Κατευθύνσεις για να φτιάξετε ένα γραφείο που θα κάνει τους θεραπευόμενούς σας να νιώσουν άνετα από την πρώτη στιγμή.
Φανταστείτε να εισέρχεστε για πρώτη φορά στο γραφείο του ψυχολόγου που έχετε κλείσει ραντεβού και να βλέπετε από ένα ανατολικό παράθυρο τη μαγευτική θέα του βουνού, να παρατηρείτε στο χώρο μια αφθονία υγιών πράσινων φυτών, άνετα υποστηρικτικά καθίσματα και έργα τέχνης με βάση τη φύση. Τα διπλώματα να είναι κρεμασμένα σε μια γωνία για να διαφημίζουν την εμπειρία του ψυχολόγου και το καθαρό, χωρίς ακαταστασία γραφείο του ναπροσθέτει κάτι ακόμη στην αίσθηση της καθαρότητας και του ζεστού χώρου. «Στην ιδανική περίπτωση το γραφείο σας θα πρέπει να έχει μια καθαρή, ζωντανή και παραγωγική αίσθηση που προωθεί μια ανανεωμένη αίσθηση φυσικής ζωτικότητας, εγρήγορσης και δημιουργικότητας για τους θεραπευόμενούς σας και για τον εαυτό σας», λένε οι περιβαλλοντικοί ψυχολόγοι που υποστηρίζουν τους ψυχολόγους να βοηθήσουν τους θεραπευόμενούς τους να αναπτύξουν αυτό που αποκαλούν «βιώσιμες» συνήθειες όπως η ξεκούραση, η άσκηση, η κοινωνική υποστήριξη και η σύνδεση με τη φύση, στρατηγικές που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας και της λειτουργικότητας σε μακροπρόθεσμη βάση.
Ο παραπάνω χώρος είναι ένα καλό παράδειγμα της σημερινής κατεύθυνσης του σχεδιασμού της υγειονομικής περίθαλψης, ο οποίος χρησιμοποιεί ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τις αρχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς και το σχεδιασμό για την προώθηση θετικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των θεραπευτών και των θεραπευομένων.
«Ένας ψυχοθεραπευτικός χώρος θα πρέπει να υποστηρίζει την προσωπικότητά σας ενώ προσπαθείτε να κάνετε το καλύτερο στη θεραπευτική διεργασία», εξηγούν οι ειδικοί ψυχολόγοι. Αυτό σημαίνει τη δημιουργία ενός ήρεμου και αναζωογονητικού περιβάλλοντος για να εξισορροπήσει την αυστηρή διανοητική και συναισθηματική διεργασία της θεραπείας.
Τα σωστά σχεδιασμένα γραφεία ψυχολόγων, αποπνέουν επίσης μία εκλεπτυσμένη διάθεση, εξατομίκευση και τάξη, διαπιστώνει μια έρευνα περιβαλλοντικών ψυχολόγων. Στην έρευνά τους, η οποία εξετάζει τις αντιδράσεις των ανθρώπων σε 30 φωτογραφίες πραγματικών γραφείων ψυχοθεραπείας, βρήκαν ότι, όσο περισσότερο ένας χώρος διαθέτει τα χαρακτηριστικά αυτά, όπως άνετες καρέκλες και μαλακά μαξιλάρια, ελκυστικές πινελιές, έργα τέχνης και τάξη, τόσο καλύτερα αισθάνθηκαν οι άνθρωποι για τα γραφεία και για τους θεραπευτές που εργάστηκαν εκεί, (Professional Psychology: Research and Practice, 2012).
Επιπλέον, ο καλός σχεδιασμός ενός θεραπευτικού γραφείου θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το ανθρώπινο ένστικτο που θέλει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και την περιοχή μας, ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το σκεφτούμε όταν δουλεύουμε με θεραπευόμενους ευάλωτους στη θεραπεία. «Λειτουργούμε καλύτερα σε πνευματικό επίπεδο, όταν αισθανόμαστε προστατευμένοι», υποστηρίζουν οι περιβαλλοντικοί ψυχολόγοι.
Οπότε, γνωρίζοντας αυτά τα ερευνητικά αποτελέσματα, πώς θα πρέπει οι επαγγελματίες να σχεδιάσουν ένα γραφείο από το μηδέν ή να διαμορφώσουν το χώρο τους προς το καλύτερο; Συγκεκριμένα, οι θεραπευτές θα πρέπει:
– Να φροντίσουν να υπάρχει μία απαλή διακόσμηση. Το χρώμα των τοίχων προδιαθέτει για μια τέτοια προσέγγιση. Τα απαλά χρώματα τοίχου όπως το πράσινο φασκόμηλο ή το απαλό μπλε, προωθούν μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης, λένε οι περιβαλλοντικοί ψυχολόγοι.
– Επιλέξτε ξύλο με κόκκους. Για λόγους που δεν είναι απολύτως σαφείς, η έρευνα βρίσκει ότι οι άνθρωποι προτιμούν το φυσικό χρώμα του ξύλου με κόκκους παρά σκέτες επιφάνειες. Οι άνθρωποι αισθάνονται πιο άνετα με το ξύλο από ό,τι με ολισθηρές επιλογές όπως το γυαλί και το χρώμιο.
Ωστόσο, υπάρχει ένα όριο στο πόσο ξύλο θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε: Έρευνες δείχνουν ότι όταν οι φυσικές ξύλινες επιφάνειες όπως πατώματα και τοίχοι, υπερβαίνουν το 45% της επιφάνειας ενός δωματίου, αρχίζουν να χάνουν τα αγχολυτικά αποτελέσματά τους.
– Αφήστε τον ήλιο να μπει στο γραφείο. Το φυσικό φως ενισχύει τρομερά τη διάθεση, έτσι αν είναι δυνατόν, ενσωματώστε παράθυρα ή φεγγίτες. Αν τα παράθυρα είναι στο ύψος των ματιών, η καλύτερη θέα είναι να βλέπουν σε ήρεμο, φυσικό τοπίο και όχι σε πολυσύχναστα πεζοδρόμια ή δρόμους με εικόνες και ήχους που αποσπούν την προσοχή.
Εάν το γραφείο σας δεν έχει παράθυρα, η χρήση λαμπών στο πάτωμα και στο τραπέζι με απαλό φωτισμό είναι πολύ καλή επιλογή για να προωθήσετε μια αίσθηση άνεσης και θαλπωρής. Ορισμένοι λαμπτήρες προσομοιώνουν ακόμα και φυσικό φως, το οποίο μπορεί να ενισχύσει τη θετική ατμόσφαιρα των γραφείων χωρίς παράθυρα.
– Αγκαλιάστε τη φύση. Όταν φέρνετε τη φύση στο γραφείο, είτε με τα φυτά, είτε με τη φύση ενσωματωμένη σε έργα τέχνης, με διακοσμητικά αντικείμενα και εικόνες αυλών γεμάτες φυτά, μπορεί να βελτιώσετε την ποιότητα θεραπείας του χώρου. «Η αρτηριακή πίεση μειώνεται όταν οι θεραπευόμενοι κοιτάζουν τοπία», υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι.
Το σωστό έργο τέχνης που απεικονίζει τη φύση μπορεί επίσης να δώσει στους πελάτες έναν τρόπο να αναλογιστούν καταστάσεις της ζωής τους, προσθέτουν οι εμπειρογνώμονες. Εικόνες ενός μονοπατιού μέσα από ένα γαλήνιο τοπίο ή ένα παγκάκι στη μέση ενός ευχάριστα διαμορφωμένου κήπου μπορούν να ενισχύσουν τη χαλάρωση ή να επιτρέψουν στους θεραπευόμενους να κάνουν συνειρμούς με τις εικόνες. Αποφύγετε όμως τις εικόνες της φύσης που είναι περίπλοκες, χαοτικές και πολύπλοκες. «Θέλετε να δείτε μια εικόνα που θα ήταν άνετη,ώστε να εισέλθετε νοητικά σε αυτήν», υποστηρίζουν.
– Χρησιμοποιήστε θετικούς περισπασμούς. Τα ενυδρεία στα ιατρεία είναι κάπως κλισέ, αλλά μπορεί να έχουν εμπειρική αξία. Είναι ένα παράδειγμα των λεγόμενων «θετικών περισπασμών», ένα φαινόμενο που σημειώνεται σε πολλές ερευνητικές μελέτες. Μια ματιά στο ενυδρείο ή σε άλλα στοιχεία που προκαλούν το βλέμμα όπως η τέχνη των ποιμαντικών τοπίων, μπορεί να προσφέρουν μια ανάπαυλα από τη συζήτηση σοβαρών θεμάτων. «Θέλετε στοιχεία που να ελκύουν το βλέμμα των θεραπευόμενων και να επιτρέπουν στον εγκέφαλό τους να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα πριν επιχειρήσουν να επικεντρωθούν ξανά», λένε οι περιβαλλοντικοί ψυχολόγοι.
– Προωθήστε τις γνώσεις σας. Η επίδειξη των διαπιστευτήριών σας, μπορεί να φαίνεται ιδιοτελής, αλλά οι θεραπευόμενοι θέλουν να δουν τα σημάδια της εμπειρίας σας, όπως διαπιστώνει επίσης η έρευνα. Σε μια μελέτη από την Devlin και τους μαθητές της, οι συμμετέχοντες εξέτασαν εν συντομία τις φωτογραφίες από τα ψυχολογικά γραφεία με μηδέν, δύο, τέσσερα ή εννέα διπλωμάτα στον τοίχο. Οι άνθρωποι βαθμολόγησαν πιο ευνοϊκά τους θεραπευτές με τέσσερα και εννέα διαπιστευτήρια, με μικρή διαφορά μεταξύ των δύο (Journal of Environmental Psychology, 2009).
– Προστατέψτε την πλάτη του θεραπευόμενού σας. Μια εξελικτική πτυχή μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε έξυπνες αποφάσεις σχετικά με το τι είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό στοιχείο στο γραφείο σας: η καρέκλα του θεραπευόμενου.
Για να υποστηρίξετε την ανάγκη των ανθρώπων να αποκτήσουν τον έλεγχο, σκεφτείτε να έχετε καρέκλες που μπορούν να μετακινηθούν ή είναι αρκετά μεγάλες για να αφήσουν τους ανθρώπους να στραφούν προς μια πλευρά ή την άλλη και να μπορούν να ρυθμίσουν την απόσταση μεταξύ εκείνων και του θεραπευτή. Εάν οποιοσδήποτε από τους θεραπευόμενούς σας έχει ιστορικό σωματικής βίας, βεβαιωθείτε ότι οι καρέκλες είναι αρκετά βαριές ώστε να μην μπορούν εύκολα να σηκωθούν και να πεταχθούν.
Ομοίως, καρέκλες με πλάτη στο ύψος των ώμων μπορεί να διευκολύνουν την αίσθηση της προστασίας, πρόσθεσαν οι περιβαλλοντικοί ψυχολόγοι. Άλλοι τρόποι για να προωθήσετε την αίσθηση της προσωπικής ασφάλειας περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ενός φυτού πίσω από την καρέκλα και την τοποθέτηση των καρεκλών, έτσι ώστε οι θεραπευόμενοι να μπορούν να βλέπουν την πόρτα.
Μια σχετική πρόταση: Τοποθετήστε τραπεζάκια δίπλα σε καρέκλες θεραπευόμενων, τα οποία μπορεί να ενισχύσουν την αίσθηση των θεραπευομένων της «εδαφικής κυριαρχίας», δίνοντάς τους ένα μέρος για να τοποθετήσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα. Οι θεραπευόμενοί σας θα εκτιμήσουν ότι έχετε φροντίσει για την άνεση και την ευκολία τους.
– Προάγετε την επικοινωνία. Αν χρησιμοποιείτε πίνακες στο γραφείο σας για ατομικές ή οικογενειακές συνεδρίες, η έρευνα δείχνει ότι τα στρογγυλά τραπέζια υποστηρίζουν την καλύτερη επικοινωνία και την αίσθηση του ελέγχου από τα τετράγωνα ή τα ορθογώνια. Επίσης, η παρουσία των υπολογιστών φαίνεται να εμποδίζει την επικοινωνία, ιδιαίτερα όταν ο θεραπευόμενος αντιλαμβάνεται ότι ο ψυχολόγος δίνει περισσότερη προσοχή στον υπολογιστή από ό,τι σε αυτόν ή αυτήν.
– Αφήστε τα πράγματα να έχουν μία ομαλή ροή. Οτιδήποτε προωθεί τη ροή και την αποτελεσματικότητα στον άμεσο και μεγαλύτερο χώρο στο γραφείο σας, αξίζει να το προσέξετε. Η διατήρηση ενός καθαρού, τακτοποιημένου γραφείου και η τοποθέτηση των στοιχείων που χρειάζεστε πιο κοντά σε εσάς – υπολογιστής, κινητά τηλέφωνα και το βιβλίο για τα ραντεβού – μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε μια καθαρή σκέψη και να αισθανθείτε υπεύθυνοι του χώρου σας.
Οι ειδικοί συνιστούν επίσης να εξετάσετε τη λειτουργικότητα της ημέρας σας για να εντοπίσετε τους τομείς της αναποτελεσματικότητας του εαυτού σας, του προσωπικού σας και των θεραπευόμενών σας. Οι διορθώσεις μπορεί να είναι μικρές και χωρίς κανένα κόστος, όπως η μετακίνηση της θέσης του γραφείου του βοηθού σας ή πιο εκτεταμένες, όπως να γκρεμίσετε ένα τοίχο για να δημιουργήσετε μια καλύτερη ροή των θεραπευόμενων μέσα στο γραφείο σας.
– Ούτε πάρα πολύ φανταχτερό, ούτε πάρα πολύ παλιό. Κατά την επιλογή των επίπλων για το γραφείο σας, κρατήστε τα δημογραφικά στοιχεία των θεραπευόμενων κατά νου. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι αισθάνονται πιο άνετα με μια μέση σειρά από έπιπλα -εκείνα που δεν είναι υπερβολικά φανταχτερά ή ακριβά, αλλά ούτε πολύ φθηνά.
Αν χρησιμοποιείτε πολύ ακριβά υλικά, αλλά οι θεραπευόμενοι που στοχεύετε δεν βρίσκονται σε υψηλό οικονομικό επίπεδο, μπορεί να αποξενώσετε τους ανθρώπους. Αντίθετα, παλιά ή κακής κατασκευής έπιπλα, μπορεί να υποδείξουν ότι δεν τα πηγαίνετε καλά οικονομικά, δίνοντας ένα λάθος μήνυμα προς τους θεραπευόμενους.
– Δώστε προτεραιότητα στον θεραπευόμενό σας. Να θυμάστε ότι σχεδιάζετε το γραφείο σας περισσότερο για τον θεραπευόμενό σας από ό, τι για τον εαυτό σας. Εάν συμπεριλάβετε κάποια προσωπικά στοιχεία μπορεί υποσυνείδητα να είναι ωφέλιμο για τους θεραπευόμενους, αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν υπερισχύουν της αίσθησης καθαριότητας και της ηρεμίας.
Σχετικά με αυτό, βεβαιωθείτε ότι τα έπιπλα σας καλύπτουν τις ειδικές ανάγκες των θεραπευόμενών σας. Αν βλέπετε στις θεραπείες σας παιδιά, βεβαιωθείτε ότι έχετε κατάλληλα παιχνίδια για την ηλικία των παιδιών και καρέκλες που έχουν το σωστό μέγεθος. Βεβαιωθείτε ότι οι καρέκλες είναι άνετες για τους ανθρώπους όλων των μεγεθών.
– Προσλάβετε έναν επαγγελματία. Τέλος, εξετάστε την πρόσληψη ενός επαγγελματία για να σας βοηθήσει, κατά προτίμηση ένα εξειδικευμένο αρχιτέκτονα ή διακοσμητή που ειδικεύεται στον τομέα της υγείας. Ο επαγγελματίας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τον τρόπο που λειτουργείτε πραγματικά και πώς θέλετε να εργαστείτε και να διαμορφώσετε το χώρο σας αναλόγως. Μπορεί επίσης να γνωρίζουν τις επιλογές στα έπιπλα και στα φινιρίσματα, καθώς και για την αλλαγή του τοπίου της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των νέων τεχνολογιών.
Η επένδυση σε ένα καλό σχεδιασμό γραφείου δεν αφορά μόνο στη δημιουργία ενός ελκυστικού χώρου, έχει να κάνει και με την επένδυση στην επιχείρησή σας και την επαγγελματική σας κλίση. Αν το γραφείο σας έχει σχεδιαστεί σωστά μπορεί να σας βοηθήσει στο θεραπευτικό σας έργο με τρόπους που πραγματικά προωθούν την ευημερία των θεραπευόμενων σας.
Πηγή: apa.org