psychologist-banner-2
thumb

Η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία Μπορεί να Βοηθήσει να Ξεπεραστεί η Φοβία για τον Οδοντίατρο

- Ψυχοθεραπεία
2 Δεκεμβρίου 2015

Η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους που φοβούνται την επίσκεψη στον οδοντίατρο, να ξεπεράσουν τη φοβία τους και να τους επιτρέψει να λάβουν οδοντιατρική περίθαλψη, χωρίς την ανάγκη να είναι ναρκωμένοι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το King’s College στο Λονδίνο.


Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν αγχωτικά συμπτώματα στην επίσκεψη τους στον οδοντίατρο, τα οποία εξελίσσονται σε φοβία όταν αυτά αποκτούν σημαντική επίδραση στην ευημερία τους. Άτομα με οδοντιατρικές φοβίες συνήθως αποφεύγουν να πηγαίνουν στον οδοντίατρο και καταλήγουν να βιώνουν περισσότερο οδοντικό πόνο, να έχουν φτωχότερη στοματική υγεία και γενικότερα αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής τους. Εκτιμήσεις από την πιο πρόσφατη Έρευνα Οδοντιατρικής Υγείας Ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν, ότι περίπου 1 στους 10 πάσχει από φοβία.

Η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT) είναι μια βραχυπρόθεσμη θεραπεία, που διαρκεί συνήθως 6-10 συνεδρίες. Η CBT έχει αποδειχθεί ότι βοηθά σε μια σειρά από ψυχολογικά προβλήματα, κυρίως διαταραχές που σχετίζονται με την κατάθλιψη και το άγχος. Και οι δύο παρεμβάσεις, γνωστική και συμπεριφορική, έχουν αποδειχθεί να είναι επιτυχείς στη μείωση του οδοντιατρικού άγχους και στην αύξηση της οδοντιατρικής προσέλευσης.

banner1

Η πιο πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο “British Dental Journal”, εξέτασε τα χαρακτηριστικά 130 ασθενών (99 γυναικών και 31 ανδρών), που έκαναν θεραπεία σε CBTψυχολόγο, και τα αποτελέσματα της θεραπείας τους. Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη κλινική που διευθύνεται από το King’s College London Dental Institute Health Psychology Service και το St. Thomas’ NHS Foundation Trust, ρωτήθηκαν για τα επίπεδα του οδοντιατρικού άγχους, του γενικού άγχους, της κατάθλιψης, τις αυτοκτονικές σκέψεις, τη χρήση αλκοόλ και την ποιότητα της ζωής που σχετίζονται με τη στοματική υγεία.

Τα 3/4 των συμμετεχόντων που αξιολογήθηκαν είχαν βαθμολογία 19 ή υψηλότερη στη Modified Dental Anxiety Scale (MDAS), αποτελέσμα που υποδεικνύουν οδοντιατρική φοβία. Το υπόλοιπο 1/4 σημείωσε υψηλή βαθμολογία σε μία ή περισσότερες ερωτήσεις της MDAS, υποδεικνύοντας ένα συγκεκριμένο φόβο σε κάποια πτυχή της οδοντιατρικής. Ο φόβος των οδοντιατρικών ενέσεων και του οδοντιατρικού τρυπανιού ήταν τα πιο κοινά στοιχεία με υψηλή βαθμολογία στην MDAS. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς (94%) ανέφεραν αλυσιδωτές επιπτώσεις από τα προβλήματα με τα δόντια, το στόμα ή τα ούλα στην καθημερινή ζωή και στην ποιότητα της ζωής τους.

Ένα ποσοστό των ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα, βρέθηκε να έχει και άλλες ψυχολογικές διαταραχές, το 37% είχε υψηλά επίπεδα γενικού άγχους και το 12% είχε σημαντικά κλινικά επίπεδα κατάθλιψης. Σκέψεις αυτοκτονίας είχαν αναφερθεί σε ποσοστό 12% των ασθενών και τέσσερις ασθενείς (3%) ανέφεραν την πρόθεση τους να αυτοκτονήσουν. Τα άτομα αυτά παραπέμφθηκαν άμεσα σε υπηρεσίες στήριξης μέσω της φροντίδας του γιατρού τους και τους δόθηκε θεραπευτική αγωγή με βάση τις τοπικές κατευθυντήριες οδηγίες της υπηρεσίας.

