PsychologyNow Team

Οι 12 χειρότερες συνήθειες για την ψυχική μας υγεία

Οι 12 χειρότερες συνήθειες για την ψυχική μας υγεία

PsychologyNow Team
γυναίκα ανοίγει τα χέρια της προς τον ουρανό

Ακόμη και ορισμένες, μικρές αλλαγές στις συνήθειες της καθημερινότητά μας, που δεν παρατηρούμε, μπορούν να προάγουν την ψυχική μας υγεία.


Η κατάθλιψη συνήθως προκαλείται και από παράγοντες οι οποίοι βρίσκονται έξω από τα όρια ελέγχου μας, όπως το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, την απώλεια μιας εργασίας ή οικονομικά προβλήματα. Όμως, οι μικρές επιλογές που κάνει κανείς κάθε μέρα, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη διάθεσή του περισσότερο από ό,τι μπορεί να συνειδητοποιήσει.

Οι συνήθειες μας όσον αφορά στα κοινωνικά δίκτυα, τα μέσα ενημέρωσης, οι ασκήσεις ή ακόμη και ο τρόπος που περπατάμε, μπορεί να μας κλέβουν από την ευεξία μας στην καθημερινότητα μας χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Ευτυχώς, αυτές οι συμπεριφορές και συνήθειες μπορούν να αλλάξουν. Υπάρχουν 12 συνήθειες οι οποίες σαμποτάρουν την καλή διάθεση για τις οποίες υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές για να τις αποφύγει κανείς.

1. Σκύβετε όταν περπατάτε

Το πώς νιώθουμε μπορεί να επηρεάζει τον τρόπο που περπατάμε, αλλά ισχύει και το αντίστροφο, όπως αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν ζητήθηκε από τα άτομα να περπατήσουν με τους ώμους σκυμμένους μπροστά, γέρνοντας προς τα εμπρός και με ελάχιστες κινήσεις των χεριών, εμφάνισαν χειρότερη διάθεση από εκείνους που είχαν πιο ζωηρό βηματισμό. Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες που περπάτησαν καμπουριαστά, θυμήθηκαν περισσότερα αρνητικά παρά θετικά πράγματα. Περπατήστε λοιπόν με το κεφάλι ψηλά και τους ώμους πίσω για να μπορέσετε να ξεκινήσετε να βλέπετε μια περισσότερο θετική πλευρά των πραγμάτων.

2. Φωτογραφίζετε τα πάντα

Βασίλισσες και βασιλιάδες του Instagram, ακούστε. Το να φωτογραφίζει κανείς συνέχεια χωρίς συνοχή και συνειδητοποίηση, μπορεί να παρεμποδίσει τον τρόπο που θυμάται εκείνες τις στιγμές, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science. Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες έκαναν μια βόλτα στο μουσείο, παρατηρώντας ορισμένα αντικείμενα και τραβώντας φωτογραφίες τους άλλους.

Στη συνέχεια, είχαν μεγαλύτερη δυσκολία να θυμηθούν τα αντικείμενα που φωτογράφιζαν σε σύγκριση με αυτούς που κοιτούσαν. «Ο φακός γίνεται ένα πέπλο μπροστά στα μάτια και δεν συνειδητοποιούμε ότι το αντικείμενο που φωτογραφίζουμε είναι εκεί», λέει η Diedra L. Clay, PsyD, πρόεδρος και αναπληρώτρια καθηγητήτρια του τμήματος συμβουλευτικής και ψυχολογίας της υγείας του Πανεπιστημίου Bastyr στο Kenmore, Wash.

Εστιάστε την προσοχή σας στα άτομα και τα αντικείμενα όταν τραβάτε φωτογραφίες ή ακόμα καλύτερα, χαλαρώστε και απολαύστε την στιγμή προκειμένου να περάσετε καλά. Απολαύστε την ομορφιά και συμμετέχετε στα δρώμενα. Αυτά είναι τα πράγματα που θα σας κάνουν ψυχικά ισχυρότερους.

 3. Αφήνετε ένα νταή να σας επηρεάζει αρνητικά

Ο εκφοβισμός δεν τελειώνει όταν φεύγετε από το σχολείο. Περίπου 54 εκατομμύρια εργαζόμενοι ή το 35% των υπαλλήλων των ΗΠΑ, βρίσκονται στο στόχαστρο ενός νταή κάποια στιγμή στην καριέρα τους, σύμφωνα με τα δεδομένα από το Workplace Bullying Institute, που αφορά στον εκφοβισμό στο εργασιακό πλαίσιο. Περισσότερο από το 70% των ατόμων έχουν γίνει μάρτυρες εκφοβισμού στο χώρο εργασίας. Το να δέχεται κανείς κακόβουλη επίθεση συνεχώς, ενώ βρίσκεται σε μια θέση υπερηφάνειας και αυτοεκτίμησης, μπορεί να είναι καταστροφικό. Μπορεί να σας κάνει συναισθηματικά αδύναμο έτσι ώστε να είναι δύσκολο ακόμη και το να σηκωθείτε και να πάτε στη δουλειά, ισχυρίζονται οι ψυχολόγοι. Οπότε, αν νιώθετε ότι είστε θύμα bullying στον εργασιακό χώρο, χρειάζεται να κάνετε πρώτα ένα ραντεβού με το γιατρό σας προκειμένου να συζητήσετε τη σωματική και ψυχική σας υγεία. 

4. Δεν ασκείστε

Σκεφτείτε το εξής: Εάν γυμνάζεστε τρεις φορές την εβδομάδα, ο κίνδυνος να διαγνωσθείτε με κατάθλιψη μειώνεται στο 19%, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Psychiatry. Παρακολουθώντας περισσότερα από 11.000 άτομα που γεννήθηκαν το 1958, μέχρι την ηλικία των 50 ετών και καταγράφοντας τα καταθλιπτικά συμπτώματα και τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας τους σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι ερευνητές του University College του Λονδίνου βρήκαν συσχέτιση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και της κατάθλιψης. Οι άνθρωποι που έπασχαν από κατάθλιψη είχαν λιγότερες πιθανότητες να είναι δραστήριοι και ενεργητικοί, ενώ όσοι γυμνάζονταν ή ήταν ενεργητικοί, ήταν λιγότερο πιθανό να είναι καταθλιπτικοί. 

Επομένως, είναι καλό για την ψυχική σας υγεία να βγείτε και ασκηθείτε. Δεν χρειάζεται να το κάνετε για πολύ ώρα. Η δραστηριότητα μπορεί να περιλαμβάνει το περπάτημα για τις εξωτερικές δουλειές, να πηγαίνετε από τις σκάλες αντί για το ασανσέρ ή οποιαδήποτε δραστηριότητα η οποία θα βοηθήσει στο να κρατήσει το μυαλό σας σε εγρήγορση.

5. Χρονοτριβείτε και είσαστε αναβλητικοί

Σκεφτείτε μια δουλειά ή αρμοδιότητα που έχετε αναβάλει. Αν ο λόγος είναι επειδή τη βρίσκετε βαρετή ή απλά δεν αισθάνεστε ότι θέλετε να την κάνετε, τότε θα δυσκολευθείτε να βρείτε λύση. Αν όμως αποφεύγετε την εργασία, επειδή σας δημιουργεί άγχος ή επειδή φοβάστε την αποτυχία, τότε η αναβλητικότητα και η χρονοτριβή κάνει την ολοκλήρωση και τη διεκπεραίωσή της ακόμη πιο αγχώδη.

Προτού αντιμετωπίσετε απευθείας το πρόβλημα, κάντε κάτι που σας βοηθά να χαλαρώσετε και που αφαιρεί την πίεση που σας ασκείται, όπως το να ακούσετε μουσική ή να πάτε για τρέξιμο. Οι ψυχολόγοι προτείνουν να λάβετε μέρος σε μια δραστηριότητα που βοηθά στο να κατευνάσει το άγχος. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να εισάγετε ένα κομμάτι διασκέδασης σε αυτό, αντί για το στρες.

6. Βρίσκεστε σε μια τοξική σχέση

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι βλέπουν πολλούς θεραπευόμενους που υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη χωρίς να συνειδητοποιούν ότι αυτό οφείλεται σε μία τοξική σχέσης. Η σχέση αυτή κατατρώει την αυτοεκτίμηση σας. Οι σύντροφοί τους, σας κάνουν να πιστεύουν ότι είστε ανίκανοι ή εγωιστές. Μερικές φορές χρειάζονται χρόνια προκειμένου να συνειδητοποιήσετε ότι η κατάθλιψη και το άγχος σας προέρχεται από τις σχέσεις σας και ότι έχετε απο-συναρμολογηθεί.

Σε αυτή την περίπτωση ίσως να χρειάζεστε κάποια βοήθεια από ψυχολόγο. Αρχικά, εξετάστε το ενδεχόμενο ότι ο σύντροφός σας μπορεί να είναι κακοποιητικός και στη συνέχεια, συμβουλευτείτε είτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, είτε ένα μέλος της οικογένειας ή ένα στενό φίλο για να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα σημάδια.

7. Παίρνετε τη ζωή πολύ στα σοβαρά

Σκέφτεστε κάποιον που πέφτει σε μια λακούβα στο πεζοδρόμιο και αντί να προσπεράσει το γεγονός, του δημιουργεί αμηχανία και ντροπή. Αν αυτό σας θυμίζει τον εαυτό σας, τότε είναι ώρα να βρείτε κάποιους τρόπους για να γελάτε περισσότερο. Υπάρχουν πολλές μελέτες που φανερώνουν τα οφέλη του γέλιου στην υγεία μας, και αυτό περιλαμβάνει την ψυχική υγεία. Το γέλιο είναι το γρήγορο φάρμακο για το άγχος και την κατάθλιψη.

Προσπαθήστε να γελάτε περισσότερο καθημερινά. Παρακολουθήστε μια αστεία τηλεοπτική εκπομπή ή περάστε χρόνο με φίλους που σας κάνουν να χαμογελάτε. Θα μπορούσε να προσπαθήσετε να δουλέψετε και με παιδιά τα οποία, πραγματικά, λένε τα πιο αστεία πράγματα.

