PsychologyNow Team

Βρίσκουμε Γρηγορότερα Αυτό που Θέλουμε Όταν Γνωρίζουμε τί Δεν Ψάχνουμε

Βρίσκουμε Γρηγορότερα Αυτό που Θέλουμε Όταν Γνωρίζουμε τί Δεν Ψάχνουμε

PsychologyNow Team

Τείνουμε να βρίσκουμε αυτό που θέλουμε, όταν ξέρουμε τί είναι αυτό που ψάχνουμε. Επιστήμονες τώρα έρχονται να συμπληρώσουν πώς όταν ξέρουμε τί να ΜΗΝ ψάχνουμε είναι εξίσου βοηθητικό.


Η ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, κατέληξε στο συμπέρασμα πως όταν μας δίνεται χρόνος να εκπαιδευτούμε σε αυτό που θα πρέπει να αγνοήσουμε, ανακαλύπτουμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά αυτό το οποίο ψάχνουμε. Η έρευνα αυτή που ρίχνει εκ νέου φώς στο πώς ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται την πληροφορία, κατέδειξε πως όσοι αγνοούν την πληροφορία που αποσπά την προσοχή τους, βελτιώνουν την οπτική τους αντίληψη. Πρόκειται για μια δεξιότητα ζωτικής σημασίας για ορισμένα επαγγέλματα που βασίζονται στην οπτική έρευνα, όπως του ακτινολόγου ή του αξιωματικού ασφαλείας που ασχολείται με τον έλεγχο αποσκευών επιβατών στο αεροδρόμιο και η εν λόγω ερευνητική εργασία έχει σαν στόχο να βοηθήσει αυτά ακριβώς τα επαγγέλματα.

Σε δύο πειράματα, ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αναζητήσουν συγκεκριμένα γράμματα σε μία οθόνη υπολογιστή ανάμεσα σε άλλα έγχρωμα. Κάποιες φορές τους είχαν ενημερώσει ότι τα γράμματα που αναζητούσαν ήταν ενός συγκεκριμένου χρώματος, άλλες φορές πάλι όχι.

Όταν τους ζητήθηκε σταθερά να αγνοήσουν ένα συγκεκριμένο χρώμα καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος, ο χρόνος αντίδρασής τους μειώθηκε κατά πολύ αρχικά, μετά όμως από πολλές δοκιμές, περίπου 100, έβρισκαν τα γράμματα γρηγορότερα από τους άλλους συμμετέχοντες. Στην πραγματικότητα, όση περισσότερη πληροφορία μπορούσαν να αγνοήσουν οι συμμετέχοντες στους οποίους δεν είχε δοθεί η οδηγία να διαγράψουν ένα χρώμα, τόσo γρηγορότερα μπορούσαν να βρουν το γράμμα-στόχο. Αν και το να αγνοήσουμε τη λεπτομέρεια που μας αποσπά την προσοχή μπορεί να μειώσει την απόδοσή μας – συμπέρασμα προηγούμενων ερευνών - οι άνθρωποι με τον καιρό γίνονται πιο αποτελεσματικοί όταν γνωρίζουν τί ΔΕΝ αξίζει να προσέχουν ή τουλάχιστον αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές μας.

Και συνεχίζουν υποστηρίζοντας πως η ικανότητα να αγνοείς είναι σημείο – κλειδί της ικανότητας να δίνεις προσοχή σε κάτι. Η προσοχή θεωρείται πως ενισχύει σημαντικές διαδικασίες. Η έρευνα αυτή σε συνδυασμό με πρόσφατη εργασία στην οποία μετρήθηκε η εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων, οι οποίοι απάντησαν επιλεκτικά σε αντικρουόμενα ερεθίσματα, υπογραμμίζει τη σημασία κατάργησης αυτών των ερεθισμάτων. Ίσως, για τους ερευνητές αυτό να αποτελεί τη «σκοτεινή πλευρά της προσοχής».


Πηγή: University of John Hopkins

Απόδοση – Επιμέλεια: Στέλλα Κοσμά, MSc Συμβουλευτικής στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...