PsychologyNow Team

Εκτιμήστε τους ανθρώπους για το πώς σας φέρονται, όχι για τις απόψεις τους

Εκτιμήστε τους ανθρώπους για το πώς σας φέρονται, όχι για τις απόψεις τους

PsychologyNow Team
γυναίκα εκτιμά τους ανθρώπους για το πώς της φέρονται, όχι για τις απόψεις τους
Image credit: Gary Barnes / pexels.com

Στην κοινωνία που ζούμε, φαίνεται ότι αν δεν είσαι μαζί μου, είσαι εναντίον μου. Επομένως, είναι σημαντικό να εκτιμάτε τους ανθρώπους για το πώς σας αντιμετωπίζουν, αντί για τις πεποιθήσεις τους.


Στο τέλος της ημέρας, η πεποίθηση είναι μια διανοητική κατάσταση στην οποία υποθέτουμε ότι η γνώση ή η εμπειρία που έχουμε για ένα συγκεκριμένο γεγονός ή αντικείμενο είναι αληθινή.

Οι πεποιθήσεις περιγράφουν το εκπαιδευτικό και πολιτισμικό πλαίσιο των ανθρώπων. Αλλά ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους άλλους δείχνει κάτι πιο προσωπικό: την ικανότητα για ενσυναίσθηση. Το πώς συμπεριφερόμαστε στους άλλους μαρτυρά πολλά για τον εαυτό μας.

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε αυτό που μπορεί να αισθάνεται ένα άλλο άτομο. Περιλαμβάνει επίσης και την ικανότητα να τοποθετούμε τον εαυτό μας στη θέση του άλλου και να υιοθετούμε την κλίμακα προτεραιοτήτων του. Μπορεί να χωριστεί σε συναισθηματική και γνωστική.


Διαβάστε σχετικά: Ξεπερνώντας τις πεποιθήσεις που μας περιορίζουν


Συναισθηματική ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να ανταποκρίνεστε με το κατάλληλο συναίσθημα στις ψυχικές καταστάσεις του άλλου. Από την άλλη πλευρά, η γνωστική ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα κατανόησης της άποψης ή της ψυχικής κατάστασης του άλλου.

Οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση κάνουν τους άλλους να νιώθουν κατανοητοί, ακούγοντάς τους και φροντίζοντάς τους συναισθηματικά. Από ψυχολογική άποψη, ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τους άλλους είναι ένας πιο καθοριστικός παράγοντας στους συναισθηματικούς δεσμούς που δημιουργούμε απ’ ό,τι είναι οι πεποιθήσεις μας.

Όλες οι πληροφορίες που λαμβάνουμε και ο τρόπος με τον οποίο οργανώνουμε τον κόσμο περνούν από το αντιληπτικό μας φίλτρο. Η ερμηνεία μας για την πραγματικότητα που μας περιβάλλει είναι προϊόν των προσωπικών μας «αποσκευών», με τη μορφή των προσδοκιών, των αναγκών και των αξιών μας.


Mari Gia
Απόδοση: Μαρίλια Γιακουμή – Φιλόλογος - Ειδική Παιδαγωγός

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

NEO BANNER ODHGOS SPOUDWN 21 22 ARXIKH

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...