PsychologyNow Team

Κορωνοϊός: Τι είναι το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ και πώς συνδέεται με τα εμβόλια

Κορωνοϊός: Τι είναι το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ και πώς συνδέεται με τα εμβόλια

PsychologyNow Team
άνδρας που έκανε εμβόλιο πώς συνδέεται το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ με τα εμβόλια
Image credit:  CDC / unsplash.com

Το αυτοάνοσο νόσημα αναγνωρίζεται ως πιθανή παρενέργεια των εμβολίων της Johnson & Johnson και της AstraZeneca.


Προειδοποίηση για σπάνια περιστατικά του νευρολογικού συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ (Guillain-Barre)  εξέδωσε για το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Το μονοδοσικό εμβόλιο Covid-19 της J&J, το οποίο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία ιικού φορέα με το εμβόλιο της Astra, ενοχοποιείται για 100 κρούσματα Γκιγιέν-Μπαρέ μεταξύ των 12,5 εκατομμυρίων ληπτών στις ΗΠΑ.

Ο κίνδυνος είναι μικρός, δεδομένου ότι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ καταγράφονται 3 με 6 χιλιάδες περιστατικά του συνδρόμου, το οποίο μπορεί να γίνει επικίνδυνο αλλά συνήθως υποχωρεί σε διάστημα ωρών ή εβδομάδων.

Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος σοβαρών παρενεργειών από τον εμβολιασμό είναι πολύ μικρότερος από τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου από τον πανδημικό κοροναϊό, διαβεβαιώνουν ειδικοί και αρχές.

Εξάλλου η ίδια η Covid-19 θεωρείται πιθανότερο να προκαλέσει Γκιγιέν-Μπαρέ σε σχέση με τα εμβόλια.


Διαβάστε σχετικά: Η συμπεριφορική επιστήμη θα μπορούσε να δώσει ώθηση στον εμβολιασμό


Τι είναι το Γκιγιέν-Μπαρέ

Το σύνδρομο Guillain–Barre εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο περιφερικό νευρικό σύστημα.

H νόσος εμφανίζεται αιφνίδια και προκαλεί πόνο, μυϊκή αδυναμία ή παράλυση που ξεκινά από τα άκρα και μπορεί να επεκταθεί μέχρι τον κορμό σε διάστημα ημερών ή ωρών.

Μόνο το 7,5% των ασθενών χάνει τη ζωή του, αν και η ανάρρωση μπορεί να απαιτήσει μήνες ή χρόνια. Στο ένα τρίτο των περιπτώσεων η αδυναμία είναι μόνιμη.

Το αυτοάνοσο σύνδρομο είναι πολύ σπάνιο καθώς πλήττει ένα με δύο άτομα ανά 100.000 πληθυσμού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2011 στην επιθεώρηση Neuroepidemiology.

Η σχέση με τα εμβόλια και τον κοροναϊό

Η αιτία του συνδρόμου παραμένει άγνωστη, είναι όμως γεγονός ότι σε σπάνιες περιπτώσεις η εκδήλωσή του μπορεί να συνδέεται με εμβόλια.

Μικρή αύξηση στην επίπτωση (συχνότητα) του συνδρόμου παρατηρήθηκε μετά τον εμβολιασμό κατά της επιδημίας της γρίπης των χοίρων που ξέσπασε το 1976.

Συνολικά 362 κρούσματα Γκιγιέν-Μπαρέ καταγράφηκαν σε διάστημα έξι εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό 45 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 στο American Journal of Epidemiology.

Εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν σε επόμενες επιδημίες γρίπης βρέθηκαν να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης του συνδρόμου το πολύ κατά ένα επιπλέον κρούσμα ανά εκατομμύριο εμβολιασμών, έδειξε μελέτη στο New England Journal of Medicine.

Πολυάριθμες άλλες μελέτες, όπως αυτή στο Journal of the Peripheral Nervous System, έχουν δείξει ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερσταθμίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου.

Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο ιός της γρίπης αυξάνει τον κίνδυνο Γκιγιέν-Μπαρέ πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε εμβόλιο, όπως επισήμανε μελέτη στο Clinical Infectious Diseases.

Το ίδιο φαίνεται ότι ισχύει για τον κοροναϊό, όπως έχει δείξει πληθώρα μελετών, αν και η σχέση του συνδρόμου με την Covid-19 δεν έχει επιβεβαιωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.tovima.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

Εάν δυσκολεύεσαι να χαρείς κάτι θετικό στη ζωή σου και δεν συνεργάζεσαι ήδη με κάποιο ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή, ξεκίνα σήμερα. Επικοινώνησε με έναν ψυχολόγο στον #ΜyPsychologist, τον έγκυρο Επαγγελματικό Οδηγό Ειδικών Ψυχικής Υγείας!

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...