psychologist-banner-2
banner2
thumb

Οι αρνητικές ψυχολογικές επιδράσεις της εργασίας στην καθημερινή ζωή

Οι συνέπειες της καθημερινής εργασίας παράγουν μια ανισορροπία που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας και τις σχέσεις σας με τους άλλους.


Η σημερινή κοινωνική πραγματικότητα τείνει να εκτιμά την παραγωγικότητα στην εργασία περισσότερο από άλλες πτυχές της ζωής. Κατά συνέπεια, γίνεται ολοένα και πιο σύνηθες για τους ανθρώπους να επισκέπτονται ψυχολόγο, υποφέροντας από τις συνέπειες της εργασίας στην καθημερινή ζωή.

Αν και η εργασία είναι σημαντική και μπορεί να φέρει ικανοποίηση στον άνθρωπο, δεν πρέπει να κυριαρχεί στη ζωή σας.

banner1

Παρακάτω, θα δούμε τις αρνητικές επιπτώσεις που επέρχονται από την προσήλωση στην εργασία. Θα εξετάσουμε επίσης ορισμένες χρήσιμες στρατηγικές για τη μείωση αυτών των κινδύνων και την εύρεση ισορροπίας μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής σας ζωής.

Οι συνέπειες στη καθημερινή ζωή εξαιτίας της εργασίας

Το να βάζετε όλη την ενέργειά σας στη εργασία δημιουργεί ανισορροπία σε άλλες πτυχές της ζωής σας. Το να είσαι παραγωγικός στο χώρο εργασίας μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη, όμως με το να αφιερώνεις όλο το χρόνο και την ενέργειά σου στη δουλειά, δύσκολα θα μπορέσεις να «χωρέσεις» στη ζωή σου κάτι άλλο.

1. Σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης

Αυτό το σύνδρομο συνδέεται με την υπερκόπωση και τη δυσαρέσκεια στη δουλειά. Η υπερβολική παραγωγικότητα μπορεί να ακούγεται ως θετικό, μακροπρόθεσμα όμως θα σας αναγκάσει να σταματήσετε.

2. Αίσθημα μοναξιάς

Μία από τις κύριες αρνητικές συνέπειες της υπερκόπωσης είναι να νιώθεις μόνος. Πράγματι, η υπερβολική εστίαση στη δουλειά, σας κάνει να ξεχνάτε να φροντίζετε τις σχέσεις σας με άλλους ανθρώπους από το περιβάλλον σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσατε να καταλήξετε να χάσετε σημαντικές σχέσεις, όπως αυτές με τον σύντροφό σας ή τα παιδιά σας.

Οι Σεππάλα και Κίνγκ (2017) δημοσίευσαν μια μελέτη στην οποία συσχέτισαν τη μοναξιά με το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, αυτή η διαταραχή δεν συνδέεται μόνο με υπερβολική εργασία ή δυσαρέσκεια αφού, όπως ισχυρίζονται, η απώλεια ουσιαστικών συναισθηματικών δεσμών με συναδέλφους, φίλους, οικογένεια και συντρόφους συμβάλλει επίσης σε αυτό.

3. Γνωστική εξασθένηση

Μία από τις ψυχολογικές επιπτώσεις του να ζεις μόνο για την εργασία, είναι το χρόνιο στρες. Επιστημονικές αναφορές δείχνουν ότι αυτό το είδος άγχους μπορεί να βλάψει τις γνωστικές σας ικανότητες και στο τέλος και την απόδοσή σας.

4. Κατάθλιψη

Λαμβάνοντας υπόψη τους παραπάνω παράγοντες, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η υπερβολική εργασία συνδέεται με συμπτώματα κατάθλιψης. Συνολικά, όλες αυτές οι καταστάσεις θέτουν τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο να έχουν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ένα μη ασφαλές ψυχοκοινωνικό περιβάλλον και οι πολλές ώρες εργασίας σχετίζονται θετικά με τα συμπτώματα της κατάθλιψης.


Διαβάστε σχετικά: Η δύναμη της καλοσύνης στον χώρο εργασίας


5. Αϋπνία

Η υπερβολική εργασία μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία. Αυτό συμβαίνει γιατί έχετε την τάση να επικεντρώνεστε στα προβλήματα και τις δυσκολίες σας, καθώς και στη λίστα με τις υποχρεώσεις σας. Η συνεχής έκθεση στο στρες και η κατάθλιψη συνδέονται με δυσκολία στον ύπνο. Για το λόγο αυτό, μια από τις πιο γνωστές ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει η εστίαση στην εργασία είναι η αϋπνία. Εάν εργάζεστε πολύ, θα έχετε την τάση να κοιμάστε λίγο.

6. Καθιστική ζωή

Εάν ξοδεύετε τον περισσότερο χρόνο σας δουλεύοντας, μειώνεται τον χρόνο για σωματική δραστηριότητα. Με την πάροδο του χρόνου, ο καθιστικός τρόπος ζωής αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων, ακόμη και διαβήτη. Ταυτόχρονα, αυτές οι συνθήκες μπορεί να μειώσουν την ποιότητα της ζωής σας.

Ζείτε για να εργάζεστε ή εργάζεστε για να ζείτε;

Όταν πρόκειται να ζείτε για να εργάζεστε, το πρόβλημα δεν επηρεάζει μόνο τη συναισθηματική σας ευημερία αλλά και την οικονομική σας κατάσταση. Περιττό να πούμε ότι πιθανότατα δεν έχετε την πολυτέλεια να εγκαταλείψετε τη δουλειά σας ή να κάνετε διακοπές, όποτε το χρειάζεστε. Επομένως, αυτού του είδους οι συνθήκες σας κάνουν πιο ευάλωτους.

Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας. Το να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα καταπολεμά τα συναισθήματα μοναξιάς.

Συμπερασματικά, η μείωση των ψυχολογικών επιπτώσεων της εργασίας στη καθημερινή μας ζωή είναι απαραίτητη για να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ υποχρέωσης – καθήκοντος και ευχαρίστησης.

Αν και δεν μπορείτε να εγκαταλείψετε τις ευθύνες σας, δεν είναι επίσης υγιές να αφιερώνετε όλη σας την ενέργεια σε αυτές. Εξάλλου, τα χρήματα και τα υλικά αγαθά σύντομα χάνουν το νόημά τους αν δεν έχετε ούτε τον χρόνο ούτε την παρέα να τα απολαύσετε.


Mari Gia
Απόδοση: Μαρίλια Γιακουμή – Φιλόλογος- Ειδική παιδαγωγός

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια