Διαλέξτε ένα πορτοκάλι! Πάρτε το απαλά στα χέρια σας, μυρίστε το… Έτσι να προσεγγίζετε τους στόχους σας,… ανάμεσα σε αυτούς και τον πιο πολύτιμο στόχο, που είναι η προσωπική σας εξέλιξη!
Ο άνθρωπος ξεκινά το ταξίδι του στη ζωή, με όσα του δίνονται…. και όσα του λείπουν.
Σε αντίθεση με τον αρχαίο μύθο, η σοφία δε ξεπηδά πλήρως αναπτυγμένη, όπως η θεά Αθηνά από το κεφάλι του Δία, αλλά οικοδομείται βήμα βήμα, σε σχέση με το πως ενεργεί κάποιος και πόσο αποτελεσματικός είναι ως προς την επίτευξη της συναισθηματικής του ανέλιξης και τη δημιουργία θετικών σχέσεων με τους γύρω του.
Η ψυχική μας ζωή – το ίδιο και η σωματική – δεν είναι μόνο συνειδητή.
Η σωματική είναι συνειδητή μόνο ως προς ό,τι βλέπουμε με τις αισθήσεις μας, πχ. ένα σωρό όργανα κάνουν χιλιάδες διεργασίες χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, ασυνείδητα. Το ίδιο ισχύει και για τη ψυχική μας ζωή.
Από την άλλη, το ένστικτο από μόνο του δεν επαρκεί. Είναι βοηθητικό μόνο για τις βιολογικές ανάγκες, όχι όμως για τις ψυχολογικές, ακριβώς γιατί δεν προσαρμόζεται στις κοινωνικές συνθήκες της κάθε εποχής.
‘Ετσι το δύσκολο ταξίδι του ανθρώπου, στην ουσία ανάμεσα στη γέννησή του και στο θάνατο, αν και είναι ένα κατ’εξοχήν προσωπικό ταξίδι, βιώνεται πιο ευχάριστα όταν υπάρχει καλή παρέα!, η παρέα ενός ευαίσθητοποιημένου Συμβούλου Ψυχοθεραπευτή, με τον οποίο θα συνάψουμε μία πολύτιμη «συμμαχία» βοήθειας.
Το ερώτημα, «αφού έχω τους φίλους μου, τι τον χρειάζομαι το Ψυχοθεραπευτή; Οι ψυχοθεραπευτές είναι για τους μοναχόλυκους, ή για πολύ σοβαρές περιπτώσεις!», αναδεικνύει μία άγνοια μερίδας του κόσμου, γύρω από τα επαγγέλματα ψυχικής υγείας, όσο και έναν ενδόμυχο φόβο να έρθει κάποιος ενώπιος ενωπίω με τους «ανοιχτούς λογαριασμούς» του. Για μια τέτοια δουλειά με τον εαυτό, απαιτείται εξειδικευμένη επαγγελματική βοήθεια, ακολουθία κανόνων, όπως ακριβώς ένας χειρουργός δε δύναται να διεξάγει χειρουργείο σε οποιονδήποτε χώρο φορώντας τα οποιαδήποτε παπούτσια του.
Η παρέα φίλων ζωής, δίνουν σε αυτή την περιπετειώδη διαδρομή, την αίσθηση του «ευ ζην», ζεσταίνουν τη ψυχή, μας προσγειώνουν από υπερβολές της προσωπικότητάς μας, βγάζοντας μας από τα ροζ συννεφάκια.
Η σχέση μας όμως με έναν ψυχοθεραπευτή, δεν είναι σχέση κοινών φίλων.
1. Ακόμη κι αν μιλήσουμε για την ΤΕΛΕΙΑ ΦΙΛΙΑ που έγκειται στη ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ και στο ΔΕΣΜΟ δύο προσώπων που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και υπάρχει χημεία μεταξύ τους, μπορούν οι φίλοι να είναι τόσο συνειδητοποιημένοι; – οι ίδιοι, πρωτίστως για το δικό τους εαυτό, εσωτερικό τοπίο και ελλείμματα, πριν μπορέσουν να βοηθήσουν έναν άλλον;
2. Διαθέτουν την εξειδίκευση ώστε να μην προβάλλουν και συγχέουν τα δικά τους θέματα που προσομοιάζουν με κάποιου φίλου, ως να είναι του φίλου, οδηγώντας το φιλικό πρόσωπο σε οδούς που οι ίδιοι ασυνείδητα ουσιαστικά, θα ήθελαν να είχαν ακολουθήσει;
3. Οι συμβουλές φίλων, προσφέρονται με καλή πρόθεση, αλλά όχι σπάνια, αδυνατεί κάποιος να τις ακολουθήσει, όσο λογικές κι αν ακούγονται, λόγω του ότι δεν είναι αποτέλεσμα εσωτερικής δικής του διεργασίας και άρα συνειδητοποίησης, αλλά κάτι που έρχεται «από έξω».
Διαβάστε σχετικά: Γιατί ο θεραπευτής σας δεν μπορεί να είναι και φίλος σας
4. Το αντίτιμο (αμοιβή επαγγελματία) έχει σημαντική συμβολική σημασία, πέραν της προφανούς πρακτικής θέσης (βιοπορισμός επαγγελματία). Δεδομένης της ανακάλυψης της ψυχανάλυσης, ότι κάθε έκαστος, δεν αγαπά την αλήθεια, ιδίως αν είναι επώδυνη, τα χρήματα που δίδονται ως αμοιβή, είναι το τίμημα για την ανακάλυψη της αλήθειας του.
Ακριβώς επειδή η ψυχοθεραπεια αγγίζει το πιο πολύτιμο κομμάτι του είναι μας, το πιο τραυματισμένο και ταλαιπωρημένο, «κοστίζει» υποκειμενικά στον κάθε έκαστο. Συνεπώς, η θυσία οφείλει να είναι πραγματική. Έτσι λοιπόν, το αντίτιμο, αυτή η «λίβρα χρυσού», είναι η «λίβρα σάρκας» που πρέπει να απωλέσει ο συμβουλευόμενος, για να μπορέσει πράγματι να απελευθερωθεί, από ό,τι τον κρατούσε φυλακισμένο.
5. Μία από τις λειτουργίες του ψυχοθεραπευτή, είναι να προωθεί την επεξεργασία του ασυνειδήτου, το οποίο στοιχειοθετείται από πράγματα που ειπώθηκαν, που πόνεσαν, αλλά και από πράγματα που είναι αδύνατον να ειπωθούν και που κάνουν κάποιον να υποφέρει. Τέτοιες δεξιότητες δε διαθέτουν οι φίλοι αφού στερούνται εκπαίδευσης.
6. Ο σύμβουλος-ψυχοθεραπευτής, έχει την επιθυμία να ανανεώνεται και να οξύνεται τακτικά, με κύριο εργαλείο τη δική του προηγούμενη προσωπική ψυχοθεραπεία, αλλά και τη χωρίς τέλος εκπαίδευση, κλινική και θεωρητική, ώστε να επιτύχει μεγαλύτερες πιθανότητες να επηρεάσει θετικά τους συμβουλευομένους του και να συμβάλει στην ευτύχια τους.
7. Kατά τη ψυχοθεραπεία ο κάθε ενδιαφερόμενος, πρέπει να εκθέσει εαυτόν θαρραλέα, σε μία εκτός comfort zone συνθήκη, ενώ κάτι τέτοιο μπορεί να φοβάται να το κάνει, αν νιώθει ότι θα στεναχωρήσει το φιλικό του πρόσωπο, μια και το πρόσωπο αυτό, δεν είναι πάντα σε θέση να ακούσει τις πιο ντροπιαστικές ιδιοτροπίες, ούτε να μην αντιδράσει αυθόρμητα.
8. Οι φίλοι συχνά συμπαραστέκονται, λέγοντάς ότι «όλα θα πάνε καλά». Ωστόσο μπορεί να υπάρχει ανάγκη να μείνουμε έστω και για λίγο, ακόμη και με τα πιο δυσάρεστα συναισθήματά μας προκειμένου να επιτύχουμε περισσότερο «φώς» στη ζωή μας στη συνέχεια. Όπως έλεγε ο δικός μας κροίσος, Ωνάσης, Είναι στις πιο σκοτεινές στιγμές μας, που πρέπει να εστιάσουμε, για να δούμε το φως. Πρέπει να απελευθερώσουμε τον εαυτό μας από την ελπίδα ότι η θάλασσα θα γαληνέψει. Πρέπει να μάθουμε, να πλέουμε και με τους δυνατούς ανέμους.
Στη συμβουλευτική και στη ψυχοθεραπεία λοιπόν, πηγαίνουμε για να αναπτύξουμε το δυναμικό μας και να «μεγαλώσουμε», αναλαμβάνοντας ο καθένας την ευθύνη του εαυτού του!
Κλείνοντας, σας ενθαρρύνω να,
Κάνετε κάτι σημαντικό για εσάς!!!!
Να αναζητήσετε τον ειδικό που σας εμπνέει ΤΩΡΑ!
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ελευθερίας-Έρης Κεχαγιά
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*