PsychologyNow Team

Η οπτική μας για το μέλλον μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη στο παρόν

Η οπτική μας για το μέλλον μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη στο παρόν

PsychologyNow Team
σκίτσο συρματοπλέγματος φτιαγμένου από πουλιά

Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Clinical Psychology.


Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με την κατάθλιψη και την προοπτική, δηλαδή τη νοητική αναπαράσταση των πιθανών μελλοντικών εξελίξεων. Βάσει αυτής, προτείνουν ότι τρία είδη ελαττωματικής προοπτικής μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.

Αυτά είναι:

  • ανεπαρκής ενεργή συμμετοχή στις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις
  • ανεπαρκής αξιολόγηση των πιθανών μελλοντικών εξελίξεων
  • αρνητικές πεποιθήσεις για το μέλλον

Οι ερευνητές πρότειναν επίσης ότι η καταθλιπτική διάθεση και η ανεπαρκής λειτουργικότητα, μπορεί με τη σειρά τους να στηρίξουν μία ελαττωματική προοπτική και έτσι να τροφοδοτήσουν ένα φαύλο κύκλο.

Αναφέρουν ότι η ελαττωματική προοπτική μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις στρατηγικές που προέρχονται από ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις όπως η γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT) που επιλαμβάνεται των μοτίβων σκέψης που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα που σχετίζονται με τη διάθεση ή τη συμπεριφορά.

Οι συγγραφείς λένε:

«Η προοπτική, η εικόνα δηλαδή που σχηματίζουμε για το μέλλον, έχει ιδιαίτερη σημασία για τη μελέτη της κατάθλιψης. Είναι αναγκαία η διεξαγωγή εργαστηριακών μελετών ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η ελαττωματική προοπτική οδηγεί σε κατάθλιψη και να μας βοηθήσει να καθορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βελτιωθεί.

Ελπίζουμε ότι οι κλινικοί επιστήμονες θα επενδύσουν στην έρευνα για την ελαττωματική προοπτική ώστε να ρίξουν περισσότερο φως σε μία κρίσιμη αλλά και υποτιμημένη διαδικασία που μπορεί να κρύβει πολλά περισσότερα από την κατάθλιψη.

Η κατανόηση του πώς η προοπτική διαμορφώνει τη ψυχοπαθολογία μπορεί να επιτρέψει στους ερευνητές να δημιουργήσουν πιο αποτελεσματικές θεραπείες και να βοηθήσει τα αγχώδη άτομα να δημιουργήσουν ένα φωτεινότερο μέλλον».

Οι ερευνητές προτείνουν ορισμένες πτυχές που θα μπορούσαν οι μελλοντικές έρευνες να διερευνήσουν, όπως ο καθορισμός της χρήσιμης προοπτικής, ο προσδιορισμός του χρόνου που τα άτομα με κατάθλιψη επενδύουν στο να σκέφτονται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον καθώς και πόσο χρόνο θα έπρεπε να επενδύουν. Τέλος, να συνεχιστούν οι κλινικές δοκιμές για να δούμε εάν οι ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις που εστιάζουν ιδιαίτερα στην προοπτική, αποδειχθούν πιο χρήσιμες για τους ανθρώπους με κατάθλιψη από ό, τι μία απλή ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...