PsychologyNow Team

5 τρόποι με τους οποίους η γλώσσα του σώματος μας μιλάει δυνατά και καθαρά

5 τρόποι με τους οποίους η γλώσσα του σώματος μας μιλάει δυνατά και καθαρά

PsychologyNow Team

Πολλές φορές στο περιβάλλον εργασίας τα σωματικά μηνύματα μιλούν πιο δυνατά από ό,τι τα λόγια και επηρεάζουν την εικόνα μας προς τα έξω.


Τα σώματά μας μιλούν συνεχώς για μας, είτε το θέλουμε είτε όχι. Οι άνθρωποι που σας γνωρίζουν καλά είναι πιθανώς σε καλύτερη θέση να αποκρυπτογραφήσουν τη γλώσσα του σώματος σας, όμως εσείς δείχνετε σωματικά μηνύματα όλη την ώρα ακόμα και σε συναδέλφους σας. Είτε είστε νευρικοί για μια επικείμενη προθεσμία, είτε έχετε ενοχληθεί με ένα συνάδελφο ο οποίος δεν είναι αποδοτικός στη δουλειά του ή νιώθετε χαρά για καλά νέα που έχετε ακούσει από το σπίτι, στέλνετε μια σταθερή ροή μηνυμάτων που αποκαλύπτουν την εσωτερική σας κατάσταση. Μια νέα έρευνα σχετικά με τη μη λεκτική επικοινωνία στο χώρο εργασίας, μας λέει λίγο περισσότερα για αυτό το συναρπαστικό τομέα της έρευνας.

Κάποιος θα έλεγε ότι θα πρέπει να βρίσκεστε σε μια τέτοια θέση, ώστε το σώμα και το πρόσωπό σας να συνεργαστούν και να σας επιτρέψουν να δείχνετε το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε. Ορισμένοι άνθρωποι είναι ενστικτωδώς καλύτεροι από τους άλλους σε αυτό και αν δεν είστε εφοδιασμένοι με αυτή την ικανότητα, μπορεί να χρειαστεί κάποια προσπάθεια. Η έρευνα που ακολουθεί, παρέχει μερικές πολύ χρήσιμες υποδείξεις.

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι η μη λεκτική επικοινωνία δεν είναι μόνο αυτό που δεν λέτε. Οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνήσουν προφορικά με τις χειρονομίες τους (όπως με την νοηματική γλώσσα) και να δίνουν έμφαση στην ομιλία τους με ορισμένους τονισμούς. Η έρευνα επισημαίνει επίσης ότι η λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία συχνά αλληλεπιδρούν, όπως όταν κάνετε νεύμα για να δείξετε ότι συμφωνείτε, όταν δείχνετε φόβο ανάμεσα στα φρύδια σας ενώ μιλάτε με κάποιον που σας φοβίζει, όταν χτυπάτε κάποιον στην πλάτη μετά από ένα αστείο ή λέγοντας ότι είστε μια χαρά ενώ σκουπίζετε τα δάκρυα από το πρόσωπό σας.

Με τις διευκρινίσεις αυτές, ας δούμε τις πέντε κύριες λειτουργίες της μη λεκτικής επικοινωνίας και πώς μεταφράζονται σε ό,τι συμβαίνει στον χώρο εργασίας:

 

1. Παρουσιάζοντας προσωπικά χαρακτηριστικά στη μη λεκτική συμπεριφορά σας.

Η γλώσσα του σώματος σας αποκαλύπτει πληροφορίες σχετικά με την προσωπικότητά σας, τις προθέσεις και τις στάσεις. Όμως, είτε τις δείξετε είτε όχι, είστε καταδικασμένοι. Οι άνθρωποι που δεν επιτρέπουν στους άλλους να «διαβαστούν» γίνονται αντιληπτοί από τους συναδέλφους ως άκαμπτοι ή αδιάφοροι προς τη δουλειά τους, προς άλλους ανθρώπους ή και τα δύο. Οι σύντομες αναλαμπές της συμπεριφοράς ενός ατόμου μπορεί να είναι μια πολύ καλή ένδειξη των πραγματικών του κοινωνικών δεξιοτήτων. Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι άνθρωποι βγάζουν συμπεράσματα όλη την ώρα για αυτά και για άλλα χαρακτηριστικά και το κάνουν με καταπληκτική ταχύτητα.

Αν θέλετε να γίνετε αρεστοί σε κάποιον σε μια περίπτωση συνέντευξης, η μελέτη προτείνει να χρησιμοποιήσετε μια σταθερή, σύντομη χειραψία, να χαμογελάσετε, να κάνετε βλεμματική επαφή και μια χειρονομία κάπως με τα χέρια σας δείχνοντας εκφραστικότητα (αλλά όχι πάρα πολύ) με το πρόσωπό σας και να κάνετε νεύμα με το κεφάλι σας. Ακόμα και όταν στον υπάλληλο που σας παίρνει τη συνέντευξη του έχουν δοθεί εντολές να ακολουθήσει ένα πρότυπο πρωτόκολλο συνέντευξης, αυτά τα μη λεκτικά σήματα γίνονται ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας. Για τις γυναίκες, ιδίως, είναι σημαντικό να επιδείξετε τις ικανότητές σας με μια κίνηση, όπως μια σταθερή χειραψία, αντί απλά να καυχιέστε για τον εαυτό σας και τα επιτεύγματά σας.

 

2. Ποιος είναι το αφεντικό.

Τα μη λεκτικά σήματα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την κοινωνική ιεραρχία σε ένα δεδομένο περιβάλλον, ιδιαίτερα σε ένα χώρο εργασίας, όπου υπάρχει μια «κάθετη» διάσταση των σχέσεων. Δείχνετε δύναμη μέσα από τη στάση σας («στάση δύναμης») και μέσα από το πόσο μπορείτε να μιλήσετε, να διακόψετε, να κάνετε βλεμματική επαφή, να χρησιμοποιήστε ένα δυναμικό τόνο φωνής και από το πόσο σοβαρές εκφράσεις κάνετε με το πρόσωπό σας. Δυστυχώς, για τις γυναίκες, μερικά από αυτά τα μη λεκτικά σήματα μπορεί να αποτύχουν. Σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες που προσπαθούν να δείξουν τη μέγιστη δύναμη τους μιλώντας περισσότερο, γίνονται αντιληπτές αρνητικά από τους άλλους, όπως και οι γυναίκες που γίνονται εμφανώς θυμωμένες.

Για να το μεταφράσετε αυτό σε μεγαλύτερη κατανόηση της δικής σας μη λεκτικής συμπεριφοράς, παρατηρήστε αν πραγματικά επιβάλλεστε όταν σκοπεύετε να το κάνετε και αν δείχνετε υποχωρητικότητα όταν δεν θέλετε. Μήπως κατά λάθος δείξατε μια δυναμική πόζα, όταν μιλήσατε με το αφεντικό σας; Αυτή μπορεί να μην είναι η καλύτερη στρατηγική. Αντί αυτού, δείξτε σεβασμό υιοθετώντας μια λιγότερο επιθετική στάση. Επειδή οι ρόλοι των φύλων παίζουν μεγάλο ρόλο, αν είστε άντρας προσπαθήστε να διακρίνετε αν θέλετε να «νικήσετε» τον θηλυκό προϊστάμενό σας. Εάν είστε γυναίκα, η διαδρομή για να δείξετε δύναμη είναι σημαντικά πιο περίπλοκη. Να είστε ενήμερες για το πώς και πότε χρησιμοποιείτε το σώμα σας για ώστε να επικοινωνήσετε ποιος είναι το αφεντικό και ποιος δεν είναι και να προσαρμοστείτε ανάλογα με το φύλο σας και το φύλο των γύρω σας.

 

3. Ενθαρρύνετε τους ανθρώπους να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας.

Μπορείτε να συμβάλλετε στη διαμόρφωση ενός θετικού περιβάλλοντος με το να κάνετε τους άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας μέσω των μη λεκτικών μηνυμάτων σας. Ο χαρισματικός ηγέτης, ξέρει πως να μεταδώσει τα μηνύματα του, ενώ δείχνει ενθουσιασμό, εμπιστοσύνη και ικανότητα. Οι καλοί ηγέτες φαίνεται να είναι αγαπητοί και να ενδιαφέρονται για τους άλλους, ενώ μπορεί ακόμη και να μιμηθούν τις μη λεκτικές συμπεριφορές των άλλων. Η γλώσσα του σώματος τους μεταφέρει το πάθος και οι εκφράσεις στα πρόσωπά τους είναι σύμφωνες με τις λέξεις που χρησιμοποιούν για να μεταφέρουν τα μηνύματά τους.

Αν θέλετε να κάνετε τους άλλους να συμμετάσχουν στον σκοπό σας, είτε αυτό αφορά άμεσα τα εργασιακά καθήκοντα ή ίσως μια προσπάθεια να εγγραφούν οι άνθρωποι σε ένα φιλανθρωπικό αγώνα, να χρησιμοποιήσετε τη μη λεκτική επικοινωνία για να εμπνεύσετε και να κάνετε τους άλλους να υποστηρίξουν την προσπάθεια σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτή τη γνώση για χαρισματική ηγεσία για να καταλάβετε γιατί το αφεντικό σας έχει πρόβλημα να κινητοποιήσει την ομάδα σας να εργαστεί σκληρότερα ή καλύτερα. Δεν έχει ο καθένας αυτήν την ικανότητα, γι’ αυτό ίσως πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας επιπλέον κίνητρο όταν δεν το λαμβάνετε από το αφεντικό σας.

 

4. Προωθώντας την αρμονία.

Μια άλλη σημαντική λειτουργία που μπορείτε να προωθήσετε μέσω της μης λεκτικής επικοινωνίας, είναι να έχετε καλές σχέσεις με τους συναδέλφους σας. Η εμπιστοσύνηγια τη δημιουργία μιας καλής σχέσης χτίζεται με τη χρήση των μηνυμάτων τουσώματός σας και για να αντικατοπτρίσετε τις μη λεκτικές συμπεριφορές των άλλων π.χ. έχοντας την ίδια στάση που έχουν και εκείνοι.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της αρμονίας στον εργασιακό χώρο, είναι όταν δείχνετε συμπόνια. Μπορείτε να αποδείξετε ότι νοιάζεστε για τους άλλους, μέσω ενός «απαλού μη απειλητικού αγγίγματος», ενώ εκφράζετε την ανησυχία σας για αυτούς μέσα από τα λόγια που χρησιμοποιείτε. Εάν ένας συνάδελφος σας, αφηγείται μια θλιβερή ιστορία για ένα άρρωστο γονέα ή παιδί, το μήνυμα που στέλνει το σώμα σας θα πρέπει να είναι συνεπές με την ενσυναίσθηση που νιώθετε για την κατάσταση του ατόμου.

 

5. Όταν δείχνετε τα συναισθήματά σας.

Ο τρόπος που εκφράζετε τα συναισθήματά σας μέσα από τα μη λεκτικά συνθήματα μπορείνα επηρεάσει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο άλλοι άνθρωποι βιώνουν τα δικά τους. Για παράδειγμα, αν φαίνεστε στενοχωρημένοι μετά από μια συζήτηση με το αφεντικό σας, επικοινωνείτε με τους άλλους ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στον ορίζοντα. Ωστόσο, γενικότερα, η έκφραση των συναισθημάτων σας μπορεί να έχει αποτέλεσμα στα πάντα, από την παραγωγικότητα σας μέχρι το αν ένας πελάτης παρέχει ένα πλούσιο φιλοδώρημα σε ένα σερβιτόρο.

Όταν εκδηλώνετε τα συναισθήματά σας, η επικοινωνία σας θα έχει πιο ευεργετικά αποτελέσματα, αν αυτό που εμφανίζεται στο πρόσωπο και το σώμα σας είναι συνεπές με αυτό που πραγματικά αισθάνεστε. Αν προσπαθήσετε να κρύψετε τα συναισθήματά σας με την τοποθέτηση ενός ψευδούς συνόλου εκφράσεων, οι άνθρωποι θα το καταλάβουν. Και όσο περισσότερο προσπαθείτε να συγκαλύψετε αυτά τα συναισθήματα, τόσο πιο πιθανό είναι ότι τα αληθινά συναισθήματά σας θα «διαρρεύσουν» σε μικρές, σχεδόν δυσδιάκριτες εκφράσεις. Μερικές φορές χρειάζεται πολλή δουλειά για να επιτευχθεί αυτό, το οποίο μπορεί είναι ο λόγος που οι άνθρωποι στις βιομηχανίες υπηρεσιών υποφέρουν από τις εξαντλητικές επιπτώσεις της «συναισθηματικής εργασίας». Είτε έτσι είτε αλλιώς, έχοντας επίγνωση του τι αισθάνεστε και πώς το δείχνετε, συμβάλλει σε μια πιο θετική ατμόσφαιρα.


Πηγή: psychologytoday.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...