Νικολία Ζωμένου

Πώς να πετυχαίνεις τους στόχους σου

Πώς να πετυχαίνεις τους στόχους σου

Νικολία Ζωμένου
ένα παιδί καταφέρνει να ανέβει το βουνό στην δύση του ηλίου

"Ο πιο σίγουρος δρόμος για την επιτυχία είναι πάντα να δοκιμάζεις ακόμα μια φορά", Τόμας Έντισον.


AchieveGoals esΚλείσε τα μάτια σου. Φαντάσου τη ζωή σου σε 5 χρόνια από τώρα. Πού βρίσκεται ο μελλοντικός εαυτός σου; Σκέψου πού θα ήθελες να μένεις, τί θα ήθελες να έχεις καταφέρει επαγγελματικά, τί θες να έχεις πετύχει μέχρι τότε, τί επιθυμείς να είναι διαφορετικό ή καλύτερο στη ζωή σου και σένα τον ίδιο ως άνθρωπο.

Πάρε μολύβι και χαρτί και ξεκίνα να γράφεις. Όσο χαζό και τετριμμένο μπορεί να σου φαίνεται, το να καταγράφεις πληροφορίες σε ένα χαρτί, μια ατζέντα ή όπου αλλού σε βολεύει, βοηθάει. Ο στόχος σου γίνεται πιο χειροπιαστός κι αρχίζεις να συνειδητοποιείς καλύτερα τί θες να κάνεις και πώς μπορείς να αγωνιστείς για να το καταφέρεις.

Η αποτύπωση των στόχων σου σε ένα χαρτί προσδίδει κατά κάποιο τρόπο μια επισημότητα σε αυτούς, γιατί είναι ένα είδος εξωτερίκευσης της εσωτερικής σου επιθυμίας κι επιπλέον ενισχύει το κίνητρό σου, άρα και τη δέσμευσή σου απέναντι σ’ αυτούς τους στόχους.

Αφού ορίσεις τους στόχους σου πάρε λίγο χρόνο και αναλογίσου τί χρειάζεται να κάνεις για να φτάσεις εκεί που θες. Σπάσε τον κάθε σου στόχο σε μικρότερα βήματα. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να τον πετύχεις, one day at a time. Στοχάσου τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσεις στην πορεία προς την ολοκλήρωση των στόχων σου και τί εναλλακτικές θα μπορούσες να βρεις για να τα ξεπεράσεις και να συνεχίσεις το δρόμο σου.


Διαβάστε σχετικά: Οι ρεαλιστικοί και εφικτοί στόχοι είναι το κλειδί για την ευεξία και την επιτυχία


Το ξέρω, δεν είναι εύκολο να καταφέρεις όσα θες. Σίγουρα μέσα στο μυαλό σου θα τριγυρνάει και η πιθανότητα της αποτυχίας και η απογοήτευση. Όλα είναι μέσα στη ζωή κι ό, τι μας συμβαίνει μπορούμε να το διαχειριστούμε και να το αντέξουμε. Αν το αποτέλεσμα των προσπαθειών σου οδηγήσει σε αποτυχία, θα το αντιμετωπίσεις εκείνη τη στιγμή όταν και εάν έρθει. Αν πιστεύεις πολύ στον εαυτό σου, στις ικανότητές σου και στο στόχο σου θα βρεις άλλο τρόπο να τον υλοποιήσεις.

Αν πάλι οι προσπάθειές σου είναι άκαρπες, τότε ίσως έρθει η στιγμή που θα πρέπει να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου βάσει των ικανοτήτων σου. Εμπιστεύσου πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο (κλισέ το ξέρω, αλλά ισχύει) και πως στο τέλος θα γίνει το καλύτερο για σένα («αλλά είπαμε, συν Αθηνά και χείρα κίνει!»).

Σημασία έχει να ξεκινήσεις από κάπου και να αγωνιστείς για όσα ονειρεύεσαι. Εσύ θα τα κερδίσεις, δεν θα σου χαριστεί τίποτα. Ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης λοιπόν μπορεί να βοηθήσει και να κάνει τα πράγματα λίγο πιο εύκολα και προσιτά. Θα έχεις στα χέρια σου στόχους συγκεκριμένους, ρεαλιστικούς κι εφικτούς και τους τρόπους για να τους πετύχεις, κάτι που θα λειτουργήσει σαν πυξίδα στον αγώνα σου προς την επίτευξη των ονείρων σου.

Μπορεί να μπλοκάρεις και να μείνεις στάσιμος, να ξεστρατίσεις ή να πάρεις λάθος μονοπάτι. Δεν πειράζει, είναι okay και αυτό. Πολλές φορές από τα λάθη και τις αποτυχίες μας έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα πράγματα για εμάς τους ίδιους, για τις δυνατότητές μας, τα όριά μας, τους άλλους και την ίδια τη ζωή.

Είναι θέμα οπτικής όλα. Θα πέσεις, θα μάθεις, θα βελτιωθείς, θα δυναμώσεις για τη συνέχεια. O Τόμας Έντισον προτού καταφέρει να ανάψει τον πρώτο ηλεκτρικό λαμπτήρα απέτυχε πολλές φορές. Όταν ρωτήθηκε για την αποτυχία του, απήντησε: Δεν απέτυχα. Απλώς ανακάλυψα μερικές χιλιάδες τρόπους με τους οποίους είναι αδύνατον να ανάψει μια λάμπα.

Για να καταφέρεις όσα ποθείς και να φτάσεις εκεί που φαντάζεσαι πως είναι ο μελλοντικός σου εαυτός θέλει δέσμευση, συγκέντρωση, αφοσίωση, υπομονή κι επιμονή για να μην τα παρατήσεις στην πρώτη αναποδιά. Και μπορεί να είναι πολλές οι αναποδιές. Όμως θα αξίζει τον κόπο σου, το χρόνο σου, την προσπάθειά σου.

Όλα θα βρουν το δρόμο τους. Αρκεί να δράσεις. Αρκεί να δεσμευτείς πως θα πράξεις ό, τι περνάει από το χέρι σου για να κατακτήσεις το στόχο σου. Είσαι έτοιμος;

Ο πιο σίγουρος δρόμος για την επιτυχία είναι πάντα να δοκιμάζεις ακόμα μια φορά, Τόμας Έντισον.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...