banner2
banner2
thumb

Ομάδες υποστήριξης: Είναι για σας;

- Ψυχοθεραπεία
28 Νοεμβρίου 2019

Η ζωή είναι γεμάτη με τόσο άγχος και απροσδόκητα εμπόδια, που ο καθένας μας κάποια στιγμή χρειάζεται πιθανότατα μια καλή ομάδα υποστήριξης. Κάνετε τη ζωή σας καλύτερη! Αυτός είναι ένας πολύ αξιόλογος στόχος. Να είστε ο δικός σας σύμμαχος και βρείτε το δρόμο σας, μέσα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.


Ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε – καρκίνος, φροντίδα άλλων, εθισμός, διαταραχές της συμπεριφοράς και πολλά άλλα – υπάρχουν τοπικές αλλά και ομάδες υποστήριξης μέσω διαδικτύου, όπου μπορείτε να μιλήσετε με ανθρώπους που θα σας καταλάβουν. Εκεί υπάρχουν άτομα που δυσκολεύονται με παρόμοιες καταστάσεις, άλλοι που έχουν βρει τρόπους αντιμετώπισης και επαγγελματίες που συχνά διευκολύνουν τις συναντήσεις αυτές.

Έτσι μπορούν όλοι να παρέχουν ένα καταφύγιο, όπου μπορείτε να εκφράσετε τις ειλικρινείς σας σκέψεις, να ακούσετε τι έχει δουλέψει για όσους βρίσκονται εκεί και να βρείτε συμπόνια και δύναμη στα λόγια των άλλων ανθρώπων.

banner1

Ψάξτε για ασφάλεια

Οι συναντήσεις που υποστηρίζονται από αξιόπιστους οργανισμούς, τονίζουν την εμπιστευτικότητα και το σεβασμό για όλα τα μέλη. Συνήθως, υπάρχουν κανόνες που σταματούν ένα άτομο από την μονοπώληση του χρόνου και επιτρέπουν επίσης διαλείμματα. Οι διευκολυντές, επαγγελματίες ή ομότιμοι, είναι εκεί για να συμβάλλουν  στην ομαλή διεξαγωγή της συζήτησης, όχι απαραίτητα για να δώσουν συμβουλές, εκτός εάν υπάρχει ένα ειδικό ενημερωτικό θέμα. Η λεκτική έκφραση, είναι ικανή να σας ελαφρύνει από τα συναισθηματικά φορτία που κουβαλάτε.

Τα προγράμματα ποικίλλουν και οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε κοινοτικά κέντρα, νοσοκομεία, εκκλησίες και άλλους χώρους. Είναι καλό να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με τον υπεύθυνο της ομάδας πριν την επισκεφθείτε, αν θέλετε να κάνετε ερωτήσεις ή για να έχετε μια ιδέα τι να περιμένετε από  την ομάδα.

Οι περισσότερες ομάδες υποστήριξης προσφέρονται δωρεάν στους συμμετέχοντες. Πολλές από αυτές είναι μόνο για ενήλικες, αλλά μερικές περιλαμβάνουν συγκεκριμένες ομάδες για παιδιά και εφήβους, μεταξύ των προγραμμάτων τους. Οι ομάδες πένθους, μπορεί να είναι γενικές ή να διαιρούνται ανάλογα με τον τύπο της απώλειας (για παράδειγμα σύζυγοι/σύντροφοι, παιδί κτλ).


Διαβάστε σχετικά: Ψυχική Υγεία: Ζήτα βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι


Ψάξτε για αυτό που χρειάζεστε

Ίσως να ζείτε σε μια απομακρυσμένη περιοχή με λίγες ευκαιρίες για αυτού του είδους υποστήριξης. Εάν ναι, εξετάστε μια ενεργή ομάδα στο διαδίκτυο. Οι ανοικτές συνομιλίες ή φόρουμ που λειτουργούν σαν πίνακες μηνυμάτων, δημιουργούν κοινότητες όπου τα μέλη γνωρίζονται μεταξύ τους, ακόμη και αν διατηρούν μυστική την πραγματική τους ταυτότητα.

Η παροχή πάρα πολλών λεπτομερειών, η ανάρτηση φωτογραφιών ή η προσθήκη άλλων πληροφοριών αναγνώρισης, δεν είναι καλές ιδέες για το διαδίκτυο. Τα φόρουμ είναι ανοιχτά 24/7 όλο τον χρόνο και τα μέλη θα απαντήσουν όποτε μπορούν. Κοιτάξτε πότε δημιουργήθηκαν οι πιο πρόσφατες αναρτήσεις, για να μάθετε πόσο ενεργή είναι η ομάδα.

Όμως, οι ανάγκες σας είναι και μοναδικές. Ρωτήστε τον γιατρό σας, το τοπικό νοσοκομείο ή το κέντρο ψυχικής υγείας, για συστάσεις. Πολλά ιατρικά κέντρα παρέχουν κοινοτική εκπαίδευση για την υποστήριξη ατόμων με διαβήτη και άλλων προβλημάτων υγείας, καθώς και προγράμματα άσκησης, αν και μερικά από αυτά μπορεί να έχουν ένα σχετικό κόστος.

Ψάξτε για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς

Ένα παράδειγμα είναι η Εθνική Συμμαχία για την Ψυχική Ασθένεια (NAMI). Αναζητήστε τον εθνικό ιστότοπό τους για να βρείτε κάποιο παράρτημα κοντά σας. Αυτές οι συναντήσεις, συνήθως μηνιαίες, προσφέρουν μεγάλο όγκο πληροφοριών για ψυχικές ασθένειες, φάρμακα και συναφή θέματα.

Τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα ποικίλλουν από την παροχή βοήθειας στους γονείς που φροντίζουν νέους κάτω των 22 ετών με διανοητικές ανάγκες, μέχρι προγράμματα διάρκειας 12 εβδομάδων για τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους τους. Υπάρχουν συμβουλές και βοήθεια για τους στρατιωτικούς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς και συγκεκριμένες πληροφορίες για αστυνομικούς και άλλους πρώτους ανταποκριτές.

Οι ενήλικες με ψυχικές ασθένειες ή διαταραχές συμπεριφοράς, μπορούν να βρουν πρακτικές προτάσεις για αντιμετώπιση του σημερινού κόσμου, είτε σχετίζονται με την αυτο-φροντίδα, το χειρισμό θέσεων εργασίας ή την κοινωνική αλληλεπίδραση με οικογένεια και φίλους. Το NAMI ενθαρρύνει την υπεράσπιση και βοηθά στην αντιμετώπιση νομικών ζητημάτων και νομοθεσίας, επιδιώκοντας παράλληλα να διευκολύνει άτομα και οικογένειες.


Διαβάστε σχετικά: Οφέλη Ομαδικής Ψυχοθεραπείας Για Παιδιά-Εφήβους


Ψάξτε για πληροφορίες

Στις συναντήσεις μπορείτε να βρείτε βιβλία, ενημερωτικά φυλλάδια, δραστηριότητες και άλλους τοπικούς πόρους ή συμβάντα που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν. Κάντε ερωτήσεις. Ακούστε. Μερικές φορές μπορεί να προταθεί ένα θέμα συζήτησης, αλλά τις περισσότερες φορές τα μέλη της ομάδας οδηγούν τη συνομιλία, εκεί όπου χρειάζονται να πάει.

Εάν θέλετε να παρευρεθείτε, αλλά δεν νιώθετε ακόμα έτοιμοι να μιλήσετε για τον εαυτό σας ή την κατάστασή σας, είναι φυσιολογικό και αποδεκτό απλά να ακούτε μόνο, μέχρι να αισθανθείτε πιο άνετα. Τα συναισθήματα μπορούν μερικές φορές να κάνουν τους ανθρώπους (συμπεριλαμβανομένων και εσάς) να νιώσουν ντροπιασμένοι, αλλά και αυτό είναι απλά ένα συναίσθημα.

Οι σκέψεις και τα συναισθήματα συχνά δεν είναι αληθινά. Ορισμένα βασίζονται στα αρνητικά σχόλια που ακούγονται από άλλους, ενώ άλλα προέρχονται από φόβους που μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η αλλαγή είναι εφικτή. Μια συνάντηση ομάδας υποστήριξης, είναι ένα από τα λίγα μέρη όπου οι άνθρωποι πραγματικά μπορούν να σας καταλάβουν, επειδή μπορούν να σχετιστούν μαζί σας. Έχουν υπάρξει και εκείνοι στη θέση σας.

Μην ντρέπεστε να ζητήσετε βοήθεια. Αν δεν βρείτε αυτό που χρειάζεστε σε μια ομάδα, δοκιμάστε μια άλλη. Όμως, παρακολουθήσετε μερικές φορές για να καταλάβετε ποια είναι η ομάδα που λειτουργεί για εσάς.

Το να αποκαλυφθείτε με αυτόν τον τρόπο χρειάζεται θάρρος και αυτό είναι κάτι που μπορείτε να βρείτε μέσα σας. Εάν έχετε κάποιον φίλο ή μέλος της οικογένειας που μπορεί να έρθει μαζί σας, μπορεί να είναι μια σωστή κίνηση. Αλλά σύντομα θα νιώθετε ένα ζεστό και φιλικό καλωσόρισμα όταν περνάτε από την πόρτα της ομάδας. Η εύρεση της σωστής ομάδας υποστήριξης, είναι σαν εύρεση νέας οικογένειας ή νέων φίλων, που θα σας βοηθήσουν σε αυτό που προσπαθείτε να κάνετε.

Είναι εύκολο να είστε κριτής του εαυτού σας. Το ενδιαφέρον πράγμα με αυτήν την ιδέα, είναι ότι συχνά είμαστε πολύ πιο σκληροί με τους εαυτούς μας, από όσο θα ήμασταν σε φίλους ή σε μέλη της οικογένειάς μας, σε μια αντίστοιχη κατάσταση. Αν το θυμόσαστε αυτό, μπορεί να διευκολύνει τη συμμετοχή σας σε μια ομάδα υποστήριξης. Να είστε ανοιχτοί στις μετατοπίσεις της προοπτική σας.

Η ζωή είναι γεμάτη με τόσο άγχος και απροσδόκητα εμπόδια, που ο καθένας μας κάποια στιγμή χρειάζεται πιθανότατα μια καλή ομάδα υποστήριξης. Κάνετε τη ζωή σας καλύτερη! Αυτός είναι ένας πολύ αξιόλογος στόχος. Να είστε ο δικός σας σύμμαχος και βρείτε το δρόμο σας, μέσα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.

Πάρτε όλη τη βοήθεια που μπορείτε να βρείτε.


AnnMpardv

Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση: Μπαρδακά Άννα
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια