Η επιστήμη της Ψυχολογίας προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στον κόσμο της διεθνούς ανάπτυξης. Αυτό το μήνα, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία που σκοπό έχει να φέρει άμεσα στο προσκήνιο της διεθνούς ανάπτυξης στοιχεία που προέκυψαν από την επιστήμη της συμπεριφοράς.
Ιδρυμένος το 1944, ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας απασχολεί περισσότερους από 10.000 εργαζόμενους σε περισσότερα από 120 γραφεία σε όλο τον κόσμο. Οι στόχοι της ομάδας είναι να καταπολεμήσουν την ακραία φτώχεια σε όλο τον κόσμο μέσω της συνεργασίας με διεθνείς κυβερνήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
«Η αναπτυξιακή πολιτική βρίσκεται στο δρόμο για ένα επανασχεδιασμό, ο οποίος βασίζεται σε μια πιο ρεαλιστική κατανόηση του πώς οι άνθρωποι σκέφτονται και συμπεριφέρονται», ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα στην ιστοσελίδα της.
Μια νέα ομάδα που αποτελείται από διαφορετικούς κύκλους κοινωνικών επιστημόνων που εκπροσωπούν τομείς από την οικονομία έως την ανθρωπολογία και φυσικά τη ψυχολογία, θα είναι γνωστή ως η Global Insights Initiative (GINI). Η ομάδα θα «ενσωματώσει συμπεριφορικές και κοινωνικές ιδέες στο σχεδιασμό του έργου, θα αξιολογήσει το αντίκτυπο των παρεμβάσεων που εμπνέονται από αυτές τις ιδέες καθώς και από τις βασικές συμπεριφορές της οικονομίας, της κοινωνικής ψυχολογίας και απο τους συναφείς τομείς του έργου του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας».
Μια νέα έκθεση, η «Έκθεση για την Παγκόσμια Ανάπτυξη του 2015: Νους, Κοινωνία και Συμπεριφορά», τονίζει τη σημασία της συμπεριφορικής επιστημονικής έρευνας σχετικά με το πώς μια πιο ρεαλιστική κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, μπορεί να κάνει αναπτυξιακές παρεμβάσεις πολύ πιο αποτελεσματικές.
Κατά τη διάρκεια εισαγωγικών παρατηρήσεων στην ανακοίνωση, ο Kaushik Basu, Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνος Οικονομικών της Παγκόσμιας Τράπεζας, εξήγησε με ενθουσιασμό πώς οι εμπειρικές πρακτικές της επιστήμης της ψυχολογίας, αποτελούν απαραίτητα εργαλεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ολοένα και περισσότερο πιεστικών προκλήσεων σε διεθνές επίπεδο στον κόσμο.
«Αυτές οι τεχνικές της [χρησιμοποίησης] της ανθρώπινης ψυχολογίας, είχαν χρησιμοποιηθεί από τα τμήματα μάρκετινγκ των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων», είπε. «Γιατί αυτό το είδος της γνώσης δεν χρησιμοποιείται και από τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα της ανάπτυξης; Αυτό ήταν το αρχικό επιχείρημα και αυτό είναι που μας οδήγησε στην έκθεση και αυτό είναι που μας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση».
Ο Νταν Άριελυ, Ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο του Duke, έδωσε πολλά παραδείγματα από τη δική του έρευνα, αποτυπώνοντας ακριβώς πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιούνται εμπειρικές ερευνητικές τεχνικές για να κατανοηθεί η ανθρώπινη συμπεριφορά και η λήψη αποφάσεων.
«Παρά τα όσα η οικονομική θεωρία μπορεί να υπαγορεύει, οι οικονομικές αποφάσεις των ανθρώπων είναι συχνά εκπληκτικά δύσκολο να προβλεφθούν», είπε ο Άριελυ. «Για παράδειγμα, ακόμη και μια μικρή δωροδοκία μπορεί να έχει ένα δραματικό τίμημα στην ηθική συμπεριφορά ενός ατόμου», σημείωσε. Σε ένα εργαστηριακό πείραμα, οι συμμετέχοντες που έλαβαν μια μικρή δωροδοκία, συνέχισαν να εξαπατούν και να κλέβουν σε διάφορες εργασίες. «Η διαπίστωση αυτή θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την κατανόηση των κοινωνικών κανόνων που οδηγούν σε εκτεταμένη διαφθορά της κυβέρνησης», είπε.
«Το μεγάλο μάθημα για μένα, ως κάποιος που διεξάγει πειράματα, είναι το πόσο συχνά κάνω λάθος», εξήγησε ο Άριελυ. «Αυτή η ταπεινότητα πιστεύω ότι είναι πραγματικά πολύ σημαντική, ίσως ιδιαίτερα σημαντική για τους οικονομολόγους, επειδή όταν μαθαίνετε πόσο λάθος είστε, αναπτύσετε μια όρεξη για περισσότερο πειραματισμό».
Η Νίνα Μαζάρ, Ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Τορόντο, είναι μέλος της νέας ομάδας GINI. Στην έρευνά της, μελετά την ηθική της λήψης αποφάσεων και τις συνέπειές της για την πολιτική. Η Mαζάρ έχει συνεργαστεί με τον Άριελυ και άλλους ψυχολόγους, σε απλές παρεμβάσεις για την πρόληψη της εξαπάτησης. Η έρευνα αυτή αποτέλεσε την έμπνευση για μία πρωτοβουλία που ανέλαβε η νέα ομάδα «Κοινωνικών και Συμπεριφορικών Επιστημών» του Λευκού Οίκου, δείχνοντας σταθερά την αξιοπιστία της εφαρμογής της επιστήμης της ψυχολογίας σε όλους τους τομείς.
Πηγή: aps.org