8. Δεν κοιμόσαστε καλά

Ο ύπνος επηρεάζει τα πάντα: τις συναισθηματικές και γνωστικές ικανότητες, καθώς και τη λειτουργία του σώματός μας. Ο ύπνος είναι ο τρόπος που το σώμα μας αναγεννάται και χωρίς αυτόν το σύστημα δυσλειτουργεί. Επομένως, προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί δεν κοιμάστε καλά και στη συνέχεια δημιουργήστε τις συνθήκες ώστε να απολαμβάνετε έναν ξεκούραστο ύπνο.

9. Δεν μπορείτε να μείνετε ποτέ μόνος/μόνη

Μεταξύ των παιδιών, της δουλειάς, του γάμου, καθώς και άλλων δραστηριοτήτων, δεν μπορείτε να βρείτε μια στιγμή να είστε με τον εαυτό σας (και το να κλείνεστε στο μπάνιο δεν μετράει). Οι ψυχολόγοι τονίζουν τη σημασία της εύρεσης χρόνου για τον εαυτό σας, είτε είναι 10 λεπτά, μια ώρα ή μια μέρα. Όταν δεν αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας, τότε επιτρέπετε στην κατάθλιψη και το άγχος να διεισδύουν στη ζωή σας. Προγραμματίστε λοιπόν ένα ραντεβού με τον εαυτό σας. Και το πιο σημαντικό, διατηρήστε το.

10. Στην πραγματικότητα δεν μιλάτε με κανέναν

Αν χρησιμοποιείτε ως επί το πλείστον τα γραπτά μηνύματα, το Facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κρατάτε επαφή με φίλους, δεν έχετε ουσιαστική επαφή και επικοινωνία. Το Facebook είναι για διασκέδαση και οι συνομιλίες σε αυτό δεν είναι αληθινές συνομιλίες που θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε τους ανθρώπους. Αντί αυτού, μειώνει τις εμπειρίες και τα συναισθήματά μας. Τα smartphones έχουν επίσης αποσπάσει την προσοχή μας, απαιτούν μια άμεση ικανοποίηση και τις προσδοκίες ότι το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί να οδηγήσει σε άμεση επαφή. Έχουμε μάθει επίσης να μην έχουμε επαφές πρόσωπο-με-πρόσωπο, μόνο εικονικά. Αυτό επηρεάζει την ικανότητά μας και το ενδιαφέρον μας να καθίσουμε στο ίδιο δωμάτιο με κάποιον και να μιλήσουμε στην πραγματικότητα με τους ανθρώπους, πρόσωπο-με-πρόσωπο.

Στο τέλος της ζωής μας, ο αριθμός των ακολούθων που θα έχουμε δεν θα έχει σημασία. Όμως οι φίλοι μας, είναι οι πιο σημαντικοί.  Φροντίστε να κανονίζετε τακτικά μια συνάντηση με έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας ή συνεργάτη σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

11. Δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς το κινητό σας τηλέφωνο

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ήσασταν τελείως ελεύθεροι από τις ηλεκτρονικές σας συσκευές; Δεν μπορείτε να θυμηθείτε; Αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Με όλες τις συσκευές που έχουμε, τείνουμε να είμαστε σε υπερδιέγερση, υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι. Και αν είμαστε πάντα σε εγρήγορση, τότε ποτέ στην πραγματικότητα δεν ξεκουραζόμαστε και δεν αφήνουμε το σώμα και το μυαλό μας να αναγεννηθούν. Τελικά, αυτό υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί και να εκδηλωθεί ως κατάθλιψη ή άγχος.

Επιλέξτε μία ημέρα που θα κάνετε ψηφιακή αποτοξίνωση και θα απέχετε από όλες τις συσκευές σας μία φορά την εβδομάδα, ακόμη και αν είναι μόνο για μισή ημέρα.

12. Κάνετε ‘‘multitasking’’,

Είμαστε όλοι ένοχοι για το multitasking: Τρώμε το κολατσιό στα γραφεία μας, μπαίνουμε στο Facebook ενώ βλέπουμε τηλεόραση και, λίγο πολύ, συνεχώς γράφουμε μηνύματα στο κινητό μας τηλέφωνο. Η έρευνες δείχνουν ότι αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πιο παραγωγικοί όταν κάνουν multitasking, αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι, μας αφήνει εξαντλημένους από το άγχος, να αδιαφορούμε για το περιβάλλον και τον περίγυρό μας και ανίκανους να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά.

Αυτό που μπορεί να κάνει κανείς, είναι πραγματικά απλό. Κλείστε το τηλέφωνο, απενεργοποιήστε την τηλεόραση και δώστε προσοχή σε αυτό που κάνετε και σε αυτό που συμβαίνει γύρω σας. Επιτρέψτε στο μυαλό σας να επεξεργαστεί όλα όσα σας συμβαίνουν στον πραγματικό χρόνο (χωρίς να τα μοιράζεστε με τους φίλους σας στα social media) και ίσως να είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την ψυχική σας υγεία.


Πηγή: time.com 

Απόδοση: Psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...