Από όλους τους ασθενείς που παραπέμφθηκαν, τα 4/5 (79%) συνέχισαν και έλαβαν οδοντιατρική θεραπεία χωρίς την ανάγκη νάρκωσης και το 6% έκανε την οδοντιατρική θεραπεία του υπό νάρκωση. Ο μέσος αριθμός των ραντεβού CBT που απαιτείται πριν ένας ασθενής λάβει την οδοντιατρική θεραπεία χωρίς νάρκωση, ήταν 5.

Ο καθηγητής Tim Newton από το Ινστιτούτο Οδοντιατρικής στο King’s College του Λονδίνου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Όσοι πάσχουν από φοβία, τους δίνεται πιο συχνά νάρκωση για να χαλαρώσουν ώστε να μπορέσουν να λάβουν την οδοντιατρική θεραπεία τους. Ωστόσο, αυτό δεν τους βοηθά να ξεπεράσουν το φόβο τους σε μακροπρόθεσμη βάση. Ο πρωταρχικός στόχος της CBT υπηρεσίας μας είναι να μπορούν οι ασθενείς να λαμβάνουν οδοντιατρική θεραπεία, χωρίς την ανάγκη νάρκωσης, σε συνεργασία με κάθε ασθενή ώστε να θέσει στόχους ανάλογα με τις προτεραιότητές του. Η μελέτη μας δείχνει ότι μετά από κατά μέσο όρο πέντε συνεδρίες CBT, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να λάβουν οδοντιατρική θεραπεία, χωρίς την ανάγκη να είναι ναρκωμένοι».

«Ωστόσο, υπάρχει μια φανερή ανάγκη για υποστήριξη στα άτομα με φοβία, που πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά από εκπαιδευμένους επαγγελματίες CBT που θα συνεργάζονται με τους επαγγελματίες της οδοντιατρικής υγείας. Μερικοί από τους ασθενείς που παραπέμπονται σε εμάς, βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν πρόσθετες ψυχολογικές δυσκολίες και απαιτείται περαιτέρω παραπομπή και διαχείριση» συμπλήρωσε.

«Η CBT παρέχει έναν τρόπο για τη μείωση της ανάγκης νάρκωσης σε άτομα με φοβία, αλλά θα εξακολουθούν να υπάρχουν εκείνοι που χρειάζονται νάρκωση επειδή απαιτούν επείγουσα οδοντιατρική θεραπεία ή που απαιτούνται ιδιαίτερα επεμβατικές θεραπείες. Η υπηρεσία μας θα πρέπει να θεωρηθεί ως συμπληρωματική των υπηρεσιών νάρκωσης και όχι ως εναλλακτική λύση ώστε και οι δύο μαζί, να παρέχουν ένα ολοκληρωμένο μονοπάτι φροντίδας προς όφελος τελικά των ασθενών», ολοκληρώνει.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό, με συν-συγγραφέα τον καθηγητή Tim Newton, έδειξε ότι περισσότερες ήταν οι γυναίκες παρά οι άνδρες που ανέφεραν οδοντιατρική φοβία στην “Adult Dental Health Survey” το 2009. Όσοι ανέφεραν οδοντιατρική φοβία ήταν πιο πιθανό να προέρχονται από χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, να έχουν περισσότερη τερηδόνα στα δόντια τους και να παρουσιάζουν γενικότερα φτωχότερη στοματική υγεία.

the therapy network logo

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.


Πηγή: psypost.org
Απόδοση – Επιμέλεια: Ομάδα psychologynow.gr
Δείτε όλη την έρευνα στο British Dental Journal

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια