banner2
psychologist-banner-2
thumb

Ελπιδοφόρα τα νέα ευρήματα σε σχέση με το στίγμα στην Ψυχική Υγεία

- Κοινωνική Ψυχολογία
27 Σεπτεμβρίου 2015

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η πλειοψηφία των ενηλίκων στη δυτική κουλτούρα εκτιμούν τώρα την ψυχική υγεία όσο και τη σωματική υγεία.


Προγενέστερη έρευνα που είχε διεξαχθεί από την «Association for Psychological Science» είχε δείξει πως το στίγμα της ψυχικής ασθένειας αποτρέπει τους ανθρώπους από την αναζήτηση φροντίδας για την ψυχική τους υγεία.

Περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν την ψυχική υγεία ως ένα σημαντικό μέρος της ευεξίας. Σχεδόν το 90% των ενηλίκων στις ΗΠΑ εκτιμούν εξίσου την ψυχική και σωματική υγεία, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Τα ευρήματα ήταν μέρος μιας ανάλυσης σε εθνικό επίπεδο σχετικά με την ψυχική υγεία και την αυτοκτονία. Οι ειδικοί εξέτασαν πάνω από 2.000 άτομα και είναι ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα, δεδομένου του στίγματος που γενικά συνδέεται με διαταραχές της ψυχικής υγείας.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος στον τρόπο που οι Αμερικανοί ενήλικες βλέπουν τη ψυχική υγεία … και τη σημασία που έχει η ψυχική υγεία για την καθημερινή ζωή μας», δήλωσε η Christine Moutier, επικεφαλής του «American Foundation for Suicide Prevention», σε μια τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. «Παρατηρείται μεγαλύτερη κατανόηση από τον αμερικανικό λαό, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό».

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων – 93%– δήλωσε ότι θα παρενέβαινε αν ανακάλυπτε ότι κάποιος κοντά του έχει τάσεις αυτοκτονίας. Οι νεαροί ενήλικες ειδικά, φαίνεται να εκτιμούν περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν τις συζητήσεις για την ψυχική ασθένεια.

«Η νέα γενιά είναι πιο πιθανό να ζητήσει βοήθεια και να κατανοήσει περισσότερο ότι η ψυχική υγεία είναι μια πολύ βάσιμη και πραγματική πτυχή της υγείας τους», δήλωσε η Moutier στο everydayhealth.com, πηγή και του άρθρου. «Τα νέα αυτά άτομα καταλαβαίνουν ότι σύντομα θα φτάσουν στη μέση ηλικία και αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να εξαπλωθούν».

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα νέα ελπιδοφόρα. Ενώ τα ευρήματα είναι πράγματι ενθαρρυντικά, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος σε σχέση με την αναγνώριση των κινδύνων για την ψυχική υγεία και την αναζήτηση θεραπείας. Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες είπαν πως πίστευαν ότι είχαν μια ψυχική ασθένεια, αλλά λιγότεροι από δύο στους πέντε ανθρώπους έχουν λάβει θεραπεία.

Ίσως το πιο ανησυχητικό είναι ότι, σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες είναι πολύ πιο πιθανό να κρύψουν τις σκέψεις αυτοκτονίας – μια ανησυχητική στατιστική, δεδομένου ότι το υψηλότερο ποσοστό των αυτοκτονιών στις Η.Π.Α. εμφανίζεται σε μεσήλικες άνδρες.

«Σε γενικές γραμμές, είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσουμε ότι αρχίζουν να αναγνωρίζουν τη σημασία της ψυχικής υγείας ως μέρος της συνολικής ευεξίας τους, αλλά με πάνω από 40.000 ανθρώπους να αυτοκτονούν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, παραμένει πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι πολλοί δεν ζητούν βοήθεια», δήλωσε ο Mark Pollack, πρόεδρος του «Anxiety and Depression Association of America».   

Προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη από την «Association for Psychological Science» δείχνει ότι το στίγμα αποτρέπει τους ανθρώπους από την αναζήτηση φροντίδας για τη ψυχική τους υγεία. Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων αυτής της έρευνας, η Moutier με τους συνεργάτες της, παρατήρησαν επίσης ένα επιπλέον εμπόδιο: αδυναμία πρόσβασης στη θεραπεία. Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η κατάλληλη εύρεση βοήθειας είναι μια πρόκληση και τέσσερις στους δέκα ανθρώπους δήλωσαν ότι βλέπουν το κόστος ως εμπόδιο στη θεραπεία.

Η κοινωνική υποστήριξη είναι επίσης ένας μεγάλος παράγοντας όταν πρόκειται για την αυτοκτονία, σύμφωνα με την Doryn Chervin, διευθύντρια του «National Action Alliance for Suicide Prevention». Οι περισσότεροι ερωτηθέντες συνειδητοποίησαν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους, όταν πρόκειται να βοηθήσουν ένα αγαπημένο πρόσωπο που έχει επιβλαβείς σκέψεις.

«Οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν κάτι – είναι πρόθυμοι να κάνουν κάτι – και όσο περισσότερο εμείς, ως τομέας ειδικών, τους βοηθάμε να γνωρίζουν τι να κάνουν, τόσο περισσότερο τα αγαπημένα πρόσωπα του πάσχοντος μπορούν να παίξουν ρόλο στην πρόληψη των αυτοκτονιών», είπε.

Τα ευρήματα προσφέρουν κάποια ανακουφιστική εικόνα για μια προφανή άνοδο στην κατανόηση της ψυχικής ασθένειας από την κοινωνία. Η κοινή πεποίθηση ότι κάποιος μπορεί απλώς να «το αντέξει», ή να «το ξεπεράσει» είναι ένα αρνητικό στερεότυπο που μαστίζει πολλούς πάσχοντες από ψυχικές ασθένειες. Ένα στερεότυπο που θα μπορούσε να έχει επικίνδυνες συνέπειες, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως οι άνθρωποι αρχίζουν να προωθούν μια μεγαλύτερη αποδοχή των θεμάτων ψυχικής υγείας.

«Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα είναι μια αντανάκλαση αυτής της αλλαγής που συμβαίνει όσον αφορά την αύξηση της ευαισθητοποίησης και της μείωσης του στίγματος» είπε η Moutier. «Πρέπει σίγουρα να γίνει περισσότερη δουλειά, αλλά πιστεύω ότι αυτά τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν μια τάση προς τη σωστή κατεύθυνση».

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια