καθώς και να αυξήσει τα επίπεδα της κατάθλιψης και του άγχους που υποκινούν την κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Τι συμβαίνει: Η κόπωση από την COVID αποτελείται μια πληθώρα συμπτωμάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και οδηγούν σε μια συνολική αίσθηση εξάντλησης. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν άγχος που κυμαίνονται από τη συνεχή ανάγκη να αλλάξουμε τη φυσιολογική μας συμπεριφορά για την διακοπή της εξάπλωσης του ιού, στις οικονομικές επιπτώσεις από την ανεργία, σε μια κοινωνία χωρίς ισχυρό δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας. Ως αποτέλεσμα γίνονται πιο καταθλιπτικοί, πιο μοναχικοί και απλώς έχουν εξαντληθεί από αυτό.


Διαβάστε σχετικά: Όχι άλλος φόβος! H θετική ψυχολογία ως αντίδοτο στον COVID-19


Η διάρκεια της πανδημίας είναι επίσης ένας παράγοντας που παίζει ρόλο στους μηχανισμούς αντιμετώπισης των ανθρώπων. Όταν έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα, ο εγκέφαλος μας πρέπει να προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο να το αντιμετωπίσει αυτό, και η κόπωση οδηγεί σε γνωστική ασυμφωνία.

Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση αγχωτικών καταστάσεων. Η ψυχολογική ανθεκτικότητα, η κοινωνική υποστήριξη και η ελπίδα είναι μερικοί από τους παράγοντες που θα μειώσουν τις αρνητικές ψυχολογικές συνέπειες του COVID-19. Οι προληπτικές στρατηγικές σε κοινοτικό επίπεδο, όπως η εφαρμογή αποτελεσματικής επικοινωνίας και η παροχή επαρκών ψυχολογικών υπηρεσιών, θα μετριάσουν τον ψυχολογικό και ψυχοκοινωνικό αντίκτυπο της επιδημίας COVID-19.

Τα θετικά συναισθήματα θεωρούνται ΑΝΤΙΔΟΤΟ των επιπτώσεων των αρνητικών συναισθημάτων. Συντελούν στη διεύρυνση του ρεπερτορίου σκέψης – δράσης, ενώ η Fredrickson αναφέρει ότι βοηθούν στο να βρίσκουμε εναλλακτικούς τρόπους ως προς την αντιμετώπιση των δυσκολιών. Επιπλέον, ενισχύουν τη διεύρυνση της μάθησης, μειώνουν το άγχος και αναπτύσσουν την απόκτηση μεγαλύτερης ψυχικής ανθεκτικότητας.

Θετικές έννοιες

  • Ευτυχία
  • Ευγνωμοσύνη
  • Η νοσταλγία
  • Ανθεκτικότητα.
  • Αισιοδοξία
  • Ελπίδα.
  • Χαρά.

Επιπλέον, πράγματα που βοηθούν είναι ένας καλός ύπνος και η υγιεινή διατροφή, το να εξασκηθούμε στη θετική σκέψη, να πηγαίνουμε για μια κοινωνική βόλτα έξω και να απευθυνθούμε σε άλλους για υποστήριξη, όπως οι θεραπευτές ψυχικής υγείας οι οποίοι χρησιμοποιούν μερικές βέλτιστες πρακτικές για την τηλε-υγεία.


Serafini, Parmigiani, Amerio, Aguglia, Sher, & Amore (2020). The psychological impact of COVID-19 on the mental health in the general population. QJM: An International Journal of Medicine, 113, 531–537.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...