PsychologyNow Team

Επιστροφή στην εργασία μετά από κατάθλιψη

Επιστροφή στην εργασία μετά από κατάθλιψη

PsychologyNow Team
άντρας θλιμμένος κρατάει το κεφάλι του μπροστά στον υπολογιστή

Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να ανακάμψει από την καταθλιπτική σκέψη και να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση που απαιτείται για να μπορεί να αποδώσει στην εργασία του;


Νιώθω ακόμα πολύ θλιμμένος για να ψάξω για δουλειά, λέει ένας νεαρός θεραπευόμενος.

Μία νεαρή γυναίκα λέει: Δεν έχω την ενέργεια να δουλεύω πλήρη απασχόληση και δεν αισθάνομαι έτοιμη ακόμα να συναναστρέφομαι με άλλους.

Ένας μεσήλικας αναφέρει: Ποιος θέλει έναν 50χρονο άντρα που είχε νοσηλευτεί να εργαστεί γι’ αυτόν;

Μετά από μήνες θεραπείας για βαριά κατάθλιψη, αυτοί οι άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα. Φροντίζουν περισσότερο τον εαυτό τους. Κοιμούνται καλύτερα. Η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν έχει θετικά αποτελέσματα. Διαπιστώνουν ότι η θεραπεία τους βοήθησε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους αποτελεσματικά.

Ωστόσο στη συνέχεια, η θεραπεία χρειάζεται να μετατοπιστεί από την περίοδο σταθεροποίησης στην επιστροφή στον έξω κόσμο και την επιστροφή στην εργασία. Ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις. Θεωρούν την επιστροφή στις παλιές τους συνήθειες τόσο τρομακτική, ώστε να μην μπορούν να προχωρήσουν μπροστά.

Αυτοί οι άνθρωποι πραγματικά θέλουν να επιστρέψουν στη δουλειά, όμως η αυτοεκτίμησή τους έχει δεχτεί ένα τέτοιο χτύπημα, που είναι πεπεισμένοι ότι θα αποτύχουν. Για να αποφύφουν μία ενδεχόμενη αποτυχία, βρίσκουν λόγους να μην προσπαθήσουν, όπου όλοι τους όντως εμπεριέχουν μία δόση αλήθειας. Αλλά η άρνηση να προσπαθήσουν - να μην δουλέψουν, δηλαδή, ώστε να διαχειριστούν τους φόβους τους και να ξεπεράσουν τα πρακτικά εμπόδια – δεν οδηγεί πουθενά.

Δυστυχώς, ο έντονος ψυχικός πόνος συχνά πυροδοτεί μια συμπεριφορά αποθάρρυνσης και παθητικότητας. Όντας πραγματικά αδύναμος για κάποιο χρονικό διάστημα, μπορείς να πείσεις τον εαυτό σου ότι υπάρχει κάτι τόσο λάθος μέσα σου που σε κάνει ανεπαρκή. Η συνήθεια της αρνητικής αυτο-ομιλίας που είναι ένα κοινό σύμπτωμα της κατάθλιψης αιωρείται συνεχώς.

Πώς μπορεί κάποιος να αποτρέψει την πεποίθηση ότι αυτή η αίσθηση είναι ριζικά λανθασμένη; Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να ανακάμψει από την καταθλιπτική σκέψη και να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση που απαιτείται για να μπορεί να αποδώσει στην εργασία του; Αν βρίσκεστε σε μία περίοδο ανάκαμψης και αισθάνεστε κολλημένοι, παρατίθενται μερικές συμβουλές από το πεδίο της ψυχολογίας κινήτρων:

Εξαρτάται από εσάς: Το πρώτο βήμα είναι να δεχτείτε ότι, μόλις βγείτε από την βαριά φάση της κατάθλιψης, θα πρέπει να κάνετε μια δέσμευση για να σπάσετε τη συνήθεια της αδράνειας που ήρθε μαζί της. Ο θεραπευτής σας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς να θέσετε εύλογους στόχους και να κάνετε τα επιθυμητά βήματα που θα σας οδηγήσουν στην επιτυχία.

