Μαριάνθη Σπουργίτη

Surrogate partner therapy (Ή αλλιώς θεραπεία με υποκατάστατο σύντροφο)

Surrogate partner therapy (Ή αλλιώς θεραπεία με υποκατάστατο σύντροφο)

ζευγάρι βρίσκεται σε θεραπεία με υποκατάστατο σύντροφο
Image credit: Andrea Piacquadio / pexels.com

Πρόκειται για ένα είδος σεξουαλικής θεραπείας που ονομάζεται surrogate partner therapy (στα ελληνικά, θεραπεία με υποκατάστατο σύντροφο). Εφαρμόζεται ευρέως στην Αμερική (από όπου και πρωτοεμφανίστηκε), αλλά προκαλεί ακόμη μεγάλη σύγχυση. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως πρόκειται απλά για μερικές συναντήσεις ατόμων με σεξουαλικά προβλήματα και ιερόδουλων, έναντι πληρωμής φυσικά. Η θεραπεία, όμως, με υποκατάστατο σύντροφο είναι κάτι πολύ περισσότερο.


Οι Masters και Johnson ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν στις Η.Π.Α. την θεραπεία με υποκατάστατους συντρόφους για άτομα που είναι μόνα (χωρίς σύντροφο) και αντιμετωπίζουν ποικίλες δυσκολίες στον σεξουαλικό τομέα.

Τι είναι η θεραπεία με υποκατάστατους συντρόφους;

Η θεραπεία αυτή απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών και όλων των σεξουαλικών προσανατολισμών (ομοφυλόφιλοι ή ετεροφυλόφιλοι) που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με υποκατάστατο σύντροφο (άντρα ή γυναίκα). Ο υποκατάστατος σύντροφος βοηθάει τον πελάτη να αναπτύξει τις ικανότητες εκείνες που θα τον βοηθήσουν στις συναισθητικές και σεξουαλικές του σχέσεις.

Έτσι, λοιπόν, εξασκείται στην επικοινωνία των στενών διαπροσωπικών σχέσεων, στην χαλάρωση, στον αισθησιασμό και στα ερωτικά αγγίγματα. Αρχικά, ο υποκατάστατος σύντροφος και ο πελάτης περνούν αρκετό χρόνο συζητώντας, ενώ στις επόμενες συνεδρίες ακολουθούν ασκήσεις χαλάρωσης και ελαφριών αγγιγμάτων πάνω από τα ρούχα. Προοδευτικά, ο υποκατάστατος σύντροφος και ο πελάτης εξερευνούν ο ένας το σώμα του άλλου μέσα από ασκήσεις επικοινωνίας και τέλος με ανοιχτή σεξουαλική δραστηριότητα.

Μία μέση θεραπεία με υποκατάστατο σύντροφο υπολογίζεται να διαρκέσει μερικούς μήνες. Παράλληλα, στην θεραπεία συμμετέχει και ένας θεραπευτής ο οποίος βρίσκεται σε άμεση επαφή και συνεργασία τόσο με τον πελάτη, όσο και με τον υποκατάστατο σύντροφο (οι τρεις τους λειτουργούν συνεχώς ως ομάδα).

Ο θεραπευτής μπορεί να είναι σεξολόγος, κλινικός ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής κ.τ.λ., ενώ έχει μακροχρόνια εμπειρία με την συγκεκριμένη θεραπεία. Το θεραπευτικό πρόγραμμα, βασιζόμενο στην γνωστικοσυμπεριφορική προσέγγιση, είναι ατομικά σχεδιασμένο για τις ξεχωριστές ανάγκες του κάθε πελάτη.

Υπάρχουν δύο προγράμματα στην συγκεκριμένη θεραπεία:

1. Πρόγραμμα αορίστου χρόνου: Ο πελάτης βλέπει τον υποκατάστατο σύντροφο μία φορά την εβδομάδα μέχρι ο πελάτης να επιτύχει τους στόχους του. Επίσης, μια φορά την εβδομάδα επισκέπτεται τον θεραπευτή για προφορική συνεδρία.

2. Εντατικό πρόγραμμα: Απευθύνεται σε πελάτες που μένουν μακριά από την πόλη ή την πολιτεία στην οποία υπάρχουν οι σύντροφοι και δεν έχουν στην περιοχή τους κάποιον υποκατάστατο. Ο πελάτης βλέπει τον θεραπευτή και τον υποκατάστατο σύντροφο κάθε μέρα καθ' όλη την διάρκεια του προγράμματος.


Διαβάστε σχετικά: 9 αλήθειες για το σεξ στις μακροχρόνιες σχέσεις


Τι είναι ο υποκατάστατος σύντροφος;

Ο υποκατάστατος σύντροφος είναι ένας άντρας ή μία γυναίκα που βοηθάει διάφορα άτομα προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα οικειότητας, σεξουαλικής δυσλειτουργίας και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Οι στόχοι που πρέπει να επιτύχουν οι σύντροφοι ποικίλουν από την ανακούφιση του άγχους σχετικά με την οικειότητα ή το φλερτ, μέχρι την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ανησυχιών όπως προβλήματα στύσης, προβλήματα κατά την συνουσία ή αρνητική εικόνα σώματος.

Ο υποκατάστατος σύντροφος βοηθάει στην θεραπεία μετα-τραυματικών εμπειριών, στην αντιμετώπιση της ερωτικής απόρριψης και στην εκμάθηση του πως να απολαμβάνει κανείς τον έρωτα. Oι υποκατάστατοι σύντροφοι δεν είναι απλώς η λύση για κάποιον που δεν μπορεί να βρει ραντεβού. Ο στόχος είναι η εδραίωση της αυτοεκτίμησης μέσα από ειλικρινείς αλληλεπιδράσεις και το χτίσιμο της αυτοπεποίθησης μέσα από επιτυχείς εμπειρίες. Οι υποκατάστατοι σύντροφοι δεν είναι ιερόδουλοι.

Παρότι ο χώρος τους δεν είναι νομικά κατοχυρωμένος με κάποια άδεια, πρόκειται για άτομα που έχουν εκπαιδευτεί από επαγγελματίες και εργάζονται κοντά σε οργανώσεις όπως ο IPSA και ο BASA. Για να γίνει κανείς υποκατάστατος σύντροφος πρέπει να παρακολουθήσει μια σειρά μαθημάτων που περιλαμβάνουν ασκήσεις, ομιλίες, διάβασμα βιβλίων και συμβουλευτικές συνεδρίες.

Στην συνέχεια παρακολουθεί μία πρακτική άσκηση δίπλα σε κάποιον έμπειρο υποκατάστατο σύντροφο. Επιπλέον, είναι σημαντικό να έχει εμπειρία στη νοσηλευτική, στην ψυχολογία, στην κοινωνική εργασία ή σε εναλλακτικές θεραπείες, αλλά οι καλύτεροι υποψήφιοι θεωρούνται αυτοί που έχουν εμπειρία στην δημιουργία υγιών, σεξουαλικά ώριμων και συναισθηματικά σταθερών σχέσεων.

Σε ποιους απευθύνεται η θεραπεία με υποκατάστατο σύντροφο;

Απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες με μια ποικιλία προβλημάτων. Ενδεικτικά αναφέρονται η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, οι ιατρικές παθήσεις, η αρνητική εικόνα σώματος, η σωματική αναπηρία, η σωματική ή συναισθηματική κακοποίηση, ο βιασμός, η σύγχυση σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, η έλλειψη κοινωνικής ή σεξουαλικής αυτοεκτίμησης, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες κ.α.

Υπάρχουν μειονεκτήματα σε αυτή την θεραπεία;

Ναι. Πρόκειται για μια ακριβή θεραπεία, καθώς χρειάζεται να πληρωθούν δύο επαγγελματίες (θεραπευτής και υποκατάστατος σύντροφος). Επιπλέον, αποτελεί ένα μη ευρέως διαθέσιμο είδος θεραπείας στις Η.Π.Α.. Υπάρχει κυρίως σε κεντρικές πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, κάτι που αυξάνει το συνολικό κόστος για όσα άτομα ταξιδεύουν από άλλες περιοχές ή χώρες.

Τέλος, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων από τους υποκατάστατους συντρόφους. Για αυτό είναι σημαντικό, τα άτομα που θα ξεκινήσουν θεραπεία με υποκατάσταση να απευθυνθούν σε όσους έχουν εκπαιδευτεί, είναι κατάλληλα πιστοποιημένοι και έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα https://www.surrogatetherapy.org/. Πρόκειται για την επίσημη οργάνωση επαγγελματιών υποκατάστατων συντρόφων οι οποίοι σε συνεργασία με θεραπευτές εκπαιδεύουν και ελέγχουν όσους ασχολούνται επαγγελματικά με την θεραπεία με υποκατάστατους συντρόφους.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...