PsychologyNow Team

Πώς επηρέασε η οικονομική κρίση την προσαρμογή και την ψυχολογική ευημερία Ελλήνων και μεταναστών εφήβων

Πώς επηρέασε η οικονομική κρίση την προσαρμογή και την ψυχολογική ευημερία Ελλήνων και μεταναστών εφήβων

PsychologyNow Team
άτομα περιμένουν στην ουρά

Mία νέα έρευνα από την Φρόσω Μόττη, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Child Development.


Η μελέτη αυτή εξέτασε τον τρόπο προσαρμογής των Ελλήνων και μεταναστών εφήβων στη σχολική ζωή κατά την οικονομική ύφεση στην Ελλάδα. Για την έρευνα, μελετήθηκαν δύο κοόρτεις εφήβων, με μέσο όρο ηλικίας τα 12,6 έτη.

Η μία, με 1.057 συμμετέχοντες μελετήθηκε πριν από την κρίση και η άλλη, με 1.052 συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Τα ευρήματα της μελέτης κοόρτης ήταν ξεχωριστά για την κατάσταση των μεταναστών, τη γενιά και την εθνοτική ομάδα. Οι έφηβοι της κοόρτης που μελετήθηκε στη διάρκεια της ύφεσης, αντιμετώπισαν περισσότερα οικονομικά προβλήματα, παρουσίασαν χειρότερη διαγωγή, υψηλότερα επίπεδα απουσίας και χαμηλότερη αυτο-αποτελεσματικότητα από ό,τι οι νέοι προ κρίσης.

Οι κοόρτεις δεν έδειξαν σημαντική διαφορά στο επίπεδο της ευημερίας, της σχολικής δέσμευσης και στα ακαδημαϊκά επιτεύγματα. Οι περισσότερες κοόρτεις που μελετήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, παρουσίασαν μια διάχυτη αύξηση των προβλημάτων διαγωγής σε σύγκριση με την κοόρτη πριν την κρίση.

Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις κοόρτεις, παρουσίασαν επίσης αύξηση των ακαδημαϊκών επιτευγμάτων, το οποίο είναι ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.


Έρευνα: Adaptation During a Great Economic Recession: A Cohort Study of Greek and Immigrant Youth
Photo: Vangelis Georgas

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...