Χρησιμοποιήστε το δίκτυο υποστήριξης που έχετε: Νιώθοντας καλύτερα δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε άλλο τη φαρμακευτική αγωγή σας. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν νιώθετε ότι θέλετε να τη μειώσετε ή να τη διακόψετε. Συνεχίστε τη θεραπεία. Ο θεραπευτής σας μπορεί να συνεχίσει να παρέχει ενθάρρυνση και πρακτική καθοδήγηση για να επιστρέψετε στην αγορά εργασίας. Ζητήστε από τους φίλους και την οικογένεια σας να σας στηρίξουν. Εκείνοι που ενδιαφέρονται για εσάς θα θέλουν να βοηθήσουν, αλλά μπορεί να χρειαστούν οδηγίες για το τι ακριβώς θεωρείτε εσείς χρήσιμο και βοηθητικό. Θέστε εύλογες προσδοκίες μαζί με αυτούς που σας υποστηρίζουν: Να θυμάστε ότι δεν έχετε ολοκληρώσει ακόμα το στάδιο ανάρρωσης, αλλά είστε κοντά στο νιώσετε πραγματικά καλύτερα.

Κάντε την αρχή: Το θέμα είναι να κάνετε τη αρχή. Μπορεί να μην είστε έτοιμοι για εργασία πλήρης απασχόλησης, αλλά σίγουρα μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε πράγματα για να νιώσετε περισσότερο ενεργοί. Κάντε δουλειές στο σπίτι. Εργαστείτε εθελοντικά για μερικές ώρες την εβδομάδα. Βρείτε μια εργασία μερικής απασχόλησης. Οι θετικές ενέργειες λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος, ακολουθώντας η μία την άλλη.

Να είστε πρόθυμοι να ξεκινήσετε κάνοντας απλά πράγματα: Μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο να ξεκινήσετε από την αρχή. Μπορεί να αισθάνεστε μία υποτίμηση των δεξιοτήτων σας και ότι δέχεστε ένα χτύπημα για την αυτοεκτίμησή σας. Αλλά μετά από μία απουσία από την αγορά εργασίας για κάποιο χρονικό διάστημα, μπορεί να μειώσετε το άγχος σας αναλαμβάνοντας μία θέση εργασίας με λιγότερες ευθύνες ή μικρότερο μισθό από ό, τι παλιότερα. Μία νέα αρχή μπορεί να σας δώσει την απαραίτητη ευκαιρία να αποδείξετε τον εαυτό σας την αξία σας. Εάν επιστρέφετε σε μια προηγούμενη εργασία σας, ζητήστε να εργαστείτε μερική απασχόληση ή να αναλάβετε λιγότερες ευθύνες, αν ο εργοδότης σας έχει αμφιβολίες για το αν μπορείτε να ανταποκριθείτε στα καθήκοντά σας. Ακόμη και αν δεν κάνετε πρόοδο σε αυτήν την εταιρεία, θα βελτιώσετε τις δεξιότητές σας και θα εμπλουτίσετε το βιογραφικό σας.

Η στάση που υιοθετούμε έχει σημασία: Το να απαλλαχθείτε από τη συνήθεια να θεωρείτε τον εαυτό σας ανεπαρκή, απαιτεί τουλάχιστον να προσποιηθείτε ότι έχετε την ενέργεια και τη φιλοδοξία να «πουλήσετε» τον εαυτό σας σε έναν εργοδότη.

Γίνετε πιο ανοικτοί στη μάθηση: Οι δύσκολες περίοδοι ψυχικής ασθένειας, ακόμη και οπισθοδρόμησης και αποτυχίας, μπορούν να μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε σε μια νέα κατεύθυνση, να αναπτύξουμε περισσότερη συμπόνια για τον εαυτό μας ή να αξιολογήσουμε καλύτερα τι θέλουμε και τι μπορούμε να κάνουμε. Είναι συχνά χρήσιμο να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να αναλογιστούμε τις γνώσεις που έχουμε αποκομίσει μετά από μια δύσκολη εμπειρία.

Μην περιμένετε να αισθανθείτε καλύτερα για να ψάξετε για δουλειά: Οι ψυχολόγοι θα σας πουν ότι η αναμονή να αισθανθείτε καλύτερα πριν να επιστρέψετε στην εργασία δεν είναι βοηθητική. Λειτουργεί αντίστροφα. Η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι αυτή που θα σας βοηθήσει να νιώσετε και πάλι καλά.


Ματρώνη Τζατζαδάκηteam

 

Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση: Τζατζαδάκη Ματρώνη, Φιλόλογος-Γλωσσολόγος, Φοιτήτρια Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...