PsychologyNow Team

Νιώθετε ότι οι άλλοι σας αντιπαθούν; Ίσως αυτό βρίσκεται μόνο στο μυαλό σας

Νιώθετε ότι οι άλλοι σας αντιπαθούν; Ίσως αυτό βρίσκεται μόνο στο μυαλό σας

PsychologyNow Team
γυναίκα νιώθει ότι οι άλλοι την αντιπαθούν
Image credit: Andrea Piacquadio / pexels.com

Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορεί μερικές φορές να δυσκολεύουν τους ανθρώπους και ορισμένοι εξ αυτών μπορεί  να νιώθουν ότι οι άλλοι τους μισούν ή δεν τους συμπαθούν, ακόμα και όταν αυτό δεν ισχύει. Τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;


Οι άνθρωποι που βιώνουν μία παρόμοια κατάσταση, μπορεί να αισθάνονται απομονωμένοι και συχνά φοβούνται τις μεγάλες ομάδες ανθρώπων, επειδή ανησυχούν ότι τα μέλη της μιλούν για τους ίδιους. Υπεραναλύουν, αναζητώντας κάποιο κρυμμένο νόημα στις λέξεις ή τις ενέργειές τους, για να αποδείξουν την αντιπάθεια που τους έχουν.

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αισθανθεί ένα άτομο κατ’ αυτόν τον τρόπο. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • κατάθλιψη
  • βίαιες σχέσεις
  • άγχος
  • χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • διπολική διαταραχή
  • παρελθοντικός ή τρέχων εκφοβισμός (bullying)
  • Ή άλλες ασθένειες ψυχικής υγείας

Σε κάποιες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτά τα συναισθήματα δυσπιστίας και άγχους. Άλλοι, μπορεί να χρειαστούν συμβουλευτική ψυχοθεραπεία και ενδεχομένως φάρμακα, για να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τα αρνητικά συναισθήματα για το πώς τους βλέπουν οι άλλοι.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων συναισθημάτων και πιθανές θεραπείες που μπορεί να σας βοηθήσουν.


Διαβάστε σχετικά: Πώς επηρεάζουν οι άλλοι άνθρωποι τα συναισθήματά μας;


Πώς να αντιμετωπίσετε αυτά τα συναισθήματα

Ένας άνθρωπος που έχει την πεποίθηση ότι όλοι γύρω του τον αντιπαθούν ή τον μισούν, δυσκολεύεται να διαχειριστεί ή να ξεπεράσει αυτό το συναίσθημα. Αυτό ενδεχομένως να του δημιουργεί πρόβλημα στη σύναψη φιλικών ή νέων σχέσεων και μπορεί επίσης να επηρεάσει και την επαγγελματική του ζωή.

Ωστόσο, ορισμένες στρατηγικές μπορεί να τον βοηθήσουν να αισθανθεί καλύτερα για τον εαυτό του και για το πώς οι άλλοι τον αντιλαμβάνονται. Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν ένα άτομο να αλλάξει αυτή την οπτική:

1. Κοιτάξτε μια κατάσταση από την οπτική γωνία του άλλου

Οι άνθρωποι που νιώθουν πως οι άλλοι τους αντιπαθούν, συχνά πιστεύουν ότι όλες οι πράξεις και τα λόγια τους έχουν ένα κρυφό νόημα. Ένα άτομο που δεν τους κάνει like σε μια φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν ανταποδώσει σε ένα φιλικό χαιρετισμό στον δρόμο, δεν απαντήσει αμέσως σε ένα γραπτό μήνυμα, θα μπορούσαν όλα να σημαίνουν πως αυτό το πρόσωπο δεν τους συμπαθεί.

Ωστόσο στην πραγματικότητα, το άλλο άτομο θα μπορούσε να έχει πολλούς πιθανούς λόγους για να μην κάνει την επιθυμητή ενέργεια, που δεν έχει καμία σχέση με το άτομο που αισθάνεται αμαυρωμένο.

Για να το ξεπεράσει αυτό, θα πρέπει να προσπαθήσει να κοιτάξει την ίδια κατάσταση από την οπτική γωνία του άλλου. Ίσως δεν πάτησε like στην φωτογραφία, επειδή ποτέ δεν την είδε. Ίσως δεν άκουσε τον χαιρετισμό στον δρόμο ή απλά βιαζόταν. Ίσως το γραπτό μήνυμα ήρθε σε στιγμή που ήταν πολύ απασχολημένο.

Όποια και αν είναι η περίπτωση, οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθούν να βρίσκουν διαφορετικές εξηγήσεις από το ότι, το άλλο άτομο δεν τους συμπαθεί.

2. Επαναπροσδιορίστε αντικειμενικά την κατάσταση

Συνήθως είναι πολύ δύσκολο για ένα άτομο να κοιτάξει μια κατάσταση στην οποία είναι μέρος, χωρίς συναισθήματα. Ειδικά όταν τα πράγματα δεν γίνονται όπως ίσως ήθελε.

Για παράδειγμα, εάν δύο φίλοι δεν καλέσουν ένα τρίτο φίλο σε μία έξοδό τους, τότε ο τελευταίος μπορεί να ερμηνεύσει τη μη πρόσκληση σαν μη συμπάθεια. Ωστόσο, αντί να επικεντρωθεί στην αρνητική πλευρά ότι τον άφησαν απ’ έξω, θα μπορούσε να προσπαθήσει να εξετάσει την κατάσταση αντικειμενικά.

Ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι να συναντηθούν χωρίς αυτόν; Μήπως συναντήθηκαν τυχαία στον δρόμο; Μήπως γνώριζαν ή θεωρούσαν πως ο τρίτος φίλος ήταν απασχολημένος; Μήπως είχε περάσει πολύς καιρός από τότε που πέρασαν χρόνο μόνοι τους;

Κάθε άνθρωπος πρέπει να επικεντρωθεί σε όλους τους πιθανούς λόγους για τους οποίους μια κατάσταση εξελίχθηκε όπως εξελίχθηκε. Οι περισσότεροι από αυτούς, δεν έχουν καμία σχέση με τα συναισθήματα των άλλων απέναντί ​​τους.

3. Σταματήστε να προσπαθείτε να προσδιορίσετε τι σκέφτονται οι άλλοι

Κάποιοι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι προσπαθούν να διαβάσουν τι σκέφτονται οι άλλοι, όταν αλληλεπιδρούν μαζί τους.

Σε κάποιο βαθμό, αυτό μπορεί να είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά. Ωστόσο, αν ένα άτομο γίνεται εμμονικό με την προσπάθεια να προσδιορίσει τις αρνητικές σκέψεις που έχουν άλλοι για εκείνο, μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει τη ίδια του την ζωή. Τα άτομα με διπολική διαταραχή είναι συνήθως επιρρεπή σε αυτού του είδους είδος σκέψης.

Αντί να προσπαθούν να διαβάσουν τις σκέψεις των άλλων, θα πρέπει να προσπαθήσουν να ερμηνεύουν τα λόγια των άλλων, ακριβώς όπως ακούγονται. Αν λένε ότι τους αρέσει κάτι, τότε να δεχθούν ότι τους αρέσει. Αν δεν θέλουν να βγουν για φαγητό, ίσως δεν πεινούν ή έχουν κανονίσει να κάνουν κάτι άλλο.

4. Προσπαθήστε να κάνετε ό,τι εύχεστε να κάνουν οι άλλοι σε σας

Αν προσπαθείτε να ξεπεράσετε τα συναισθήματα που σας κάνουν να πιστεύετε πως οι άλλοι σας αντιπαθούν, η ακόλουθη συμβουλή μπορεί να σας φανεί χρήσιμη.

Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να βγει με μια παρέα, πρέπει να ζητήσει από την παρέα αυτή, αν τον θέλουν μαζί τους. Παρομοίως, αντί να περιμένει έναν γνωστό του να τον χαιρετήσει πρώτος στον δρόμο, καλό είναι να χαιρετήσει εκείνος πρώτος.

Αν ένα άτομο αρχίζει να πράττει όπως επιθυμεί οι άλλοι να του συμπεριφέρονται, μπορεί να αρχίσει να βλέπει τους γύρω του, να ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο.


Διαβάστε σχετικά: Η ανάγκη να ανήκουμε σε μία ομάδα


5. Όταν οι άνθρωποι σάς συμπεριφέρονται άσχημα, φταίνε αυτοί, όχι εσείς

Μερικοί άνθρωποι εκφοβίζουν, είναι βίαιοι ή κακοί με τους άλλους.

Όταν ένα άτομο είναι αποδέκτης αυτής της κακής συμπεριφοράς, δεν είναι δικό του το λάθος. Αντιθέτως, το άτομο που κάνει την κακοποίηση, έχει θέματα ψυχολογικά ή συμπεριφοράς τα οποία πρέπει να τα δουλέψει. Ως εκ τούτου, ο αποδέκτης πρέπει να επιδιώξει να απομακρύνει αυτό το προσβλητικό άτομο από τη ζωή του.

6. Ασκηθείτε

Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι όταν ασκούνται συχνά, έχουν αυξημένη διάθεση και θετική αντιλήψη για τη ζωή.

Κάποιος μπορεί να δοκιμάσει να κάνει πεζοπορία αρκετές φορές την εβδομάδα, να κάνει κάποιο άθλημα ή άλλη δραστηριότητα που του αρέσει. Μπορεί επίσης να επωφεληθεί από το να ξοδεύει χρόνο έξω από το σπίτι.

Συντάκτες αρκετών μελετών, αναγνωρίζουν πως υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία, που υποστηρίζουν πως το να ξοδεύουμε χρόνο έξω από το σπίτι, μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να βοηθήσει στην ανάρρωση από το στρες και την ψυχική κόπωση.


Sof Pol
Πηγή: medicalnewstoday.com

Απόδοση: Σοφία Πολυχρονάκη - Φοιτήτρια Ψυχολογίας
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...