PsychologyNow Team

Δεν είστε φυσιολογικοί γιατί κανένας δεν είναι φυσιολογικός

Δεν είστε φυσιολογικοί γιατί κανένας δεν είναι φυσιολογικός

PsychologyNow Team
παράξενο ζευγάρι που βρίσκεται σε μία μπανιέρα με ρούχα και φιλιέται σε ένα κίτρινο δωμάτιο

Η νέα έρευνα του Yale υποστηρίζει τις «παραξενιές» μας και αποτυπώνει την έννοια του φυσιολογικού.


Έχετε νιώσει ποτέ ότι είστε παράξενος και περίεργος; Τελικά, δεν υπάρχει τίποτα περίεργο σε αυτή την αίσθηση. Η αίσθηση του διαφορετικού είναι φυσιολογική, επειδή δεν υπάρχει κανένας φυσιολογικός άνθρωπος. Σε μια νέα μελέτη, οι κλινικοί νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου του Yale επιβεβαίωσαν όσα γνωρίζουμε ότι ίσχυαν τόσο καιρό: Οι άνθρωποι είναι όλοι διαφορετικοί. Και, ευτυχώς, έτσι πρέπει να είναι.

Η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά

Είναι πολύ πιθανό να έχετε ψάξει στο Googleγια πράγματα όπως: Ποια είναι η κανονική ώρα για ύπνο; Είναι φυσιολογικό να μιλάς στο σκυλί σου; Είναι φυσιολογικό να κοιμάσαι με ένα αρκουδάκι;

Σύμφωνα με τη μελέτη, όλες οι αναζητήσεις για το φυσιολογικό στο Google δεν έχουν κανένα νόημα. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Trends in Cognitive Sciences, σημειώνει ότι δεν υπάρχει κανονικότητα: ούτε για τους ανθρώπους αλλά και ούτε για το μυαλό των ανθρώπων.

Η ιδανικότητα στην κλινική νευροεπιστήμη είναι ένας μύθος, υποστηρίζουν, και η αλλαγή, το εύρος και η ποικιλία είναι πολύ πιο συνηθισμένα - φυσιολογικά; - για τη ζωή και απαραίτητα για την εξελικτική πρόοδο ενός είδους.

Όμως αυτό δεν είναι ένα εύρημα για να δώσει μόνο παρηγοριά στην παραξενιά σας. Η έρευνα έχει εφαρμογή και στην ψυχιατρική και στον τρόπο που οι ψυχικές ασθένειες πρέπει να αντιλαμβάνονται και να διαχειρίζονται από όλους μας.

Η ομάδα των ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ένα καθολικά ιδανικό προφίλ της λειτουργίας του εγκεφάλου. Οι εξελικτικές δυνάμεις που διαμορφώνουν το είδος μας επιλέγουν μέσα από μια συγκλονιστική ποικιλομορφία των ανθρώπινων συμπεριφορών [...] Προτείνεται, αντί να εξετάζουμε μεμονωμένα τις ανθρώπινες συμπεριφορές, οι ψυχιατρικές ασθένειες να κατανοηθούν καλύτερα μέσω της μελέτης των τομέων λειτουργίας και των συσχετιζόμενων [πολύπλοκων] μοτίβων ποικιλίας που σχετίζονται με τα διάφορα εγκεφαλικά συστήματα.

Η κόκκινη γραμμή

Οπότε,ίσως να σας δημιουργήθηκαν ορισμένες απορίες σε αυτό το σημείο. Αν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως το φυσιολογικό, τότε δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα περίεργο αν φάτε 23 hot dog για πρωινό, σωστά; Λοιπόν, δεν κάνετε τη σωστή ερώτηση.

 

Δεν υπάρχει σωστός ή λανθασμένος τρόπος να είσαι άνθρωπος και το φυσιολογικό είναι ένας σχετικός όρος που εξαρτάται από τον χρόνο, τον τόπο και την περίσταση.

 

Θέλετε να τρώτε δύο ντουζίνες hot dog μόνοι σας στο τραπέζι της κουζίνας στις 6 το πρωί; Είτε είναι φυσιολογικό είτε όχι, δεν είναι πιθανώς μια υγιής συμπεριφορά, ψυχολογικά ή σε οποιαδήποτε άλλη διάσταση. Κάνετε το ίδιο σε έναν διαγωνισμό φαγητού hot dogστο τοπικό πανηγύρι; Αυτό είναι περισσότερο λογικό (αν και ακόμα δεν είναι υγιές φυσικά).

Αυτή η ενδελεχής σκέψη πρέπει να εφαρμοστεί στην ψυχιατρική, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Στο πολύχρωμο παράδειγμα μας, η κατανάλωση ενός τόνου hot dog σε μια μόνο περίσταση δεν πρέπει να τοποθετεί αυτόματα κάποιον στο φάσμα της «ψυχικής ασθένειας». Πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι μεμονωμένοι παράγοντες.

Οι ερευνητές εξήγησαν περισσότερο αυτή τη θέση: Αυτό που υποστηρίζουμε είναι ότι δεν υπάρχει καθολικό, άνευ όρων ιδανικό μοτίβο της δομής ή της λειτουργίας του εγκεφάλου. Οπότε, τα όρια που διαχωρίζουν την υγεία από τη νόσο, δεν μπορούν να εξαχθούν καθαρά μέσα από μια ενιαία συμπεριφορά ή πτυχή της εγκεφαλικής λειτουργίας. Μεμονωμένα, οποιοδήποτε συμπεριφοριστικό, ψυχολογικό ή νευροβιολογικό χαρακτηριστικό δεν είναι συνήθως ούτε καλό ούτε κακό, αλλά το πλαίσιο, η ηλικία, το κοινωνικό δίκτυο και το περιβάλλον στο οποίο ανήκει ένα άτομο μπορεί να έχουν τεράστια επίδραση στο κόστος και τα οφέλη συγκεκριμένων χαρακτηριστικών.

Οι ερευνητές προτείνουν να αναζητήσετε τη βοήθεια ψυχολόγου αν συνειδητοποιήσετε ότι αντιμετωπίζετε μία ψυχολογική δυσκολία. Αλλά αν είστε απόλυτα χαρούμενοι, υγιείς και παραγωγικοί μέσα στην παραξενιά σας, ποιος μπορεί να σας πει ότι η ανωμαλία σας είναι λάθος;


Έρευνα: The Myth of Optimality in Clinical Neuroscience
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...