Μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Queensland έδειξε ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάμε με ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων, τόσο μεγαλύτερη ενσυναίσθηση αναπτύσσουμε για αυτούς.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ρος Κάνινγκτον του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Queensland, εξέτασε κατά πόσον οι εγκέφαλοι των ανθρώπων ανταποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο όταν έρχονται σε επαφή με ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων, ακολουθώντας αύξηση της επαφής με την κάθε φορά εν λόγω εθνικότητα.
Ο Κάνινγκτον είπε ότι έρευνες την τελευταία δεκαετία έχουν φανερώσει ότι ο εγκέφαλος έχει μια πολύ ισχυρή φυλετική προκατάληψη σχετικά με τον τρόπο ανταπόκρισης, όταν βλέπει ανθρώπους να πονούν ή να υποφέρουν. Ως αποτέλεσμα αυτού, διαθέτουμε μία πολύ ισχυρότερη ενσυναίσθηση προς τους ανθρώπους της δικής μας εθνικότητας, η οποία έχει βιολογικό κίνητρο.
Ωστόσο, η μελέτη έδειξε ότι το επίπεδο της ενσυναίσθησης στον εγκέφαλο αυξάνεται αναλογικά με το χρόνο που συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους από άλλες εθνικότητες.
Ο καθηγητής Κάνινγκτον είπε ότι η ενσυναίσθηση εξαρτάται εν μέρει από τις εγκεφαλικές διαδικασίες που οδηγούν αυτόματα τους ανθρώπους να αντικατοπτρίζουν ή να μοιράζονται τα συναισθήματα των άλλων.
Στη μελέτη συμμετείχαν Κινέζοι φοιτητές, πρόσφατα αφιχθέντες στο Brisbane, από τους οποίους κατέγραψαν το επίπεδο της επαφής που είχαν με ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων.
Οι φοιτητές παρακολούθησαν βίντεο με Κινέζους και Καυκάσιους ηθοποιούς να τους αγγίζουν επώδυνα ή ανώδυνα στο μάγουλο τους.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ταυτόχρονα τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου προκειμένου να καταγράψουν τους νευρώνες, που σχετίζονται με την ενσυναίσθηση των εγκεφάλων των φοιτητών που είδαν τα βίντεο.
Ο Κάνινγκτον ανέφερε: Ανακαλύψαμε υψηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης στους εγκεφαλικούς νευρώνες στους συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι είχαν περισσότερες επαφές με ανθρώπους από άλλες φυλές, σε σχέση με όσους είχαν λιγότερες επαφές. Αυτό δεν έχει σχέση με την εγγύτητα της επαφής ή το επίπεδο των προσωπικών σχέσεων, αλλά με τη γενικότερη εμπειρία εξοικείωσης που είχαν με ανθρώπους από άλλες εθνικότητες στην καθημερινότητά τους.
Η αντίδραση του εγκεφάλου που μας κάνει να νιώθουμε δυσφορία ή να θέλουμε να παρέμβουμε όταν οι άλλοι υποφέρουν, προσαρμόζεται ώστε να ενισχύει την ανταπόκρισή μας απέναντι σε ανθρώπους που βλέπουμε στην καθημερινό μας περιβάλλον.
Ο Κάνινγκτον επεσήμανε ότι τα συμπεράσματα της μελέτης ήταν θετικά για την πολυπολιτισμική κοινωνία της Αυστραλίας και θα μπορούσε να βοηθήσει και άλλες χώρες με πολυπολιτισμικά κριτήρια στη σύνδεσή τους με άλλες εθνικότητες.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Cortex».
Πηγή: medicalxpress.com
Photo Credit: Marc Rubin