PsychologyNow Team

Άγχος και αυτοκτονικές σκέψεις προκαλούν τα ριάλιτι

Άγχος και αυτοκτονικές σκέψεις προκαλούν τα ριάλιτι

PsychologyNow Team
άντρας παρακολουθεί τηλεόραση

Τα διάφορα τηλεοπτικά ριάλιτι, όπου όλοι οι παίκτες είναι όμορφοι, με καλλίγραμμα και γυμνασμένα σώματα, φαίνεται ότι προκαλούν στους νέους ανθρώπους άγχος για το σώμα τους, το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε σκέψεις αυτοκτονίας.


Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις λίγες ώρες νωρίτερα από την έναρξη του «Love Island», ενός βρετανικού ριάλιτι γνωριμιών, όπου νέοι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε έναν επίγειο παράδεισο ευελπιστώντας ότι θα γνωρίσουν τον έρωτα και θα περάσουν το ωραιότερο καλοκαίρι της ζωής τους.

Ηδη, πολλοί τηλεθεατές έχουν ζητήσει να συμμετάσχουν στο ριάλιτι και ευτραφή άτομα, έτσι ώστε η εικόνα να είναι πιο αντιπροσωπευτική της κοινωνίας.

Την ίδια στιγμή, ενισχύονται οι ανησυχίες σχετικά με την επίδραση των τηλεοπτικών ριάλιτι, τόσο στους παίκτες όσο και στους τηλεθεατές. Το βρετανικό Ιδρυμα Ψυχικής Υγείας έχει επανειλημμένως εκφράσει ανησυχία για τις επιπτώσεις που έχουν κάποια τηλεοπτικά προγράμματα, μεταξύ των οποίων και το «Love Ιsland», στους τηλεθεατές και ιδιαίτερα στο νεότερο κοινό, που είναι πιο πιθανό να νιώθει άγχος και αμφιβολίες για το σώμα του. Περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους (24%), ηλικίας 18 - 24 ετών, δηλώνει ότι τα τηλεοπτικά ριάλιτι τούς προκαλεί ανησυχία για τη σωματική τους εικόνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov σε 4.505 Βρετανούς ενηλίκους, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ιδρυμα Ψυχικής Υγείας. Περισσότεροι από ένας στους επτά (15%) έχουν παραδεχθεί ότι έχουν αυτοτραυματισθεί εξαιτίας της ανησυχίας τους για τη σωματική τους εικόνα, ενώ το 23% είχε αυτοκτονικό ιδεασμό (σκέψεις αυτοκτονίας) εξαιτίας των ανησυχιών που ένιωθε για το σώμα του.

Εκτός, όμως, από την επίδραση που έχουν αυτές οι εκπομπές στην ψυχική υγεία των τηλεθεατών, οι ειδικοί εκφράζουν και έντονο φόβο για την ψυχική υγεία των συμμετεχόντων στα παιχνίδια. Δύο άνθρωποι αυτοκτόνησαν μετά τη συμμετοχή τους στο «Love Island», ενώ στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως και άλλοι συμμετέχοντες είχαν αυτοκτονήσει μετέπειτα.


Πηγή: kathimerini.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...