PsychologyNow Team

Γιατί είναι δύσκολο ορισμένοι άνθρωποι να αλλάξουν τη γνώμη τους;

Γιατί είναι δύσκολο ορισμένοι άνθρωποι να αλλάξουν τη γνώμη τους;

PsychologyNow Team
γυναίκα δυσκολεύεται να αλλάξει γνώμη
Image credit: Tim Douglas / pexels.com

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η συναισθηματικότητα –ο βαθμός στον οποίο μια γνώμη βασίζεται σε συναισθήματα– μπορεί να δημιουργήσει μακροχρόνιες γνώμες, φωτίζοντας τους παράγοντες που τις κάνουν να διαρκούν περισσότερο.


Ανάλογα με το θέμα, οι στάσεις των ανθρώπων μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη ή να διαρκέσουν μια ζωή. Ωστόσο, οι λόγοι που κάνουν τη μια γνώμη εφήμερη και την άλλη να διαρκεί δεν είναι ξεκάθαροι.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι γνώμες που βασίζονται σε γεγονότα και δεδομένα μπορούν να είναι διαρκείς, αλλά μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science αποκαλύπτει ότι οι στάσεις που βασίζονται σε συναισθήματα μπορούν επίσης να αντέξουν στον χρόνο. Η έρευνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει ποιοι έχουν σταθερές στάσεις και ποιοι όχι, καθώς και πώς μπορούμε να ωθήσουμε τους ανθρώπους να σχηματίζουν πιο διαρκείς γνώμες.

Γνωρίζουμε ότι το να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να σκέφτονται προσεκτικά και λογικά μπορεί να οδηγήσει σε στάσεις που θα αλλάξουν λιγότερο στο μέλλον. Η έρευνά μας, ωστόσο, δείχνει ότι οι γνώμες που βασίζονται σε συναισθηματικές αντιδράσεις μπορούν επίσης να διαρκέσουν πολύ, δήλωσαν οι ψυχολόγοι.

Οι ψυχολόγοι ρώτησαν περισσότερους από 1.000 ανθρώπους σε τι βαθμό πιστεύουν ότι οι στάσεις που βασίζονται σε συναισθήματα είναι πιο σταθερές στον χρόνο από αυτές που βασίζονται σε σκέψη και λογική ανάλυση. Μόνο το 15% δήλωσε ότι πιστεύει πως οι στάσεις με βάση το συναίσθημα θα ήταν πιο σταθερές στον χρόνο.

Για να ελέγξουν τον ρόλο του συναισθήματος στη διαμόρφωση μακροχρόνιων στάσεων, οι ψυχολόγοι πραγματοποίησαν επτά ανεξάρτητες μελέτες, με τη συμμετοχή πάνω από 20.000 ατόμων σε μια ποικιλία πραγματικών καταστάσεων.


Διαβάστε σχετικά: Έχεις το δικαίωμα να αλλάζεις τη γνώμη σου, έχεις το δικαίωμα να εξελίσσεσαι


Η πρώτη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε μετά τα Χριστούγεννα, μέτρησε τα συναισθήματα για τα πρόσφατα δώρα. Η συγκυρία βοήθησε τους ψυχολόγους να μετρήσουν πραγματικές αντιδράσεις σε μια σχετικά πρόσφατα διαμορφωμένη στάση. Οι συμμετέχοντες είχαν μια λίστα με επίθετα για να περιγράψουν τη στάση τους απέναντι στα δώρα. Κάποια επίθετα συνδέονταν με μια πρακτική αντίδραση στο δώρο, ενώ άλλα με μια πιο συναισθηματική αντίδραση.

Έναν μήνα μετά, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα δεύτερο ερωτηματολόγιο για να ελεγχθεί η διάρκεια των γνωμών τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο πιο ισχυρή ήταν η αρχική θετική συναισθηματική αντίδραση τόσο πιο πιθανό ήταν αυτή η γνώμη να παραμείνει σταθερή έπειτα από έναν μήνα.

Οι ψυχολόγοι πραγματοποίησαν παρόμοια τεστ με την ίδια διαδικασία αλλά διαφορετικά σενάρια. Στο τελευταίο τεστ, οι συμμετέχοντες διάβασαν το ένα από δύο μηνύματα σχετικά με ένα φανταστικό θαλάσσιο ζώο.

Το ένα μήνυμα περιείχε εγκυκλοπαιδικά στοιχεία για το ζώο (συνθήκη χαμηλού συναισθήματος). Το άλλο μήνυμα περιέγραφε την υποβρύχια συνάντηση ενός κολυμβητή με το ζώο (συνθήκη υψηλού συναισθήματος). Οι συμμετέχοντες στη συνθήκη υψηλού συναισθήματος έδειξαν σημαντικά λιγότερη αλλαγή στη στάση τους στη διάρκεια του χρόνου.

Η συναισθηματικότητα είναι ένας παράγοντας πρόβλεψης μακροχρόνιων στάσεων που δεν έχει εκτιμηθεί αρκετά. Αυτά τα ευρήματα μας βοηθούν να κατανοήσουμε γιατί κάποιες γνώμες είναι τόσο δύσκολο να αλλάξουν, καθώς και πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε γνώμες που διαρκούν, συμπλήρωσαν οι ψυχολόγοι.


Ism Tsox
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...