psychologist-banner-2
banner2
thumb

Η ψυχοθεραπεία βοηθάει στην ενίσχυση των εγκεφαλικών συνδέσεων στη θεραπευτική διαχείριση της ψύχωσης

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές δείχνουν ότι η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία, προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο και παράγει μακροπρόθεσμα οφέλη για τους ασθενείς με ψύχωση.


Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ) χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας σειράς από ψυχικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της κατάθλιψης και του μετα-τραυματικού στρες. Για πρώτη φορά, οι ερευνητές δείχνουν ότι αυτό το είδος της θεραπείας, προκαλεί επίσης, αλλαγές στον εγκέφαλο και παράγει μακροπρόθεσμα οφέλη για τους ασθενείς με ψύχωση.

Η ψύχωση περιγράφεται ως μια σειρά από συμπτώματα στα οποία «υπάρχει απώλεια επαφής με την πραγματικότητα».

banner1

Τέτοια συμπτώματα περιλαμβάνουν παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις, σύγχυση και διαταραγμένη σκέψη και είναι συχνά το αποτέλεσμα της ψυχικής ασθένειας, όπως η σχιζοφρένεια ή η διπολική διαταραχή. Ωστόσο, η ψύχωση μπορεί επίσης να προκληθεί από άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της στέρησης ύπνου και της κατάχρησης αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Κάθε χρόνο, περίπου 100.000 εφήβοι και νεαροί ενήλικες βιώνουν το πρώτο τους ψυχωσικό επεισόδιο και περίπου 3%του πληθυσμού θα βιώσει ψύχωση σε κάποιο σημείο στη ζωή τους (στοιχεία για τις ΗΠΑ).

Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία και ψύχωση

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ) είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ψύχωσης και άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας. Επικεντρώνεται στην αλλαγή της σκέψης και της συμπεριφοράς που θα μπορούσαν να τροφοδοτούν αυτές τις συνθήκες.

Προηγούμενες έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι η ΓΣΘ είναι αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων της ψύχωσης και σε μια προηγούμενη μελέτη, ο Mason και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η ΓΣΘ μπορεί να ενισχύσει τις συνδέσεις σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου των ασθενών με ψύχωση.

Οι ερευνητές επέκτειναν αυτό το εύρημα με τη νέα τους μελέτη, η οποία υποστηρίζει ότι οι συνδέσεις του εγκεφάλου που ενισχύονται με την ΓΣΘ μπορεί να οδηγήσουν στην ανάκαμψη από την ψύχωση, με μακρόχρονα αποτελέσματα.


Διαβάστε σχετικά: Ψυχοθεραπεία στην Ψύχωση


Στην πρώτη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain το 2011, 22 ασθενείς με ψυχώσεις που σχετίζονταν με σχιζοφρένεια, έλαβαν θεραπευτική υποστήριξη με τη ΓΣΘ.

Έξι μήνες πριν και μετά την παρέμβαση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν fMRI για να αναλύσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα του κάθε συμμετέχοντα, καθώς έβλεπαν φωτογραφίες προσώπων που εξέφραζαν διάφορα συναισθήματα.

Δεδομένου ότι αυτοί οι συμμετέχοντες ήδη λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή πριν την παρέμβαση, συγκρίθηκαν με μια άλλη ομάδα ασθενών με ψύχωση που λάμβανε μόνο φαρμακευτική αγωγή.

Σε σύγκριση με την ομάδα που λάμβανε μόνο φαρμακευτική αγωγή, οι συμμετέχοντες που έλαβαν τόσο τη φαρμακευτική αγωγή όσο και την ΓΣΘ έδειξαν ισχυρότερες συνδέσεις σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το συναίσθημα.

Οι ενισχυμένες συνδέσεις του εγκεφάλου συνδέονται με την καλύτερη ανάρρωση από την ψύχωση

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιατρικά αρχεία για να εκτιμήσουν την μηνιαία υγεία των 15 από τους 22 συμμετέχοντες στα 8 χρόνια μετά την ΓΣΘ παρέμβαση.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ένα ερωτηματολόγιο που τους ρωτούσε για την ανάρρωσή τους από την ψύχωση οκτώ χρόνια μετά την ΓΣΘ, καθώς και τη συνολική ευημερία τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα οκτώ χρόνια μετά την ΓΣΘ, οι συμμετέχοντες είχαν περάσει περίπου 93,5% των μηνών σε ύφεση από την ψύχωση και περίπου 88,2% των μηνών με χαμηλά συναισθηματικά ψυχωσικά συμπτώματα.

Επιπλέον, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα που παρουσίασαν ισχυρότερη σύνδεση σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου αμέσως μετά την παρέμβαση ΓΣΘ, ιδιαίτερα στην αμυγδαλή και στους μετωπιαίους λοβούς, είχαν υψηλότερα ποσοστά ύφεσης στην ψύχωση κατά τα επόμενα 8 χρόνια.

Η αμυγδαλή είναι η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την επεξεργασία των συναισθημάτων, όπως ο φόβος, ενώ οι μετωπιαίοι λοβοί παίζουν ρόλο στον τρόπο σκέψης και τον συλλογισμό.


Διαβάστε σχετικά: Μπορεί να θεωρηθεί η ψύχωση μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος;


Τα ευρήματα αμφισβητούν την άποψη που υπάρχει για την ψυχοθεραπεία

Συνολικά, η ομάδα πιστεύει ότι τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η ΓΣΘ μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο που οδηγούν σε μακρόχρονη ανάρρωση από την ψύχωση. Οι συντάκτες γράφουν:

Η προηγούμενη έρευνα, μας παρείχε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ΓΣΘ για την ψύχωση οδηγεί σε ουσιαστική αναδιοργάνωση της λειτουργικής συνδεσιμότητας που υποστηρίζει την κοινωνική συναισθηματική επεξεργασία, από την οποία ένα μικρό ποσοστό συνδέεται από τις μετρήσεις της αλλαγής του συμπτώματος.

Τα παρόντα ευρήματα επεκτείνουν το προηγούμενο έργο, παρέχοντας μια αρχική ένδειξη ότι ο βαθμός στον οποίο λαμβάνει χώρα αυτή η αναδιοργάνωση, είναι εκείνος ο οποίος καθορίζει τα διαρκή οφέλη για την μακροπρόθεσμη ανάκαμψη των ατόμων με ψύχωση. Αυτό δικαιολογεί περαιτέρω τις εργασίες που χρησιμοποιούν αυτήν την καινοτόμο μεθοδολογία σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης αμφισβητούν επίσης την κοινή αντίληψη ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο που οφείλονται σε ψυχικές διαταραχές, μπορεί να μην είναι πλήρως θεραπεύσιμες με ψυχοθεραπείες.

Δυστυχώς, η προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι αυτή η ‘προκατάληψη του εγκεφάλου’ μπορεί να κάνει τους γιατρούς να συστήσουν πιθανότερα φαρμακευτική αγωγή, αλλά όχι ψυχολογικές θεραπείες, προσθέτει. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην ψύχωση, όπου 1 στους 10 ανθρώπους, ο οποίος θα μπορούσε να ωφεληθεί από την ψυχολογική θεραπεία,δεν έχει αυτή τη δυνατότητα.

Η ομάδα των ερευνητών σχεδιάζει τώρα να διεξαγάγει μεγαλύτερες μελέτες με σκοπό την επιβεβαίωση των τρέχοντων ευρημάτων τους, καθώς και τον εντοπισμό αλλαγών στον εγκέφαλο που μπορεί να διακρίνουν ποια άτομα ανταποκρίνονται επιτυχώς ή όχι στη ΓΣΘ.


Πηγή: medicalnewstoday.com
Έρευνα: Brain connectivity changes occurring following cognitive behavioural therapy for psychosis predict long-term recovery
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια