psychologist-banner-2
thumb

Απολαμβάνουμε το χρόνο μας όταν είμαστε μόνοι ή όταν είμαστε με άλλους;

Οι συνειδητές επιλογές μας να θέλουμε να περνάμε χρόνο με σημαντικούς φίλους, παίζει βασικό ρόλο στην ευημερία μας.


Είναι γνωστό ότι οι σταθερές κοινωνικές σχέσεις ευνοούν την ευημερία μας. Αλλά η επίδραση των καθημερινών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων ή ο χρόνος που περνάμε μόνοι, δεν έχουν ακόμα κατανοηθεί πλήρως όσον αφορά τα αισθήματα που μας προκαλούν.

Η τρέχουσα μελέτη, δημοσιευμένη στο Journal of Happiness Studies δείχνει ότι η ελευθερία της επιλογής μας να είμαστε με άλλους ή μόνοι στην καθημερινότητα μας, είναι ένας κεντρικός παράγοντας που διαμορφώνει τα συναισθήματά μας σε αυτά τα πλαίσια. Να σημειωθεί πως η επιλογή του χρόνου με τους άλλους θεωρήθηκε να έχει μεγαλύτερη σημασία, μόνο επειδή οι εμπειρίες με άλλους είναι πιο έντονες.

banner1

Ο επικεφαλής του εγχειρήματος Δρ Λίαντ Ουζιελ του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Bar-Ilan, διαχώρισε την έρευνα σε δύο μελέτες: ένα πείραμα ελέγχου του κοινωνικού πλαισίου και τη δυνατότητα επιλογής, και ένα δεκαήμερο δειγματοληπτικό πείραμα στο οποίο ερευνήθηκαν οι δύο μεταβλητές σε πραγματικές συνθήκες.

Στη μελέτη δειγματοληψίας εμπειριών συμμετείχαν 155 φοιτητές. Κάθε συμμετέχων έδινε πληροφορίες για την κοινωνική του κατάσταση τρεις φορές ημερησίως για δέκα συνεχόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να αναφέρουν αν περνούσαν την ημέρα τους μόνοι ή με άλλα άτομα, αν αυτό ήταν από επιλογή, και τι συναισθήματα τους προκαλούσε (θετικά ή αρνητικά, αίσθηση ικανοποίησης, ελέγχου και νοήματος στη ζωή τους).


Διαβάστε σχετικά: Κοινωνική Δυσπραξία: Η δυσκολία των νέων για κοινωνικοποίηση


Συνολικά, λήφθηκαν περισσότερες από 4.200 αναφορές. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι τα άτομα που συμμετείχαν ήταν με άλλους το 60% του χρόνου τους και μόνοι τους το 40% . Ήταν από επιλογή τους στο 64% των καταστάσεων, και όχι από επιλογή στο 36%. Αυτό δείχνει ότι ξόδεψαν περίπου το ένα τρίτο της ημέρας τους σε μη επιλεγμένες κοινωνικές (ή μοναχικές) καταστάσεις.

Οι συμμετέχοντες αισθάνθηκαν μεγαλύτερη ικανοποίηση με την παρέα των άλλων αντί του να είναι μόνοι. Ωστόσο, υπήρχαν μεγάλες παραλλαγές στην εμπειρία του να είσαι με άλλους. Ο μεγαλύτερος βαθμός ευτυχίας σημειώθηκε κατά την παρέα με άλλους από επιλογή, αλλά ο χαμηλότερος βαθμός ευτυχίας στην παρέα των άλλων χωρίς δυνατότητα επιλογής. Οι επιδράσεις του μοναχικού χρόνου στην ευτυχία ποικίλλουν επίσης ανάλογα με τη δυνατότητα ή όχι επιλογής, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Σε μια προηγούμενη μελέτη ο Δρ Ουζιελ διαπίστωσε ότι οι κοινωνικές καταστάσεις εντείνουν τα συναισθήματα, ενώ η μοναξιά συνδέθηκε με πιο ήρεμα συναισθήματα και με μια πιο χαλαρή συνολική εμπειρία. Η τρέχουσα έρευνα επεκτείνεται σε αυτά τα συμπεράσματα καταγράφοντας τις εμπειρίες των ανθρώπων στην πραγματική ζωή, έξω από το εργαστήριο, και αντιμετωπίζοντας το στοιχείο επιλογής ως σημαντικό παράγοντα, εξηγεί ο Δρ Ουζιελ. Και στις δύο περιπτώσεις, οι κοινωνικές εμπειρίες είναι πιο έντονες, καλώς ή κακώς.

Ο Δρ Ουζιελ λέει ότι η επιλογή, ή ακόμα και μια υποκειμενική αίσθηση επιλογής, είναι ένας κρίσιμος παράγοντας με σημαντική επιρροή στην αίσθηση της ευημερίας. Για παράδειγμα, φαίνεται ότι οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα αν είναι μόνοι από επιλογή, παρά αν είναι με άλλους, αλλά όχι από επιλογή. Ωστόσο, η επιλεγμένη παρέα των άλλων συμβάλλει διαχρονικά περισσότερο στην ανθρώπινη ευημερία.


Kat Kakou
Απόδοση: Κατερίνα Κακουλάκη, Ειδικευόμενη Σχολική Ψυχολόγος

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια