PsychologyNow Team

Η συμμετοχή σε μια κοινωνική ομάδα προφυλάσσει από γνωστική εξασθένηση

Η συμμετοχή σε μια κοινωνική ομάδα προφυλάσσει από γνωστική εξασθένηση

PsychologyNow Team
εικόνα από το εσωτερικό ενός μαγαζιού

Οι ευκαιρίες που υπάρχουν εντός των κοινοτήτων για κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, η εθελοντική εργασία και η συμμετοχή στην ομάδα, έχουν αποδειχθεί ότι σχετίζονται με αυξημένη ευημερία και καλύτερη αναφορά ψυχικής υγείας, καθώς και μειωμένα επίπεδα στρες, μοναξιάς και απομόνωσης.


Η κοινωνική συμμετοχή σε διάφορες κοινωνικές ομάδες όπως να είναι κανείς μέλος ενός πολιτικού κόμματος, μιας περιβαλλοντικής ομάδας, μιας εθελοντικής ομάδας υπηρεσίας ή άλλων ομάδων που έχουν βάση την κοινότητα, συνδέεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία στην ηλικία των 50 ετών, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ανοικτής πρόσβασης περιοδικό BMC Psychology, η οποία περιελάμβανε 9.119 άνδρες και γυναίκες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Southampton, διεπίστωσαν ότι η γνωστική ικανότητα ενός ατόμου στην ηλικία των 11 ετών, η συμμετοχή του σε κοινοτικές δραστηριότητες στις ηλικίες 33 και 50 ετών, η συχνή σωματική άσκηση, η ανώτερη εκπαιδευτική μόρφωση και το γυναικείο φύλο, ήταν όλα συνδεδεμένα με καλύτερη γνωστική λειτουργία στην ηλικία των 50 ετών. Η χαμηλή κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, ως παιδιά και η αναφερόμενη χειρότερη ψυχική ευεξία στην ενήλικη ζωή, σχετίζονταν και οι δύο με χειρότερη γνωστική λειτουργία στην ηλικία των 50 ετών.

Η καθηγήτρια Ann Bowling, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε:

«Ενώ οι συσχετίσεις που βρήκαμε μεταξύ των κοινωνικών δεσμεύσεων στην ενήλικη ζωή και της γνωστικής λειτουργίας στην ηλικία των 50 ετών ήταν μέτριες, επέμειναν αφού εντάξαμε και άλλους παράγοντες, όπως η υγεία, η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση και το φύλο. Αυτό μας έκανε να καταλάβουμε ότι αν οι άνθρωποι συνεχίζουν να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες σε όλη τους τη ζωή, που απαιτούν τη χρήση γνωστικών δεξιοτήτων όπως η μνήμη, η προσοχή και ο έλεγχος, μπορεί να υπάρξει κάποια προστασία από την γνωστική εξασθένηση. Οι στρατηγικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στην προώθηση της γνωστικής υγείας, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και κατευθύνσεις και παροχή κινήτρων για τη συμμετοχή των πολιτών σε κοινωνικές δραστηριότητες».

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η κοινωνική ένταξη, η κοινωνική δέσμευση και τα ισχυρά κοινωνικά δίκτυα, σχετίζονται με καλύτερα γνωστικά αποτελέσματα.

Το κοινωνικό κεφάλαιο –οι ευκαιρίες που υπάρχουν εντός των κοινοτήτων για κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, η εθελοντική εργασία και η συμμετοχή στην ομάδα, έχουν αποδειχθεί ότι σχετίζονται με αυξημένη ευημερία και καλύτερη αναφορά ψυχικής υγείας, καθώς και μειωμένα επίπεδα στρες, μοναξιάς και απομόνωσης.

Η μεθοδολογία της μελέτης

Στην ηλικία των 33 ετών, το 83% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν συμμετείχαν σε καμία κοινωνική οργάνωση. Ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο 64% στην ηλικία των 50. Η συμμετοχή σε μια κοινωνική οργάνωση αναφέρθηκε από το 14% των ερωτηθέντων στην ηλικία των 33 ετών και 25% στην ηλικία των 50 ετών. Από το συνολικό δείγμα οι 8.129 συμμετέχοντες συμπλήρωσαν γνωστικά τεστ στην ηλικία των 11 ετών (ανάγνωση, γραφή, μαθηματικά και γενικές δοκιμές ικανότητας) και στα 50 έτη (μνήμη και οπτική προσοχή, δοκιμές ταχύτητας και συγκέντρωσης). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 1/3 της γνωστικής ικανότητας του πληθυσμού του δείγματος επιδεινώθηκε μεταξύ των ηλικιών 11 και 50 ετών, ενώ παρέμενε αμετάβλητο σε λιγότερο από το ήμισυ των συμμετεχόντων (44%). Το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων έδειξε βελτιωμένη γνωστική ικανότητα στην ηλικία των 50 ετών. Εκείνοι οι οποίοι ανέφεραν ότι συμμετείχαν σε κοινωνικές ομάδες στην ηλικία των 33 και 50 ετών, είχαν υψηλότερη βαθμολογία στα γνωστικά τεστ. Επίσης, η συμμετοχή σε κάθε επιπλέον κοινωνική ομάδα βρέθηκε να αυξάνει περαιτέρω τη βαμολογία στα γνωστικά τεστ.

Η παρούσα μελέτη χρησιμοποίησε μια μεγάλη, διαχρονική μελέτη με υψηλούς ρυθμούς αρχικής απάντησης, επιτρέποντας στους ερευνητές να λάβουν υπόψη τις περίπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των κοινωνικών και βιολογικών διεργασιών και την προσαρμογή σε διάφορους συγχυτικούς παράγοντες. Ωστόσο, μελέτες παρατήρησης όπως αυτή δεν μπορούν να δείξουν την αιτία και το αποτέλεσμα, αλλά μπορούν να περιγράψουν πιθανές συσχετίσεις.


Πηγή: medicalxpress.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...