PsychologyNow Team

Το περπάτημα βελτιώνει τη δημιουργική σκέψη

Το περπάτημα βελτιώνει τη δημιουργική σκέψη

PsychologyNow Team
εικόνα ατόμου να περπατάει

Από τους καλλιτέχνες μέχρι και τους εργαζομένους στα γραφεία, οι άνθρωποι σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε όλες τις φάσεις της ζωής, ισχυρίζονται ότι το περπάτημα τους βοηθά να επεξεργάζονται τις ιδέες τους ή να ξεπεράσουν δημιουργικά και προσωπικά μπλοκαρίσματα. Μία νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο "Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory and Cognition", διαπιστώνει ότι το περπάτημα μπορεί πραγματικά να μας δώσει μια ψυχική ώθηση.


"Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι σκέφτονται πιο δημιουργικά όταν περπατούν", δήλωσε η ερευνήτρια Marily Oppezzo, από το Santa Clara University. "Με αυτή τη μελέτη τελικά, μπορoύμε να κάνουμε ένα ή δύο βήματα προς την ανακάλυψη αυτών των λόγων".

Το περπάτημα είναι μία συνήθεια που τη συναντάμε στο παρελθόν σε διάφορους καλλιτέχνες. Ο μυθιστοριογράφος Charles Dickens, για παράδειγμα, ήταν λάτρης της πεζοπορίας και ο φιλόσοφος Søren Kierkegaard έγραψε κάποτε, "εγώ ο ίδιος έχω κάνει τις καλύτερες σκέψεις μου καθώς περπατούσα".

Για να ελεγχθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε αξία σε αυτή την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση, ότι το περπάτημα με κάποιο τρόπο διεγείρει το μυαλό, η Oppezzo και ένας συνάδελφος συγκέντρωσαν δεκάδες άνθρωπους, κυρίως φοιτητές, για μερικά πειράματα στο Πανεπιστήμιο του Stanford.

Σε ένα πείραμα της έρευνας, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα σύνολο ερωτημάτων, ενώ ήταν καθισμένοι και σε ένα δεύτερο σύνολο ερωτημάτων, καθώς περπατούσαν σε διάδρομο.

"Το περπάτημα φάνηκε να βελτιώνει τη βαθμολογία των συμμετεχόντων σε ένα τεστ δημιουργικής σκέψης", είπαν οι ερευνητές . Κατά τη διεξαγωγή του τεστ, δόθηκε στους συμμετέχοντες το όνομα ενός αντικειμένου και έπρεπε να καταλήξουν σε όσες εναλλακτικές χρήσεις μπορούσαν μέσα σε τέσσερα λεπτά για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Για παράδειγμα, ένα άτομο στην έρευνα, δήλωσε ότι ένα κουμπί μπορεί να χρησιμοποιηθεί "σαν πόμολο για κουκλόσπιτο, σαν μάτι για μια κούκλα, σαν ένα μικρό σουρωτήρι, σαν αντικείμενο που μπορείτε να ρίξετε πίσω σε σας για να θυμίσει την πορεία σας".

Σε ένα άλλο πείραμα ωστόσο, οι περιπατητές είχαν ελαφρώς χειρότερα αποτελέσματα από ό,τι οι καθισμένοι, όταν τους δίνονταν προβλήματα που είχαν μόνο μία απάντηση, όπως το να βρουν την κοινή νοηματικά λέξη τριών διαφορετικών λέξεων όπως για παράδειγμα "cottage—Swiss—cake " και η απάντηση ήταν "chesse".

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν έχουν μια εξήγηση γιατί το περπάτημα μπορεί να φέρει αυτά τα οφέλη στην βελτίωση της δημιουργικότητας. Δεν είναι σαφές εάν και άλλες μορφές σωματικής δραστηριότητας χαμηλής έντασης, ή μία γνώριμη, οικεία δραστηριότητα, όπως το πλέξιμο, θα έχει την ίδια ωφέλιμη επίδραση στο μυαλό. "Οι μελλοντικές μελέτες ενδεχομένως να βρουν τελικά το πολύπλοκο μονοπάτι από τη φυσική πράξη του περπατήματος προς τις γνωστικές αλλαγές στον εγκέφαλο", δήλωσαν οι ερευνητές.


Πηγή: Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory and Cognition

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...