banner2
banner2
thumb

Πώς η ψυχολογία βοηθά τον κόσμο να γίνει καλύτερος

- Κοινωνική Ψυχολογία
27 Φεβρουαρίου 2019

Οι επιστήμονες ψυχολόγοι χρησιμοποιούν την έρευνά τους για να εξελίξουν τα διαθέσιμα εργαλεία, τα προγράμματα και τις παρεμβάσεις που βοηθούν στην ανάπτυξη ενός πιο υγιεινού, πιο ευτυχισμένου και πιο βιώσιμου κόσμου.


Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν επιτρέψει στους επιστήμονες ψυχολόγους να μετρήσουν τα πάντα, από τις γνωστικές δυσλειτουργίες μέχρι την καθημερινή λήψη αποφάσεων. Τώρα, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν την έρευνά τους για να εξελίξουν τα διαθέσιμα εργαλεία, τα προγράμματα και τις παρεμβάσεις που βοηθούν στην ανάπτυξη ενός πιο υγιεινού, πιο ευτυχισμένου και πιο βιώσιμου κόσμου.

Σε ένα ειδικό τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Perspectives on Psychological Science, στο περιοδικό της Association for Psychological Science, περισσότεροι από 25 ψυχολόγοι ερευνητές γράφουν για την επέκταση της έρευνας πέρα ​​από τα ακαδημαϊκά άρθρα και την εφαρμογή τους στην βελτίωση της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Η δουλειά τους περιλαμβάνει τρόπους για να γίνει ο κόσμος ένα καλύτερο μέρος εξετάζοντας τα άτομα, τις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ανθρώπων, και τις ευρείες κοινωνικές και εθνικές πολιτικές, υποστηρίζει η Τζουν Γκρούμπερ, editor του περιοδικού.

Η Γκρούμπερ και οι συνάδελφοί της τονίζουν τη σημασία της συμμετοχής των ψυχολόγων επιστημόνων στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ψυχικών ασθενειών, της απομόνωσης, της μοναξιάς, της σεξουαλικής παρενόχλησης, των πολιτικών που βλάπτουν τους ευάλωτους πρόσφυγες, της έλλειψης ανησυχίας για τα ζώα και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Τα ζητήματα υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο η ψυχολογική επιστήμη βοήθησε την μειονεκτούσα νεολαία να πετύχει ακαδημαϊκά, να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας, βοήθησε τους στρατιωτικούς να ξεπεράσουν τα λάθη και τις προκαταλήψεις στη λήψη αποφάσεων τους αλλά και την προώθηση της ειρήνης και τη συμφιλίωση στις εθνοτικές συγκρούσεις, μεταξύ άλλων επιπτώσεων.

Μεταξύ των συνεισφερόντων επί του θέματος είναι μερικοί από τους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου.

Ο Άλμπερτ Μπαντούρα, όπου αναφέρεται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους ψυχολόγους εν ζωή, συζητά τη χρήση της κοινωνικής γνωσιακής θεωρίας με σκοπό να αλλάξει την συμπεριφορά και να δημιουργήσει βιώσιμες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προοπτικές του μέλλοντος.

Ο αναγνωρισμένος ψυχίατρος Άαρον Μπεκ περιγράφει πώς η πρωτοποριακή του εργασία στον τομέα της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας οδήγησε σε μία από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες παρεμβάσεις για την αύξηση της ατομικής ευημερίας.

Η ερευνήτρια και συγγραφέας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Άντζελα Ντάκγουορθ, γνωστή για τη διερεύνηση της στην επιστήμης του “σθένους”, εξετάζει την πορεία της από δασκάλα στο σχολείο σε επιστήμονα που βοηθάει παιδιά και ενήλικες ώστε να επιμείνουν και να επιτύχουν στις προκλήσεις.

Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Κάρολ Ντουεκ μοιράζεται πώς έλαβε την διακεκριμένη έρευνα της σχετικά με τις νοοτροπίες σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα άλλα και σε περιβάλλοντα πραγματικού κόσμου.

Οι μακρόχρονοι συνεργάτες Κάθυ Χιρς-Πασεκ και Ρομπέρτα Γκόλινκοφ αναφέρουν λεπτομερώς την επιτυχία τους στο σχεδιασμό δημόσιων χώρων για την προώθηση της μάθησης.

Ο κοινωνικός ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Ντάλεγουερ, Τζέιμς Τζόουνς αναλύει λεπτομερώς στην έρευνά του σχετικά με την ποικιλομορφία, τη φυλή και το ρατσισμό αλλά και τις προσπάθειές του να επεκτείνει τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών για έγχρωμους μαθητές.

Ο Έρβιν Στάουμπ, ένας γνωστός ερευνητής για την ειρήνη και τη βία, συζητά την εφαρμογή των ευρημάτων του σε εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για την συμφιλίωση στη Ρουάντα.

Και ο οργανωτικός ερευνητής και ο καλύτερος σε πωλήσεις συγγραφέας Άνταμ Γκραντ εφιστά την προσοχή στη σημασία της διάδοσης των επιστημονικών ευρημάτων στο ευρύ κοινό.

Η Γκρούμπερ και οι συνεργάτες της λένε ότι το ειδικό θέμα αυτό αποσκοπεί να εμπνεύσει μελλοντικούς και τρέχοντες επιστήμονες οι οποίοι ελπίζουν να κάνουν την θετική διαφορά στον κόσμο.


RafVoud

Διαβάστε όλη την έρευνα: How Can Psychological Science Contribute to a Healthier, Happier, and More Sustainable World?
Απόδοση: Ραφαέλα Βουδουραγκάκη
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια