banner2
psychologist-banner-2
thumb

Ποια είναι η ψυχολογική αποτύπωση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία;

- Εξουσία
28 Φεβρουαρίου 2022

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται παράδοξη. Για τη Δύση, οι ενέργειες της Ρωσίας απλά δεν ακολουθούν μια λογική ή έναν ορθολογισμό που μπορούν απλά να κατανοήσουν – σε στρατηγικό, πολιτικό ή οικονομικό επίπεδο.


Κάθε πόλεμος από επιλογή περιλαμβάνει έναν ηγέτη που ζυγίζει τις πιθανές απώλειες και τα κέρδη. Η γνωστική ψυχολογία μας λέει ότι τα ανθρώπινα υποκείμενα αποστρέφονται τις απώλειες ενώ η θεωρία προοπτικής μας λέει για τις συνθήκες υπό τις οποίες τα υποκείμενα είναι πιθανό να λάβουν πιο ριψοκίνδυνες αποφάσεις για να αποτρέψουν μια απώλεια, σε αντίθεση με την αναζήτηση ενός κέρδους.

Η ψυχολογία του πολέμου, καταδεικνύει ότι ο διάλογος για την απώλεια επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων για τον πόλεμο. Υποδεικνύει μάλιστα ποιες μορφές απώλειας (ανθρώπινη, οικονομική, γεωπολιτικός έλεγχος και κύρος) διατρέχουν τη συμπεριφορά των πολιτικών ηγετών.

banner1

Η λήψη αποφάσεων του Πούτιν, ωστόσο, φαίνεται να υπονομεύει αυτή τη θεωρία. Ένα από τα πιο αποκαλυπτικά αποτελέσματα που μιλάει για την ψυχολογία και τη λήψη αποφάσεων του Πούτιν είναι το οικονομικό κόστος.


Διαβάστε σχετικά: Η ψυχολογία της εξουσίας


Ο Nord Stream 2 κόστισε 11 δισεκατομμύρια δολάρια και εν μία νυκτί ο Πούτιν αποφάσισε συνειδητά μια εξωτερική πολιτική που ανέτρεψε χρόνια σχεδιασμού, επενδύσεων και τεράστιων δυνητικών οικονομικών κερδών. Το νόμισμα της Ρωσίας έχει υποχωρήσει κατακόρυφα σε αξία, οι επιχειρηματικές ελίτ της βλέπουν τις περιουσίες τους να εξανεμίζονται και αντιμετωπίζει έναν επικείμενο γύρο επιζήμιων κυρώσεων.

Γνωρίζουμε ότι ο Πούτιν είχε υπολογίσει αυτό το αποτέλεσμα στη λήψη αποφάσεων. Στην πραγματικότητα, οι βρετανικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν δείξει ότι αυτή η εισβολή είχε σχεδιαστεί μήνες πριν. Είναι σαφές ότι ο Πούτιν πιστεύει ότι αυτή η οικονομική απώλεια, καθώς και οι απώλειες από τις κυρώσεις, είναι επιτρεπτές αλλά για ποιο στρατηγικό ή πολιτικό όφελος ακριβώς;

Η αίσθηση του ορθολογισμού και της ψυχολογικής του σταθερότητας πρέπει να αμφισβητηθεί σε αυτό το σημείο- η Δύση πρέπει να επανεξετάσει εκ βάθρων ορισμένες από τις παραδοχές που διατηρούσε προηγουμένως απέναντι στον Πούτιν.


Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
1 Σχόλιο
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Ανώνυμος
2 χρόνια πριν

Συνήθως τα άρθρα σας είναι πιο προσεγμένα από αυτό εδώ! Είναι πρόχειρο και κακογραμμένο (ή κακομεταφρασμένο;). Ποια είναι η πηγή; Κατά τη γνώμη μου δεν χρησιμοποιεί τη διερευνητική γλώσσα της ψυχολογίας και δεν λαμβάνει καθόλου υπόψιν του το σύστημα μέσα στο οποίο όλα αυτά εμφανίζονται. Παρουσιάζει μία ήδη διαμορφωμένη άποψη. Αφήνει να εννοηθεί ότι η “Δύση” διαθέτει ορθολογισμό και ψυχολογική σταθερότητα στη λήψη αποφάσεων. Ποια η χρησιμότητα λοιπόν αυτού του άρθρου;